Çiftçiler süne hakkında bilgilendirildi
Diyarbakır`da çiftçilere yönelik "2017 Süne Mücadelesi Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirildi.
Diyarbakır'da İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından "2017 Süne Mücadelesi Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi.
Karacadağ Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya Vali Hüseyin Aksoy, Yenişehir İlçe Kaymakamı Mehmet Özel, Gıda, Tarım, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat Şahin, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve çiftçiler katıldı.
Burada konuşan Vali Aksoy, Diyarbakır'ın potansiyel bakımından Türkiye'nin en önemli illerinden birisi olduğunu söyledi.
Aksoy, "Bu potansiyeli en şekilde harekete geçirecek ve tarımsal geliri en üst noktalara taşımak adına önemli çalışmalar var. Diyarbakır'ın arazilerinin yüzde 45'i tarım arazisidir. Bu tarımsal arazinin şu anda yüzde 25'lik kısmını sulayabiliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde başlatılmış olan sulama projeleriyle bunu aşmış olacağız. GAP bölgesinin en önemli arazilerinden biri Silvan Projesi sulama havzası. Silvan Projesi toplam 6,8 milyarlık bir proje. 2 milyon 300 bin dönümlük bir arazinin sulanması bekleniyor ve proje kapsamında 300 bini aşan insanımıza da istihdam sağlanması bekleniyor." dedi.
Diyarbakır'ın birçok alanda önde olduğunu dile getiren Aksoy, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunlardan en önemlileri buğday ve mercimek. Özellikle süne mücadelesi büyük önem taşıyor. Emek veriyoruz, zahmet gösteriyoruz ama zamanında ve usulüne uygun yapmadığımız bir mücadele bize pahalıya mal olabiliyor. Ürettiğimiz ürünümüzün karşılığını yeterince alamayabiliyoruz. Bu etkinliğimizin amacı üreticimizi, çiftçilerimizi bu anlamda bilinçlendirmektir. Diyarbakır'da zaman zaman karşılaştığımız anız yangınları var. Bunlar tarımsal anlamda bizim arzu etmediğimiz ve olumsuz sonuçlarını gördüğümüz bir durum. Üreticilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, ziraat odalarımız, çiftçilerimiz buradayken bunu özellikle sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu konuda duyarlı olalım. Anız yangınları bizzat toprağa çok ciddi zararlar veriyor. Süne ile mücadelede de zarar veriyor."
Gıda, Tarım, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Şahin de "Güneydoğu Anadolu sıcaktır. Süne de yağlı bir böcek, güneş vurup ısındıkça hareket kabiliyeti daha yüksek olabiliyor. Bunun için bakanlık olarak azami önem verdiğimiz mücadele. Doğru ve zamanında, iyi bir şekilde yaparak bunun olumsuz etkisini, verim kaybını ortadan kaldırmak amacıyla çalışmalar yapmaktayız." ifadelerini kullandı.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Atalar ise çiftçilerin süneyle mücadelesini etkin bir şekilde yürütebilmesi için toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Diyarbakır'ın kırmızı mercimek üretimi açısından birinci sırada olduğunu belirten Atalar, "Manda yetiştiriciliği açısından Türkiye'de 2'nci sırada, hububatta, özellikle buğdayda 3 ve 4'üncü sırada, pamukta 4'üncü sırada, karpuz üretiminde 4'üncü sırada, hayvancılıkta koyun ve keçi açısından 5 ve 6'ncı sırada, diğer tarım ürünlerinde Türkiye'nin ilk 9 ili arasında yer almaktadır." şeklinde konuştu. (Emrah Deniz/M. Sıddık Bilge-İLKHA)