IFC: Türkiye`ye 1 milyar dolar yatırım öngörüyoruz
Uluslararası Finans Kurumu Türkiye Direktörü Williams, "2017`yi 1 milyar dolar civarında yatırımla kapamayı öngörüyoruz." dedi.
İSTANBUL - Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Türkiye Direktörü Aisha Williams, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1964'ten beri Türkiye'ye yatırım yaptıklarını, Türkiye'de uzun dönemli yatırımcı olduklarını belirterek, zaman içerisinde Türkiye ekonomisinde iniş ve çıkışlar yaşandığını ifade etti.
Türkiye'nin 2016 son çeyrekteki büyüme oranlarının darbe girişiminden etkilendiğini hatırlatan Williams, şöyle konuştu:
"Dünya Bankası tarafından 2017'de Türkiye'de yüzde 2,7 GSYH büyümesi bekleniyor. Türkiye bana göre daha büyük potansiyele sahip. Dünya Bankası tahminlerine göre, 2018 ve 2019 yılında yüzde 3-3,5 GSYH büyüme rakamı Türkiye için pozitif gelişme. Ama bu büyüme rakamları Türkiye'nin gelişmesi için yeterli değil."
"Özel sektörün 350 projesine toplam 14,2 milyar dolar kaynak sağladık"
Williams, "Türkiye'de finansal kurumlara yıl sonuna kadar önemli yatırımlarımız olacak. 30 Haziran 2017'de sona eren bu mali yılda şimdiye kadar yaklaşık 500 milyon dolar yatırımımız oldu. Yıl sonuna kadar finansal kurumlarla, projeler de dahil, Türkiye'de yaklaşık 500 milyon dolar daha yatırım yapabileceğimizi öngörüyorum. Yani bu yılı 1 milyar dolar civarında yatırımla kapamayı öngörüyoruz." şeklinde konuştu.
"Türkiye'nin uluslararası yatırımcıyı cezbetmesi gerekiyor"
IFC Türkiye Direktörü Williams, Türkiye'nin birçok alanda kendini geliştirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Biz yaklaşık 50 yıldan beri buradayız. Buradan bir yere de gitmeyeceğiz. Türkiye, yaklaşık 5 milyar dolarlık bir portföy ile tüm dünyada IFC'nin en fazla yatırım yaptığı ikinci ülke konumunda bulunuyor. IFC olarak uluslararası yatırımcılar ile çok yakın bir şekilde çalışıyoruz. Türkiye'nin büyümesi için içeriden ve dışarıdan yatırıma ihtiyacı var. Türkiye'nin uluslararası yatırımcıyı cezbetmesi gerekiyor. Yatırımcı için en önemli şey, ülkede saydamlık, verimlilik için destek ve büyük inovasyonlar olmasıdır. Dışarıdaki yatırımcılar ile görüştüğümde Türkiye'nin ekonomisi, 80 milyon nüfusu, Asya ve Avrupa arasında köprü olması fırsatını görüyorlar. Yatırımcılar aynı zamanda zorlukları da görüyorlar."