• DOLAR 32.457
  • EURO 34.864
  • ALTIN 2448.182
  • ...
İsrail`le ilgili raporu yayından kaldırılan BM yetkilisi istifa etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinden Rima Halaf, İsrail'in, Filistinlilere karşı 'ayrımcılık suçu işlediği'ne dair hazırladığı raporun BM'nin web sitesinden kaldırılmasının ardından yaptığı açıklamayla, "Güçlü üye ülkelerin dünyayı ve liderleri ‘kirli saldırılar ve tehditler` ile baskı altına aldığını" belirterek istifa ettiğini açıkladı.

İsrail'le ilgili rapor yazması onu istifaya götürdü

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri müşaviri ve Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) Sekreteri Rima Halaf, İsrail'in uyguladığı hak ihlalleriyle ilgili raporunun, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in isteğiyle, BM web sitesinden kaldırılmasının ardından Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında istifa ettiğini açıkladı.

"İsrail'in Filistinlilere karşı ayrımcılık suçu işlediğine ilişkin raporumun arkasındayım"

İstifasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Halaf, "İsrail'in Filistinlilere karşı ayrımcılık suçunu işlediği rapordaki değerlendirmemin arkasındayım." dedi. Son zamanlardaki baskılara dayanamayıp istifa ettiğini belirten Halaf, “Genel Sekreter, dün raporun geri çekilmesini istedi. Cilt rengine, dine ya da kökene dayanan ayrımcılığın kabul edilemez olduğuna inanıyorum.” diye belirtti.

18 Arap ülkesinden oluşan ESCWA sekreteri Halaf, Çarşamba günü yayınladığı raporda, Birleşmiş Milletler'in, İsrail için "Tüm Filistin halkına baskıcı ve ayrımcılık yapan bir rejim" olduğunu ilk defa açıkça beyan ettiğini söyledi.

Rapor İsrail ve ABD'yi öfkelendirdi!

Söz konusu rapor hakkında bir açıklama yapan İsrail, iddiaları şiddetle reddederken, müttefiki olan ABD ise "raporun kendilerini öfkelendirdiğini ve geri çekilmesini talep ettiklerini" açıkladı.

"BM`nin sindirme yoluna başvurmasını şaşırtıcı buluyorum"

Raporun geri çekilmesinin ardından Rima Halaf, "Uluslararası normları ve insan hakları değerlerini çok az dikkate alan üye devletlerin, yasadışı politikalarını ve uygulamalarını savunmayı zor bulduklarında, BM`nin sindirme yoluna başvurmasını şaşırtıcı buluyorum." dedi.

"Suçluların, kurbanlarını savunanlara baskı yapmaları ve saldırmaları normal"

Halaf, BM`ye gönderdiği istifa mektubunda, "Suçluların, kurbanlarını savunanlara baskı yapmaları ve saldırmaları normal" dediğini ve yayınladığı ESCWA raporunun arkasında olacağını söyledi.

"İstifa uygun… İsrail karşıtı eylemcilerin BM'de olmaması lazım!"

ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, Halaf'ın istifasının uygun bulduğunu söylemesinin ardından, İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Danon`da istifayı ‘geç kalınmış bir istifa` olarak niteledi. Danon, yaptığı açıklamada "İsrail karşıtı eylemcilerin BM'de olmaması gerektiğini" söyledi. "

BM sözcüsü Stephane Dujarric ise raporun BM sekretaryasına danışılmadan yayınlandığını ileri sürdü.

Raporda ne var?

Raporda, İsraillin ayrımcılık uygulayarak Filistin halkını stratejik olarak parçalamak için "ayrı yasalar, politikalar ve uygulamalar" ile ezdiği belirtiliyor.

Bilimsel araştırmalara dayanarak ve sağlam deliller temelinde, İsrail'in, Filistinlilere dayattığı ayrımcılık suçunun belgelendiği raporda geçen İsrail'in, Filistinlileri ayırdıkları kısımlar ise şöyle: "Filistinli İsrail vatandaşları; Doğu Kudüs'teki Filistinliler; Batı Şeria ve Gazze Şeridindeki Filistinliler; ayrıca mülteci ya da sürgünde yaşayan Filistinliler." (M. Salim Çakar - İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir