• DOLAR 35.494
  • EURO 36.449
  • ALTIN 3042.06
  • ...
Geçen hafta dünyada neler yaşandı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev  - Doğruhaber/Analiz

Ortadoğu açık arayla dünya gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Suriye savaşı son haftada yepyeni bir hal aldı. Suriye`de çok sıcak gelişmeler yaşanıyor. ABD Başkanı Trump`ın emriyle Suriye rejimine ait hava üssü Akdeniz`de bulunan Amerikan savaş gemilerinden atılan Tomahawk füzeleri ile vuruldu. Trump askeri müdahaleden söz etti, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ABD ciddi ise her türlü destek vereceğini söyledi. Rusya BMGK`ni acil toplantıya çağırdı. Asıl mesele son günlerde ABD ve Rusya arasında yaşanan gerginlik oldu. Suriye savaşını rejim lehine çevirerek ABD ve müttefiklerinin işini bozan Rusya ve ABD arasında perde arkasında yaşanan savaş da farklı bir boyut almaya başladı. Rusya`nın St. Petersburg`ta meydana gelen metro saldırısından sonra Suriye rejimin İdlib`de tüm dünyayı ayaklandıran kimyasal saldırı düzenlenmesi çok manidar. Geçen hafta yazımızda bu saldırıların arkasında büyük oyuncuların bulunduğunu ve bundan sonra daha büyük değişikler olacağını yazmıştık. İşte ABD zaman geçirmeden saldırıya geçti. ABD İdlib saldırının arkasında Rusya`nın olup olmadığını araştırıyoruz demesi bile bu işin arkasında Rusya`nın olduğunu gösteriyor. Çünkü araştırılacak bir şey yok ki Esed tüm hareketleri Rusya ile koordine ediyor. Esed`in ordusunu yönlendiren de artık Rusya.

ABD ve Rusya arasındaki gerginlik

Suriye rejimine destek vererek Batı`nın Ortadoğu politikasına müdahale eden, aynı zamanda ABD`nin dünya jandarmalığından da bir parça çalan Rusya başkanlık seçimlerinden önce çok güçlü bir düşmanla karşı-karşıya kaldı. Rusya, Suriye hava sahasını korumak için elinde bulunan en modern S-400 ve S-300 sistemlerini Suriye`de yerleştirmişti. Herkes onu konuşuyordu ve Suriye geçilmez bir perdeyle korunuyor imajı verilmişti. Suriye'de ABD ve Rusya arasında bir taht kavgası yaşanıyor. Sahada ve masada Rusya'nın liderliği konuşulurken ABD'nin Tomahawk füzeleriyle dengeler yine değişti. ABD Akdeniz`den Tomahawk füzeleriyle Suriye rejimine ait askeri hava üssünü vurdu. Rusya`nın Suriye`ye yerleştirdiği S-400 ve S-300 füzeleri yetersiz kaldı ve işe yaramadı. Bu da Rusya`nın Suriye`de bulunmasının kendi çıkarları için olduğunu gösteriyor. ABD saldırıdan iki saat önce Rusya`ya bilgi verdiğini söyledi. Rusya`nın karşılık vereceğine; bilgiyi aldıktan sonra apar topar üssü terk ettiği biliniyor. İdlib`deki saldırı sonrası dünyadan gelen tepkiler üzerine Rusya Esed`e olan desteğimiz sonsuza kadar değil diye açıklamada bulunmuştu. ABD Hazinesi Sekreteri Steve Mnuchin, Beşar Esed rejiminin düzenlediği kimyasal saldırıya karşılık ikinci adım olarak, ABD'nin de parçası olduğu Batı dünyasının Esed rejimine uyguladığı ekonomik yaptırımları genişletmeyi planladıklarını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un, ABD'nin Şayrat Askeri Hava Üssü'ne düzenlediği hava saldırısını telefonda görüştü. İki ülke arasındaki görüşmeler hala devam ediyor.

Merak edilen soru

ABD'nin Şayrat Askeri Hava Üssü'ne düzenlediği hava saldırısından sonra Suriye`deki dengeler yine değişti. Aslında 2013`te ABD böyle bir müdahalede bulunmuş olsaydı Suriye`de çok şey değişmiş olurdu. Ama şimdi Suriye`de Rusya bulunmaktadır. ABD`nin saldırıdan önce Rusya`ya haber vererek füze saldırısında bulunması Trump ile Putin arasında “danışıklı dövüş” şüphesini gündeme getirdi. Bir taraftan Trump Russiagate skandalına son vermek için Putin'in dostu olmadığını halkına göstermiş oldu. FBI yürüttüğü soruşturmasında bu çok işe yarayacaktır.  Şimdi merak edilen soru ise bundan sonra Rusya nasıl bir adım atacaktır. Rusya, ABD`nin saldırısından sonra Akdeniz`e elindeki en gelişmiş gemi gönderdi. Rusya Pentagon ile sıcak hattı iletişimini durdurdu. Bir bakarsınız Rusya S-400 sistemleri işe yaradığını göstermek için koalisyona ait bir uçağını düşürür. Buna şaşırmamak lazım. BMGK alacağı kararları Rusya veto edebilir. Rusya imajını koruyabilmek için bir hamle yapmak zorunda. O hamle çok beklemeden gelebilir. Ama ABD ve Rusya arasında sıcak çatışmalar yaşanmaz. İki ülke birbirine doğrudan müdahale etmezler, edemezler. Ederlerse çok daha büyük bir çatışma çıkar. Şimdi Rusya`nın nasıl bir adım atacağı hep birlikte göreceğiz. 

Sonuç

Suriye`yi bölmek için ABD ve Rusya elinden geldiği her şey yapmaktadır. Rusya istemese de ABD yavaş yavaş amacına ulaşıyor. Rusya, ABD ile çok ciddi sorunlar yaşamak istemez. Dolaysıyla belli bir bölgeyi korumak adına rejimin askeri varlığını geri çekecektir. ABD ise boşanan yerde kontrol sağlayacaktır. Uçuşa yasak bölge oluşturulmaya gidilecek ve bölgeler bölünecek. Bunlar hepsi yaşanırken böyle saldırılar ve çarpışmalar olacak. Kan akacak ve savaş devam edecek. Birileri bu savaşta para kazanırken diğerleri can verecek.    

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri