• DOLAR 32.574
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2460.99
  • ...
Bir kötülüğün sebebine teşebbüs...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

doğruhaber

Bir soru sorulursa: “Bir kötülüğün sebebine teşebbüs edip asi olan kimse, buna sabretmesiyle sevap kazanır mı; kendinin ihtiyarı olmadan o sebepten meydana gelen günahlardan dolayı ona azap olunur mu?

Şöyle cevap verilir: O kimse haram olan sebebe teşebbüs ettiğinden dolayı pişman olup, Allah için sabrederse, sevap kazanır. Çünkü teşebbüs ettiği sebepten meydana gelen bir musibete karşı sabretmesi nefsi için cihad olduğundan iyi bir amel sayılır. Allah Teala iyi amel edenlerin mükafatını zayi etmez. Kötülüğün sebebine teşebbüs ettiğinden ve o
sebepten meydana gelen günahlardan dolayı da azap edilir. Nitekim bir kimse haram olan içkiyi içip, sarhoş olup, sarhoş iken cinayet işlese, hem içtiği, hem de katiden cezalandırılır. Sarhoşluğa sebep olan içki haram olunca, sarhoşluk mukadderattan değildir. Zira Allah Teala, haram kılmış olduğu sebeplere teşebbüs edenleri cezalandırdığı gibi, o sebeplerden meydana gelen günahlardan dolayı da cezalandırılır.

Nitekim emretmiş olduğu sebeplerden ve bu sebeplerden ve bu sebeplerden meydana gelen iyiliklerden dolayı da mükafatlandırılır.

Ibn Kayyım El-Cevziyye

Bu haberler de ilginizi çekebilir