• DOLAR 32.521
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2441.388
  • ...
Şırnak`ta "Tarım ve İnsan" sergisi açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şırnak'ta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından toprağın ve tarımın önemi konusunda sosyal ve bireysel duyarlılığın geliştirilmesi amacıyla düzenlenen 8`inci Tarım ve İnsan Ulusal Fotoğraf Yarışması sonucunda 50 eserden oluşan sergi açıldı.

Şırnak Valisi Ali İhsan Su ve protokol sergi açılış kurdelesini kesti. Tarım İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan programda konuşan Şırnak Valisi Ali İhsan Su, her şeyin başının eğitim olduğunu belirterek, tarımın da bilimsel olarak yapılması gerektiğini söyledi.

Vali Su, şunları kaydetti: "Tarımda teknoloji, iletişim ve eğitimin şarttır. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir vatandaşımız bir ağacı budayacaksa bunu neresini, ne zaman, hangi şartlarda yapılması gerektiğini bilmesi gerekiyor. Bir gübre mi atacak o gübreyi hangi mevsimde hangi şartlarda atması gerekiyor bunun için en iyi verimi en az maliyetle nasıl elde edebilir bunun için gerekli eğitimi çiftçilerimize vererek böylelikle yaptığı tarımsal faaliyeti bilimsel bir tabana oturtarak yapacak. Çiftçi eğitimi son derece önemlidir. Biz de bugün ağaç gübreleme, ağaç budama, organik tarımda bu anlamda yaptığımız eğitimlerde sertifika hak kazanan 119 çiftimize sertifikalarını vereceğiz. Geçen yıl 30 bin fıstık aşısı yaptık. 198 genç çiftçiye kapama bahçesi ve projeler gerçekleştirdik. Bu yıl da sertifikalı fidan yetiştiriciliği içinde çalışmalarımız devam ediyor. Burada vatandaşların ihtiyaç duyduğu fidanları yetiştirip onların  ihtiyaçlarını karşılayacağız. Yine özel idare kaynaklarımızdan bir taş toplama makinesi alıyoruz. Özelikle İdil, Cizre ve Silopi ve buralarda vatandaşın tarlasındaki taşları alarak, kullanılmayan tarlaları kullanılır hale getireceğiz. Kullananları da daha fazla iyileştirme yoluna gideceğiz "

Bölgenin tarıma ve hayvancılığa son derece elverişli olduğunu dile getiren Su, Şırnak'ta, arıcılık, hayvancılık, meyvecilik gibi potansiyel olduğunu ve bunları daha iyi hale getirmek için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

Tarım Bakanlığı'nın eğitim seferberliği kapsamında " Tarımsal husus gerçekleşiyor " projesi sayesinde, İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezleri ile ortaklaşa çiftçi eğitim kursları sertifika töreninde 119 kursiyerin belge almaya hak kazandığını söyleyen Tarım İl Müdürü Bekir Kılıç, bitkisel ve hayvansal üretim ev gıda denetim faaliyetlerin yanında çiftçilere eğitim ve danışmanlık hizmeti verdiklerini belirtti.

Konuşmaların ardından, 119 kursiyere sertifika verildi. Davetliler "Tarım ve İnsan" temalı fotoğraf sergisini gezdi.

Programa, Şırnak Üniversite Rektörü Prof.Dr. M.Nuri Nas, İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Tarım ve İnsan konulu sergi 30 Nisan'a kadar gezilebilecek. (İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir