• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Çocuk Katillerine LANET OLSUN!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M. ERKAN YAVUZ - DOĞRUHABER

Suriye`de rejime ait uçaklar, dün sabah ülkenin kuzeybatısında muhaliflerin denetimindeki İdlib'in Han Şeyhun ilçesine hava saldırıları düzenledi. Muhaliflere bağlı İdlib Sağlık Müdürlüğü, zehirli gaz kullanılan saldırıda çoğu çocuk 100 kişinin hayatını kaybettiğini ve aralarında çocukların da yoğunluklu olduğu 500`den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralananların bazılarında bayılma, nefes alma zorlukları, ağızdan köpük çıkma gibi komplikasyonlar gözlenirken tıbbi kaynaklar, bu belirtilerin saldırıda zehirli gaz kullanıldığını ortaya koyduğunu söyledi. Kullanılan gazın Sarin gazı olma ihtimali üzerinde duruluyor. Suriye geçici hükümeti Sağlık Bakanı Ferras Cundi de yaptığı açıklamada, Esad rejiminin kimyasal saldırıda bulunduğunu, çoğu çocuk 100'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini doğruladı.

460 YARALIDAN 62`SİNİN DURUMU AĞIR

Çoğu çocuk ve kadın en az 100 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden İHH Suriye temsilcisi Burak Karacaoğlu ise şunları söyledi: “460 civarında etkilenen kişi var. Bunlardan 62`si de hastanelerde ağır yaralı olarak yer alıyor. Yirmiden fazla ambulans Türkiye sınırında bekliyor. Burada AFAD ve UMKE ekipleri kontrollü bir şekilde yaralıları karantina çadırına taşıyor. Yaralıları burada yıkayarak sınırdan Türkiye`ye geçirmeye çalışıyorlar. Kimyasal bir saldırı söz konusu. Uzak mesafelere kadar etkileri hissedildi. Burada müdahalede bulunanlar sarin gazı teşhisi koydular. Saldırıyı kimin gerçekleştirdiği tam olarak bilinmemekle birlikte Esad`a ait hava araçlarıyla gerçekleştirildiği değerlendiriliyor. Esad kimyasal ile saldırırken öte yandan Rusya`ya ait savaş uçakları da yaralıların getirildiği hastaneyi vurdu.      

GARANTÖR ÜLKELER SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEDİ

Esad rejiminin, kimyasal silah kullanarak çocukları katlettiği saldırıların sözde ateşkesin sürdüğü bir ortamda devam ettiriliyor olması akla Astana görüşmelerinde garantör konumundaki ülkeleri getirdi. Hatırlanacağı üzere Suriye savaşının ateşkesle sonuçlanması sonrası Türkiye, İran ve Rusya garantör ülkeler olarak, Suriye`de ateşi başlatan taraf olmama ve ateşkesi ihlal ve karşıt iki tarafın da yapacağı saldırıları önlemek için gerekli tedbirleri alacaklarını garantilemişlerdi. Ancak şu ana kadar ardı arkası kesilmeyen rejimin katliamları önlenmezken, son halkası ise kimyasal silahlarla hayatlarına son verilen bebeler oldu.

TÜRKİYE'DEN AMBULANSLAR GİTTİ

Muhaliflerin talebi üzerine saldırıda yaralananları hastanelere ulaştırmak üzere Hatay'dan 30 tam donanımlı ambulans Han Şeyhun'a gitmek üzere yola çıktı. İdlib'deki yaralıların bir kısmı Türkiye'ye getiriliyor.

Gazdan etkilenenlerden kritik durumdaki biri erkek, kalanı kadın ve çocuklardan oluşan 15 kişi, ambulanslarla Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getirildi.

Esad rejimi, son 10 günde 4 kere sivillere yönelik klor gazı içerikli kimyasal silah saldırısı düzenledi. 25 Mart'ta Hama'nın Latamne beldesinde 2 sivil ölmüş, 30'u da gazdan etkilenmişti

İdlib'in El Habit beldesine geçtiğimiz gece düzenlenen klor gazlı saldırı, 20 sivili zehirlemişti.

Han Şeyhun'da ölü sayısının yükselmesinden endişe ediliyor.

İDLİB'DE HASTANE VURULDU

İdlib'de hava saldırısı düzenlenen hastane kullanılamaz hale geldi. Saldırıda, tedavi gören hastalar da yaralandı.

Suriye'nin kuzeyindeki İdlib ilinin güney kırsalında yer alan Maret en-Numan ilçe merkezinde hizmet veren Ulusal Hastane, geçtiğimiz akşam savaş uçakları tarafından vuruldu.

İlçenin haber ajansı Marre el-Yavm yetkilisi Mesut Beşşura'nın verdiği bilgiye göre, bombardımanda hastanede tedavi gören 10 sivil yaralandı.

Muhaliflerin kontrolündeki ilçe merkezindeki 120 yatak kapasiteli hastane de kullanılamaz hale geldi.

ŞAM'DAKİ HAVA SALDIRILARINDA 32 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Suriye'de Beşşar Esad rejiminin başkent Şam'da muhaliflerin kontrolündeki bölgelere düzenlediği yoğun hava saldırılarında en az 32 sivil hayatını kaybetti. Suriye'nin başkenti Şam'daki sivil savunma ekiplerinden alınan bilgiye göre, kentin doğusunda, rejim kuşatmasındaki Doğu Guta bölgesi ve Kabun Mahallesi, son iki günde 60'tan fazla hava saldırısının hedefi oldu.

ENGELLİ SAĞLIK MERKEZİ VURULDU

Geçtiğimiz gün düzenlenen saldırılarda Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesinde bulunan engelli sağlık merkezi de vurularak, kullanılamaz hale getirildi. Muhalifler, rejimin yoğun saldırılarına karşılık geçen ay, Doğu Guta bölgesinin Cobar Mahallesi'nden ilerleyerek, kent merkezinin doğusunda yer alan kuşatma altındaki Kabun Mahallesi'ne ulaşmıştı. Böylece, Doğu Guta ile Kabun ince bir hat üzerinde birleştirilmişti. Bunun üzerine Esad rejimi, İsviçre'nin Cenevre kentinde 23-31 Mart'ta düzenlenen 5. tur siyasi geçiş müzakerelerine rağmen bu bölgeye saldırılarını yoğunlaştırmıştı.

CANİ ESAD KANA SUAMIŞ

Kimyasal saldırıda en az 100 kişiyi katleden Esad rejiminin, Suriye'nin kuzeyindeki İdlib ilinin Salkin ile Cisr eş Şuğur bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında ise en az 21 sivil hayatını kaybetti, 35'i de yaralandı.

İDLİB

Suriye'nin kuzeyindeki İdlib ilinin Salkin ile Cisr eş Şuğur bölgelerine düzenlenen hava saldırılarında en az 21 sivil hayatını kaybetti, 35 sivil de yaralandı. Salkin'deki sivil savunma yetkililerinden Taha el Ömer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Rus uçağı olduğunu tahmin ettiğimiz bir savaş uçağı Salkin'deki Ravda Camisi ve çarşıyı bombaladı.'' dedi. Cami ile çarşıya düzenlenen bombalı saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 16 sivilin yaşamını yitirdiğini, 35'inin yaralandığını ifade eden Ömer, ''Hava saldırısı doğrudan cami ve çarşıya yapıldı. Saldırı bölgesinde büyük hasar meydana geldi. Yaralılar, çevredekilerin ve sağlık ekiplerinin yardımıyla ilçedeki hastanelere kaldırıldı.'' diye konuştu.

Ömer, İdlib'in Cisr eş Şuğur ilçesine düzenlenen hava saldırısında da 5 sivilin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını söyledi. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir