• DOLAR 32.588
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2463.378
  • ...
DEDAŞ`ın çiftçilere uyguladığı bloke uygulamasına tepkiler sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DEDAŞ`ın (Dicle Elektrik A.Ş.) bölge çiftçisinin desteklemelerine "elektrik borcu olduğu iddiasıyla" bloke koymasına bir tepki de Diyarbakır Sur İlçesi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Vedat Çiftçi'den geldi.

Çiftçi, kendi imkânıyla sulama yapan çiftçinin gelirine, desteğine, el koymak, adeta onu yoksulluğa sürüklemek ve çiftçiliği bitirmeye yönelik bir darbe olduğunu söyledi.

Çiftçilerin zor şartlar altında kendi imkânlarıyla sulama yaptığını belirten Mirza Vedat Çiftçi, Dicle EDAŞ'ın ÇKS sistemi üzerinden masa başı bir şekilde elektrik kullanan ya da kullanmayan sulu tarım yapan tüm çiftçilere bloke uyguladığını belirtti.

Çiftçi, "Kendi imkânlarıyla sulama yapan çiftçilerimiz var. Ama ne yazık ki Dilce EDAŞ bütün herkese, kendi imkânlarıyla sulama yapan bütün çiftçilerimizin desteklemelerine, Çiftçi Kayıt Sisteminde sulu ibaresi geçen bütün belgeleri gördükleri an hepsine bloke koymuş durumda. Burada haksız bir durum var. Kendi imkânıyla sulama yapan insanın gelirine, desteğine, el koymak adeta onu yoksulluğa sürüklemektir ve çiftçiliği bitirmeye yönelik bir darbedir. Bununla ilgili çalışmalar yapılmıştır. Ama bir çare bulunamıyor." dedi.

DEDAŞ'ın çiftçilere elektrik kullanımında yüksek fiyat uyguladığını da belirten Çiftçi, "Büyük fahiş fiyatlar uygulanıyor. 2013 yılında dönüm başı 90 TL iken buğun bu fiyat 137 TL. Böyle olunca ödemesi imkânsız duruma geliyor.  Çiftçilerin sıkıntılarını göz önüne koyduğumuzda mazot aldı başını gidiyor, gübre bin 400 civarında, ilaç da böyle sulak araziyi kendi imkânlarıyla işliyorlar. Bu haksızlığı görmezden gelemeyiz.  Var olan haklarımızı bütün ziraat odalarımızla birlikte hukuksal zeminde arayacağız. Çiftçilerin yanındayız." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'deki bütün kurumlar yasaların boşluğundan yararlanıyor"

"Özel sermayelerin vatandaşları sömürmelerine artık dur demek gerekiyor." diyen Çiftçi, sözlerinin devamında şunları ifade etti:

"Türkiye'de bütün kurumlar yasaların boşluğundan yararlanıyor. Bazı yasaların net ibaresi olmadığı için o boşluktan faydalanıyorlar. 9 Mart 2014 yılında bakanlar kurulu tarafından 'borcu olan çiftçilerin desteklenmesi yapılamaz' kararından dolayı böyle bir uygulamaya gidiliyor. Ama bloke yapılmaz sadece icra yoluna gidilir. Bunun görüşmelerini yapacağız. Bizim bölgemizde bine yakın çiftçimiz var. Bu gasp kabul edilemez. Bizim çiftçilerimiz mali ekonomik durumu o kadar güçlü değil. Biz destekten aldığımız parayı mazota, gübreye, ilaca veren insanlarız. Yakında mısır ve pamukta sulama başlayacak. Çiftlerimiz bu desteği alamazsa elektrik kesintileri, bloke ve desteklemeden dolayı gecikecek. Bu da ürüne, çiftçiye ve bölgeye zarar verecek. Artık bundan vazgeçilmelidir. Özel sermayelerin vatandaşları sömürmelerine artık dur demek gerekiyor. Öncelikle çiftçilerimizin üzerindeki blokelerin kaldırılmasını bekliyor, hükümet ve yetkililere seslenerek bir çare bulunmasını istiyoruz." (Emrah Deniz, M. Sıddık Bilge- İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir