• DOLAR 35.394
  • EURO 36.476
  • ALTIN 3041.09
  • ...
SON DAKİKA
Şimdi Seçim Zamanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MUHSİN ŞENOL- İSTANBUL
 
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren anayasa değişikliği için yapılacak referandum öncesi siyasi partiler gece gündüz çalışarak vatandaşları EVET veya HAYIR demeye davet etti. Şehir merkezlerinde ve ilçelerde, mahalle mahalle köy köy, kapı kapı dolaşıp esnaf ve ev ziyaretleri yapan siyasetçiler, vatandaşlarla buluşarak ‘evet` ve ‘hayır`ı anlattı. Artık söz sırası halka geldi. Halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak, cezaevlerine de 461 sandık kurulacak. Seçmenlerin, anayasa değişikliği referandumunda oy kullanırken, kimlik numarasını taşıyan kimlik kartlarından resmi nitelikteki herhangi bir belgeyi yanında bulundurmaları gerekecek.
 
TEDBİRLER SEÇMENİ ENGELLEMEYECEK
 
Bugün sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak. Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacak.
 
KİMLİĞİNİZİ YANINIZA ALMAYI UNUTMAYIN!
 
Seçmenler bugün, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgeyi yanında bulunduracak. Seçmen bilgi kâğıdı gelmeyen kayıtlı seçmenler, bu belgelerden birisiyle oy kullanabilecek. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak.
 
OY KULLANIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
 
Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak. Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. Oy pusulasına basılacak mühür, tercih edilen alanın dışına taşırılmayacak. Birleşik oy pusulasında tercih edilen alana "TERCİH" mührü basılacak ve mührün kuruması beklenecek. Mühürlenen yer dışta kalacak şekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulacak. Seçmenler, zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imzasını atacak.
 
ENGELLİ SEÇMENLER İÇİN KOLAYLIKLAR
 
Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedensel engeli açıkça belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemeyecek. Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım amacıyla oy verme kabinine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek. İsteyen görme engelli seçmen, yanlarında getirdikleri "Oy Pusulası Şablonu" aracılığıyla oylarını kullanabilecek.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 40 İLDE MİTİNG YAPTI
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlardan 'evet' oyu istemek için 40 ilde toplu açılış ve miting düzenledi. Erdoğan televizyonlara da çıkarak getirilmek istenen yeni sistemi anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kapsamda İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Bursa, Antalya, Konya, Gaziantep, Adana, Samsun, Erzurum, Çanakkale, Kocaeli, Diyarbakır, Yozgat, Van gibi illerde toplu açılışlar ve toplantılar düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan kampanya programını İstanbul`da 4 ilçede gerçekleştirdiği ilçe buluşmaları ile sonlandırdı. 
 
BAŞBAKAN YILDIRIM 51 İLDE MİTİNG YAPTI
 
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için yoğun bir anayasa değişikliği halk oylaması kampanyası dönemi geçiren AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Yıldırım, 51 ilde vatandaşlarla buluştu. Yıldırım ilk mitingini 26 Şubat'ta Kahramankazan'da başlattı. Bazı günler iki, bazı günler üç ilde halka hitap eden Yıldırım, il mitinglerinin yanı sıra ilçelerde de vatandaşlarla bir araya geldi. İllerde valilikleri ve belediyeleri ziyaret eden, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve şehit aileleriyle buluşan Yıldırım, talepleri dinledi.
 
KKTC'DE "VATANDAŞ BULUŞMASI"
 
Yıldırım, kampanya sürecinde KKTC'yi de ziyaret etti. Başbakan Yıldırım, anayasa değişikliğine neden "evet" denilmesi gerektiğine ilişkin mesajlarını, partisinin KKTC temsilciliği tarafından düzenlenen "Vatandaş Buluşması" programında da paylaştı. Yıldırım, halk oylaması kampanya süreci öncesi 20 Şubat'ta AK Parti Avrupa Seçim Koordinasyon Merkezi tarafından Oberhausen Arena'da düzenlenen "Memleket Sevdalıları Evet Diyor" etkinliğine de katıldı. Başbakan Yıldırım, Ankara, Diyarbakır, İstanbul ve İzmir programlarına ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile katıldı. Yıldırım, kampanya programını dün İstanbul'da tamamladı. 
 
CHP'NİN ÖNCELİĞİ “YÜZYÜZE TEMAS” OLDU
 
Referandum kararını ‘Hayır` olarak belirleyen CHP kurmayları referandum kampanyasında mitingler yerine daha çok “yüzyüze temas” yöntemini tercih etti.  Bu çerçevede Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu referandum sürecine yönelik yalnızca İstanbul, Ankara ve İzmir`de büyük mitingler düzenledi. CHP`de “yüzyüze temas” tercihinin öne çıkması ve referandumu “bir memleket meselesi” olduğuna yönelik yapılan vurgu nedeniyle, seçimlerdeki gibi klasik mitingler yapılmaması benimsendi. Bu doğrultuda İstanbul, Ankara ve İzmir`de büyük mitingler düzenleyen CHP, onun dışında, kararsız seçmenle ya da sivil toplum kuruluşlarıyla temas kurma yönünde programlar yaptı. İlk mitingini 15 Martta Amasya'da yapan Kılıçdaroğlu, toplamda 25 miting gerçekleştirdi. Öte yandan Kılıçdaroğlu gençler ve muhtarlara yönelik mektuplar yazdı. 
 
MHP 9 MİTİNG YAPTI
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 9 ili kapsayan miting programını İstanbul ile tamamladı. MHP`nin referandum gezilerini kısa tutmasında “erken seçim” ihtimali etkili oldu. MHP Genel Merkezi, kasasındaki paranın bir kısmını, erken seçim olasılığına karşı ayırdığı için referandum harcamalarını sınırlı tutmak zorunda kaldı. Bahçeli, 1 Kasım 2015 genel seçimlerine göre referandum kampanyasında daha fazla miting yaptı. Erzurum, Elazığ, Kayseri, Bursa, Sakarya, Ordu, Afyonkarahisar, Antalya ve İstanbul`da miting düzenleyen Bahçeli, bir yandan da illerde düzenlenen istişare toplantılarıyla Anayasa değişikliğinin teşkilatlara anlatılması için toplantılar düzenletti. Bahçeli, MHP`nin referandum için yeterince çalışmadığı yolundaki AK Parti kaynaklı eleştirilere “kaynak kısıtlılığı” ile yanıt verdi.
 
HÜDA PAR`DAN ‘EVET`E AFİŞLİ DESTEK 
 
18 maddelik anayasa değişiklik metnini yetersiz de olsa yeni ve yerli bir anayasa için ışık olmasının yanında halkın da maslahatını gözeterek ‘Evet` kararı alan HÜDA PAR ise saha çalışması yapmadı. HÜDA PAR`ın ‘Evet` kararının bölgedeki dengeleri değiştirdiği de daha önceki yapılan anket sonuçlarına yansımıştı. HÜDA PAR da astığı afişlerle ‘Evet` kampanyasına destek oldu. HÜDA PAR son olarak özellikle İstanbul`da ‘Kararımız Evet Talebimiz Adalet` afişleri astı. Öte yandan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu verdiği son röportajda HÜDA PAR tabanının sandığa gideceğini ve ‘Evet` diyeceğini bir kez daha açıklamıştı.   
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir