• DOLAR 34.624
  • EURO 36.628
  • ALTIN 2907.4
  • ...
Dicle EDAŞ`dan bir "blokaj" açıklaması daha
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle EDAŞ, çiftçilere haksız yere "blokaj" konulduğu iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, tarımsal sulama alanındaki uygulamaların tamamen yasalar çerçevesinde yapıldığını belirtti.

Dicle EDAŞ tarafından yapılan yazılı açıklamada, ayrıca bazı çiftçilerin kaçak elektrik kullandığı iddialarına ilişkin görseller de paylaştı.

Açıklamada, Bakanlar Kurulu kararı ve bakanlık tebliğleri ile sadece elektrik borcu bulunan veya kayıt dışı elektrik kullanarak tarımsal sulama yaptığı tespit edilenlerin desteklemelerine bloke konulduğu bildirildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Sadece Diyarbakır`da 2 bin 200 tarımsal sulama abonemize karşılık 12 bine yakın Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi bulunuyor. Bunlardan borcu bulunmayan 8 bin çiftçinin 78 milyon liralık desteklemelerine bloke konulmadı. Çünkü bu çiftçilerimizin elektrik borcu bulunmuyor. Ancak 2013`ten bu yana elektrik borcunu ödemeyen çiftçiler var. Bunların sayısı bin 122`yi buluyor. Ödemeleri gereken borç toplamı 45 milyon liraya yakın. Bloke konulan destekleme miktarı ise 43 milyon lira, iddia edildiği gibi 70 milyon lira da değil. Ortada bunca borç var iken bunu görmezden gelmemiz beklenemez. Yasalar, ‘Borcunu ödemeyenlerin desteklemelerine, borç ödeninceye kadar bloke konulur` demektedir ve bu ifade çok nettir."

Bölgenin enerji şirketi olmanın da verdiği sorumluluk ile faaliyetlerini tamamen yasal çerçevede ve iyi niyetle sürdürüldüğünün ifade edildiği açıklamada, bu durumun bazı çevrelerce kasıtlı olarak suiistimal edilmeye çalışıldığı ileri sürüldü.

Çalışmalar sırasında bölgenin hassasiyetlerinin de göz önünde bulundurulduğunu belirtilen açıklamada, "Biz yaptırım uygulamak yerine uzlaşmak ve onları kayıt altına almak istiyoruz. Yasaların bize verdiği yetkileri kullandığımız için çiftçi mağdur olmuyor, esas mağduriyet popülizm yapılarak çiftçilerimizin yanlış yola yönlendirilmesidir. Bu yüzden çiftçiler, elektrik gücü ile dere yatağından veya ana kanaldan su çekerek tarlalarını suluyor. Sadece bu bölgede onlarca kayıt dışı trafo tespit edildi. Kaçak trafoların koordinatları ve görüntüleri mevcut. Köy şebekesinden kaçak hat çekilerek kurulmuş ve yeraltına kamufle edilmiş kayıt dışı panolar var. Buna rağmen şirketimizin sahaya çıkmadan işlem yaptığını savunanların iyi niyetli olmadığı ortadadır. Özellikle tarımsal sulama yapanlar yalan, yanlış bilgiler ile yanıltılıyor. Çiftçimizin emeğinin suiistimal edilmemesi, etmeye çalışanlara da izin verilmemesi gerekir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın sonunda ise, yasalar çerçevesinde şirketin haklarının sonuna kadar korunacağına yer verildi. (İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir