• DOLAR 32.518
  • EURO 34.948
  • ALTIN 2438.81
  • ...
Sebze ekimi için kolları sıvadılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman merkez Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, yaklaşık 25 yıldır sebze ekimiyle geçimlerini sağlıyorlar.

Kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan, 300 haneye ve yaklaşık 4 bin nüfusa sahip köyün sakinleri, martın başından bu yana domates, biber, patlıcan ve kabak gibi sebzelerin fidanlarını hazırladıklarını söylediler.

Yaklaşık 25 yıl önce Kozluk'tan gelerek Yeniköy'e yerleştiğini söyleyen çiftçilerden Abdullah Tekin, sebze fidanıyla ilgili bilgi vererek, devlet desteği alamadıkları için çabalarının yetersiz kaldığını belirtti.

Tekin, "Patlıcan, biber ve domates fideleri için hazırlık yapıyoruz. Normalde mart ayı başında tohumları serpiyorduk. Bu yıl biraz soğuk olduğundan 20 Mart'tan sonra fidelerin tohumlarını serptik. Tohumlar serpildikten sonra yaklaşık bir ay naylonun altında kalıyor. Fideler irileştikten sonra küçük torbalara, toprak ve gübre içine yerleştiriyoruz. Yaklaşık 20-25 gün torbaların içinde kalıyorlar. Tam irileştiklerinde tarlada ekime başlıyoruz. Her yıl bu işi yapıyoruz ve bu işle geçimimizi sağlıyoruz." dedi.

Birçok köylünün tapu sahibi olmadığı için devlet desteği alamadığını dile getiren Tekin, daha fazla verim alabilmek için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden özellikle mühendis desteği istediklerini ifade etti.

Tarlaları tapusuz olduğu için devletin gözünde çiftçi olmadıklarını söyleyen Tekin, sözlerine şöyle devam etti: "Devletin gözünde çiftçi sayılmayız. Yalnız bu işle geçimimizi sağlıyoruz. Köylüler kendi imkân ve kuvvetlerine göre ekim yapıyor. Yazın sebzelerin verimlerini almaya başlıyoruz. Yalnız fiyatlar pek parlak değil çünkü tüm köylülerin ürünleri beraber çıkıyor. Sebze meyve halinde ürünler birikince fiyatlar düşüyor. Emeklerimizin karşılığını tam görmesek de geçimimizi sebzeyle yapıyoruz."

Yağışlı geçen bu yılın bereketli olacağını umduklarına değinen Tekin, "Bu yıl bol yağışlı geçti. Meralar, ekinler ve topraklar için verimli oldu. Sebze fideleri yağmurdan fazla faydalanmıyor çünkü yağışlardan sonra ekime başlıyoruz. Allah'ın izniyle umutluyuz, güzel beklentilerimiz var. Bölgede sebze dağıtım yeri Batman'dır. Batman'da da en çok bizim çevreden sebze çıkıyor. Devlet bir şekilde bizlere yardımcı olsa memnun oluruz. Tarlalarımız tapusuz olduğundan şimdiye kadar devletin hiçbir desteğini almamışız ve faydalanmamışız." şeklinde konuştu. (M. Fatih Akgül-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir