• DOLAR 35.502
  • EURO 36.662
  • ALTIN 3054.98
  • ...
Batman Barosundan "Avukatlar Günü" mesajı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Baro Başkanlığı, "5 Nisan Avukatlar Günü" dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, OHAL ve çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle savunma ve adil yargılanma hakkını sınırlamaya yönelik müvekkil - avukat görüşmelerinin kısıtlanması, görüşmelerin kayda alınması, avukat ile görüş yasağı ve duruşmalarda avukat sınırlaması gibi  uygulamaların halen devam ettiği belirtildi.

Anayasa değişikliğine yönelik referandum süreciyle birlikte toplumda yeni kutuplaşma alanları oluşturulduğu savunulan açıklamada,  "Anayasa değişikliğinin hazırlanma sürecinde muhalif siyasi partilerin, toplumun farklı kesimlerinin ve sivil toplum örgütlerinin görüş ve önerilerinin alınmadan hazırlanmış olmasını büyük bir eksiklik olarak dile getirmiştik. Yapılan Anayasa değişikliği, bir darbe ürünü olan ve toplum ihtiyaçlarını karşılamayan, bundan dolayı da defalarca değişikliğe uğrayan 1982 Anayasasının ruhunu sürdürmeye devam ettirecektir. Oysa toplumun ihtiyacı olan Anayasa, toplumsal sorunların çözümünü önceleyen demokratik, sivil ve özellikle yargı bağımsızlığını esas alan yeni bir anayasadır." denildi.

Açıklamada, bugün gelinen nokta itibariyle yargının toplumsal sorunları çözme ve böylelikle toplumsal barışa katkı sağlama rolünün aksine, sorunlara kaynaklık eden yapısı nedeniyle Türkiye`de hukuki güvenliğin tartışmalı hale geldiği kaydedildi.

Yargının yakın tarihin olağanüstü rejimlerinden miras kalan yapısal sorunlarına günümüz sorunların da eklendiği vurgulanan açıklamada, "Yargıya ayak bağı görülen savunma mesleği ve dolayısıyla adil bir yargılamanın temel şartı olan bireylerin savunma hakkı her geçen gün törpülenerek şekli bir unsur haline getirilmek istenmektedir. Savunma, değer aşınması ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Bunun yanı sıra ancak tarafsız ve bağımsız bir yargı eliyle tesis edilebilecek adalet, yürütme erkinin müdahale ve baskılarıyla bu rolünden oldukça uzak bir görüntü sergilemektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi: "Bireylerin rahatlıkla avukata ulaşamadığı, avukatın da tam bir bağımsızlık ve özgürlük içinde ve etkili şekilde mesleğini yürüterek yargılama faaliyetine katılamadığı bir toplumda, adil yargılama hakkından söz edilemez. Yıllardır ifade ettiğimiz üzere, hak arama özgürlüğünün önünde engel oluşturan mesleki sorunlarımız bütün ağırlığıyla sürmektedir. Öteden beri mesleğimize ve meslek faaliyetlerimize ilişkin en ciddi sorun, adli ve idari makamların avukatlara yönelik tutum ve davranışları, avukatlara yönelik baskılar, engellemeler ve ceza soruşturmalarıdır." (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir