• DOLAR 32.502
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2419.027
  • ...
Küçük atölyesinden 5 ülkeye fırın küreği ihraç ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da yarım asrı aşkındır 20 metrekarelik atölyede, gürgen ağacından fırın küreği imalatı yapan Mehmet Can Mızrak (69), imal ettiği kürekleri Suudi Arabistan, Dubai, Rusya, Almanya ve Fransa`ya ihraç ederek, aile geçimini bu yolla sağlıyor.

Tarihi Sur ilçesinde bulunan Marangoz Sokak`ta ilerlemiş yaşına rağmen, kürek imalatı yapan Mehmet Can Mızrak, mesleğini sevdiğini ve bu meslekte çalışarak huzur bulduğunu belirtti.

Diyarbakır`daki tek kürek imalatçısı olduğunu dile getiren Mızrak, teknolojinin adeta kurumsallaştığı bir dönemde ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Çocukken çırak olarak başladığı mesleğini devam ettiren Mızrak, “Yaşım 69 ama halen bu işe devam ediyorum. Hem fırın, hem pizza, hem de lahmacun küreği yapıyoruz. Yurtiçi ve yurtdışı birçok yere kürek satıyorum. Daha önce harman tuğla kalıbından fırınlar vardı onlar için kürek yapıyorduk, şimdi her şey fabrikaya dönüştü, gün geçtikçe bu tarihi meslek yok olmayla karşı karşıya kalıyor. Bu küreklerin yapımında kullandığımız malzeme, birinci sınıf malzemedir. Bu malzemeleri, Bursa`nın İnegöl ilçesinde getiriyoruz. Birinci sınıf malzemeden yapılan kürekler, fırıncılar tarafından daha çok tercih ediliyor. Biz ağaçları tomruk şeklinde alıyoruz, tomruğu kalas haline getirip biçiyoruz. Bu iş kolay bir şey değil. Uzun uğraşlar sonucu kürek haline getiriyoruz.” Dedi.

“Bu mesleği yapmayıp da kahvede mi oturayım?”

Mesleğini sevdiğini söyleyen Mızrak, çabuk çabuk mesleğinden el çekmeyeceğine işaret ederek, “Diyarbakır`da bu mesleği yapan bir ben kaldım. Başkaları Bursa`nın İnegöl ilçesinden gelip bu işi yapmak istedi ama yapamadı. Bu anlamda atölye açan olursa şayet tutturamazlar çünkü Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin her yerine ben kürek veriyorum. Ben bu yaşıma rağmen çalışıyorum, mesleğimi seviyorum. Ben kahveye gitmem, daima müşterilerimiz oluyor ve işyerine geliyorum. Bu atölyeyi hiç kapatmıyorum. Bu mesleği yapmayıp da kahvede mi oturayım? Herkesin burada bir mesleği vardır. Burada 70-75 yaşında olup da halen başka mesleklerde çalışan arkadaşlar var.” Diyerek, mesleğine olan tutkusunu dile getirdi.

 “Ürettiğim kürekleri, Dubai, Almanya, Rusya, Fransa`ya kadar satıyorum”

İmalatını yaptığı fırın küreklerinin birinci sınıf gürgen ağacından yapıldığını sözlerine ekleyen Mızrak, ürettiği kürekleri yurtdışına da ihraç ettiğini söyledi.

Günde 10-15 tane kürek imal ettiğini ifade eden Mızrak, “Siparişe göre kürek yapıp alıcısına veriyorum. Bir küreği 50 liradan, 100 liraya kadar satıyoruz. Piyasada daha pahalı veren var ama biz o kadar pahalı satmıyoruz. Ürettiğim kürekleri, Dubai, Almanya, Rusya, Fransa`ya kadar ihraç ediyorum. Dün Suudi Arabistan`ın Medine ilinden gelip kürek götürdüler. İstanbul`a ve iç Anadolu ile Karadeniz bölgelerine de kürek satıyorum.” şeklinde mesleğini anlatmaya devam etti. 

Geçmiş yıllarda 24 saat kürek imalatı yaptıklarını kaydeden Mızrak son olarak, “Eskiden 24 saat ustam ile beraber vardiyalı çalışırdık. Benim ustam Elazığlı iyi bir ustaydı, ben onun yanında yetiştim. O yaşlanınca mesleği bıraktı. İşi bıraktıktan bir süre sonra vefat etti. Ustam gece başlayıp sabaha kadar çalışarak bir kamyonun kasasını yapardı. Şimdi ise öyle bir şey sözkonusu değil.” Diyerek mesleğinin unutulmaya ve yok olmayla karşı karşıya kaldığına işaret etti. (M. Hüseyin Temel / M. Sıddık Bilge – İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir