• DOLAR 32.565
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2451.391
  • ...
Erdoğan canlı yayında açıklamalarda bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

SEÇİM BARAJI YENİDEN DÜZENLENECEK Mİ?

Seçim kanunuyla ilgili bundan sonra Meclis'teki uzlaşmayla birlikte çalışmalar düşünülebilir. Ancak şimdiki düzenlemede bu yok.

100 YARDIMCI DİYE SAFSATA BİR ŞEY OLMAZ

Artık Başbakanlık yok. Türk tipi Cumhurbaşkanlığı'ndan bahsediyoruz. SAyın Kılıçdaroğlu'nun söylediği gibi kusura bakmayın, o da kusura bakmasın 100 yardımcı diye safsata şeyler olmaz ya. Biz göreve geldiğimizde 36 tane Bakan vardı. Bunu 25'e indirmek oldu ilk işim. Niye? Devlet Bakanları zaten icrai özelliği de yok, istedik ki icrai özelliğe dönüştürelim. Biz bu hizmeti bu anlayışı kabineye yerleştirmiş bir zihniyetiz. Boşta kalana bakanlık verelim anlayışıyla gelmedik. Onların hayal edemeyeceği bu uygulamaya koymak suretiyle çok daha pratik bir anlayışı getireceğiz.

CUMHURBAŞKANI'NIN MECLİS'İ FESİH YETKİSİ YOK

Cumhurbaşkanının TBMM'yi fesih yetkisi yok. Bazıları diyor ki cumhurbaşkanı fesih yetkisiyle gösteriliyor. Böyle bir yetki yok, yalan. Erken seçime gitme kararını parlamento alır. Cumhurbaşkanının erken seçime götürme kararı dahi yok. Belli bir oy oranı parlamentoda yakalanmalı. Türk tipi Cumhurbaşkanlığından bahsediyoruz.

MİLLETVEKİLİ SAYISININ 600'E ÇIKMASI

Milletvekili sayısı 550'den 600'ye çıkarılacak.

Almanya'nın nüfusu 82 milyon. Milletvekili sayısı şu anda 667. 123 bin kişiye bir milletvekili düşüyor.

Fransa'da 66 milyon nüfus var.Milletvekili ve senato 925 kişi.

İspanya'da 44 milyon nüfus var, 616 kişi var parlamentoda.

İtalya'nın 60 milyon nüfusu var, parlamento 952 kişiden oluşuyor.

İngiltere'nin 65 milyon nüfusu var ama senato, milletvekili hepsine baktığımızda 1449.

Geliyoruz bize. Şu anda 550. Nüfusumuz 80 milyon. 143 bin kişiye 1 tane düşüyor. Biz istiyoruz ki temsilde adalet gelsin.

ERKEN SEÇİM YOK AMA HÜKÜMETİN BAKANLARLA İLGİLİ BİR TASARRUFU OLABİLİR

Bu yapı 2019'un Kasım'ına kadar böyle gidecek fakat hükümetin Bakanlar için tasarrufu olabilir. Hükümet herhangi bir oylama yapar mı yapmaz mı bilmiyorum. Mevcut anayasa 16 Nisan'dan sonra bu hükümet kalkıp yerine yenisi gelmesi gibi zorlama söz konusu değil. Hükümet böyle bir karar alır mı hükümetin kendi tasarrufudur. Şu andaki görüntüde 2019 Kasım'a kadar gidecek bir hükümet var. Başbakan biz erken seçimi düşünmüyoruz diyor. Bana sorulsa ben de aynı kanaatteyim. Erken seçimlerle idare edilen ülkede istikrarı bulamazsınız.

16 NİSAN'DAN SONRA ÇOK SÜRPRİZLERLE KARŞILAŞABİLİRSİNİZ

Alman Cumhurbaşkanı'na teessüf ediyorum.

Şu anda gündemimde Almanya'ya gitmek gibi bir şey yok. Gündemimi 16 Nisan belirleyecek.

16 Nisan'dan sonra çok sürprizlerle karşılaşabilirsiniz, onlar da karşılaşabilir.

Ekonomik olarak ilişkilerimiz devam eder ancak, siyasi olarak durumu yeniden gözden geçirmemiz gerekebilir.

Kendi ülkesine benim Dışişleri Bakanımı sokmayan bir anlayışı, o AB'nin sorumlularından hiçbirinin kalkıp da bu konuyla ilgili herhangi bir mesaj yayınlamamasını kabullenemeyiz. Başkan Donald Tusk, o bile benim dostum olmasına rağmen, o bile aleyhte açıklama yapıyor.

ANKETLERDE DURUM NE?

'Anketlerle ilgili bilgi paylaşır mısınız?' sorusuna Erdoğan, ''Buralarda rakamları vermek doğru olmaz ama yoğun bir kampanya sürecinin içerisindeyiz. Gerek şahsım gerek başbakan, bakan arkadaşlar, sayın Bahçeli... Tüm imkanlarla çalışmalar devam ediyor. Yaptığımız son anketlerde gördüğümüz durum tespit, evet oylarının her geçen gün önde ve yükselerek devam ettiğidir. Bu yükselen evet oylarının çok daha yükselmesini arzuluyoruz.

Benim CHP'ye gönül vermiş olan vatandaşlarım da bence Kandil ile beraber olmayacak. Onların da biz hayır diyemeyiz diyeceklerine inanıyorum, bu yaklaşımı görüyorum. Yüzde 52'nin çok çok üzerinde bir evet bekliyoruz.'' ifadelerini kullandı.um.

"BUNLAR İÇİN ÇOK ERKEN"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili "Biz kendisi ile bir araya geldiğimizde, bazı şeyleri görüşme fırsatımız oldu ama bunlar şu anda çok erken. Çünkü 2019 hedef. 2019'dan önce neler olabilir  Onlar da ayrı bir konu. Ortada şu anda 2019'a kadar bir hükümet var. 2019'a kadar olan mevcut hükümetimizin tasarrufunda olan bir çok şeyler var. Benim tasarrufumda olan değil de hükümetimizin. 2019'dan sonra yapılacak bir seçimde diyelim ki eğer şahsım aday gösterilirse ayrı bir konu. Gösterilmezse ayrı bir konu. Gösterilip çıkacak netice birçok şeyin de değerlendirilmesinin önünü açacaktır. Bu da ne zaman  Kasım 2019'dan sonra." ifadelerini kullandı.

"GÖNLÜMDEN GÜZEL ŞEYLER GEÇİYOR"

Çelik'in "sizin gönlünüzden ne geçiyor" şeklindeki ısrarı karşısında ise "gönlümden güzel şeyler geçiyor" cevabını verdi.

Erdoğan konuyla ilgili şöyle konuştu:

Peşinatçı olmayalım. Ama Suriye ile ilgili verilecek bir karar varsa, bunu şu anda Suriye'deki gelişen tablolar üzerinde sürekli değerlendiriyoruz. Şunu söyleyeyim, Rusya'nın ve Amerika'nın YPG terör örgütüne gösterdiği ilgi bizi üzmektedir.

Bunu kendilerine söylediğim için burada açıkça söylüyorum.

Bu araziler bunlardan temizlenmedikçe bizim Suriye'deki görevimiz bitmez. Neymiş, onları Rejim davet etmiş. Her davete icabet edilmez. Dünya siyasetinde böyle bir şey yok. Değerlendirmenizi yaparsınız, kimi rahatsız ediyor bu, en çok bizi rahatsız ediyor. Niye? Benim 911 kilometre sınırım var Suriye'ye.

Türkiye-ABD-Rusya, genelkurmay başkanlarımız bir araya geldi. Biz bunun üzerinden konuşuyoruz. Türkiye artık çekilsin! Yok öyle bir şey. Rejim davet etti diye, herkes her yere girmemeli. Kimi rahatsız ediyor bu iş? Türkiye'yi. Bu işi Türkiye ile konuşacaksınız.

Biz bu tehditlerden arınmış değiliz. Tam manasıyla arındığında, oradaki toprak sahipleri de topraklarına geçtiğinde biz de gerekeni yaparız.

haber7

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir