• DOLAR 32.53
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2455.39
  • ...
Gaziantep`te "Harflerin Sırrı" sergisi açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`te “Kutlu Doğum Haftası” etkinlikleri kapsamında Demet- Cengiz Çetindoğan çiftinin 1997 yılından bu yana sevgi ve aşk ile bir araya getirdikleri hat koleksiyonlarından özel bir seçki, “Harflerin Sırrı” isimli sergi açıldı.

Osmanlı Hat Sanatı`nın 15`inci yüzyıldan 20`nci yüzyıla kadar uzanan döneminden 40`a yakın nadir ve seçkin eseri içeren sergide, levhalar, kıtalar, hilyeler, tuğralar, ferman ve beratlar yer almakta. 20 yıllık bir emekle meydana getirilen koleksiyon, ilk kez Gazianteplilerle buluştu.

Gaziantep Sanat Merkezi`ndeki serginin açılışına, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Erdoğan ile Abdulkadir Yüksel, Vali Ali Yerlikaya, İl Müftüsü Ahmet Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve kamu kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kutlu Doğum Haftası kapsamında çoğunlukla Hz Muhammed`i anlatan eserlerin yer aldığı serginin açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ‘İslam`ın sevgi ve barış dini olduğunu söyledi.

Kutlu Doğum Haftası`nın bütün İslam alemine hayırlara vesile olmasını dileyen Şahin, Hüsn-ü Hat`ın yazılma sebebini anlattı.

Şahin, “İslam Hüsn-ü Hat ile bir sanat olduğunu da göstermiştir. İnsanoğlu insanlık tarihi kadar eski bir geçmişte anlatmayı, aktarmayı çok önemsemiş ve yazıyla beraber bu çok daha güçlü hale dönüşmüş. Yazının bulunmasıyla, özellikle de Kur'an-ı Kerim Mısır`da okunmuş, İstanbul`da yazılmıştır. İstanbul`da yazıldığının en büyük göstergesi ise bu eserlerdir. Özellikle Osmanlı döneminde yükselme döneminde padişahların sanata, özellikle Hüsn-ü Hat`a ne kadar kıymet verdiklerini gösteren çok güzel eserler içeride bulunmaktadır.” dedi.

Çetindoğan çifti de “Harflarin Sırrı” sergisini ilk defa Anadolu`ya taşıdıklarını belirterek, ilk durağın Gaziantep olduğunu aktardılar.

Hüsn-ü Hat sergisinde 15`inci yüzyıldan Hafız Osman gibi çok değerli hattatların eserlerinin mevcut olduğunu bildiren Çetindoğan, “Gerçekten bunlar bizim kültürümüz, geçmişimiz. Bunları anlamak, öğrenmek çok önemli. Gelecek nesillerin bunları öğrenmesi için işte bu sergiler çok anlamlı.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından serginin açılışı yapılarak, sergi alanı gezildi. Eserleri tek tek inceleyen protokol heyeti, eserler hakkında da bilgi aldı.

Sergi, 9 Mayıs 2017 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)  


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir