• DOLAR 32.277
  • EURO 34.705
  • ALTIN 2405.353
  • ...
By-pass Yerine Stend Greft Yöntemiyle Ameliyat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Fahretin Çelik (47) adındaki hastanın bel ve kalça ağrısı şikayetiyle hastanelerine geldiğini belirten Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç Güven Tekbaş, yapılan tetkiklerde hastanın karın damarında darlık ve 6X3 cm çapında baloncuk (anevrizma) tespit ettiklerini belirterek, "Baloncuk her zaman hastalar için ölüm riskidir. Hastayı hemen ameliyata aldık. Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Ahmet Çalışkan ile birlikte çevre illerde ve üniversitemizde ilk defa böyle bir ameliyatı By-passs yerine Stent Greft yöntemiyle hastanın hem baloncuğunu tedavi ettik, hem de damardaki darlığı giderdik" dedi.
 
By-pass Yerine Stent Greft Yöntemi
Yrd. Doç. Güven Tekbaş konuşmasını şöyle sürdürdü; "Stent Greft yöntemi, açık ameliyata göre daha az rahatsızlık verebilecek bir başka tedavi yöntemidir. Bu yöntemle özel bazı kateterler ile damarın içine girilip, anevrizmanın olduğu damar bölümüne içerden suni damarın yerleştirilmesidir. Kapalı ya da stent greft onarımı olarak bilinen bu yöntemde bir kateter (ince plastik boru) üzerine yerleştirilmiş olan yapay damar kasıktan atardamar içine oradan da karındaki aortanın hastalıklı bölümüne ilerletip, yapay damar bölüme yerleştirilir.


Anevrizmanın olduğu yere getirilen suni damar şişirilir ve dikiş yerine içerden destek sağlayan stentler ile damara tutturulur. Bu sayede anevrizma kasıktaki kesiden başka bir kesi yapmadan içerden tedavi edilebilmektedir. İçerisinde kanı taşıyan yapay damarın olduğu anevrizma zamanla sönmekte ve tedavi edilmiş olmaktadır. Bu yöntem röntgen altında özel ortamlarda yapılmaktadır. Hastalar işlem sonrası hastanede bir iki gün yatıp taburcu edilirler."
 
Uyguladığı Yöntemi Hastalarına Anlatıyor
By-pass` sız ameliyatlara devam eden Yrd.Doç. Güven Tekbaş, uyguladığı yöntemi hastalarına bilgisayar üzerinde göstererek bilgilendiriyor.
 
Açık ameliyat yerine Radyofrekans, Transarteriyel kemoembolizasyon (TAKE) ve stent greft yöntemleri ile kansız bıçaksız kapalı ameliyatları yapmaya devam eden Yrd. Doç. Güven Tekbaş, kısa sürede sağlığına kavuşarak taburcu olan hastalarına ameliyatlarında uyguladığı yöntemi bilgisayar üzerinde göstererek bilgilendiriyor.
 
Ülkemizde, belki de dünyada ilk defa uygulanan bu uygulamayı takdirle karşıladığını ifade eden hastalardan Fahrettin Çelik, "Güven hocanın sayesinde kısa bir sürede sağlığıma kavuştum. Ameliyat olmadan önce bana çok acı veren bu rahatsızlığımı uyguladığı yöntemle geçirten Güven hoca, ameliyatımda yaptığı işlemleri bilgisayar üzerinde gösterip anlatması beni çok memnun ve mutlu etti. Birçok hastanede hastalar hastalığının ne olduğunu soramazken, hocanın yaptığı ameliyatla ilgili birebir bilgi vermesi memnuniyet vericidir. Çok büyük bir özveridir" dedi.
 
Ayetullah Turgut - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir