• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Kirli Kuruluşa Yasak!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET SAİT ÇELİK - DOĞRUHABER

Yabancı sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili ihbarlar, bilgiler ve basında çıkan haberler üzerine, Mercy Corps Türkiye Temsilciliği, İçişleri Bakanlığı müfettişlerince denetlendi. Denetleme sonucunda, kuruluşun Türkiye temsilciliğinin izni kaldırıldı.

“BİLGİ VERMEKSİZİN YURT DIŞINA PARA ÇIKARMAK”

İptal gerekçesinde, temsilciliğin, İçişleri Bakanlığınca verilen iznin dışına çıkarak amacı dışında faaliyette bulunduğu, yurt dışına para çıkarılmasına dair usul ve esasları düzenleyen mevzuat hükümlerine uyulmaksızın, herhangi bir yetkili makama bilgi verilmeksizin para çıkardığı belirtildi.

 “İZİN ALMADAN EĞİTİM VE KURS FAALİYETLERİNDE BULUNMAK”

Yabancıların çalıştırılabilmesi için gerekli çalışma iznini almayan ve çalışanların bazılarına sigorta yaptırmayan temsilciliğin, izin almadan, eğitim, kurs faaliyetlerinde bulunduğu ifade edilerek, Dernekler Kanunu`na göre tutulması zorunlu defter kayıtlarının tutulmadığına, defter ve kayıtların Türkçe tutulma zorunluluğuna, belge düzenine uyulmadığına, bazı ödemelerde vergi kesintisi yapılmadığına dikkat çekildi.

PKK`YE YARDIM İDDİASI

'Yardım kuruluşu' maskesi altında çalışan ve dünya genelinde yaygın bir ağı bulunan Mercy Corps personelinin, Suriye'de PKK/PYD'ye Afrin-Azez arasında kaçakçılık için lojistik destek sağladığı ortaya çıkmıştı. Tıpkı Mercy Corps gibi GOAL, IRC ve IMC gibi batılı derneklerin de daha önce Suriye'ye yardım adı altında PKK'ye destek verdiği belirlenmişti. Çalışma alanı Suriye olan ABD ve Avrupa merkezli derneklerin, başta CIA olmak üzere Batılı istihbarat kuruluşları tarafından yönetildiği, bu derneklerin başındaki isimlerin de 'emekli' İngiliz, ABD'li, Alman ve Fransız askerler olduğu belirtiliyor. Bu, aynı zamanda Irak işgaline paralı askerleriyle katılan ve Irak'ta işlenen birçok insanlık suçuna karıştığı ortaya çıkan Blackwater çetesini de akılara getirdi. Nitekim PKK`nin Suriye`deki uzantısı PYD`nin silahlı kanadı YPG`ye yabancı militan katılımı her geçen gün artıyor. YPG`ye katılan bu kişilerin, eski askerlerin kurduğu ve eski adı Blackwater olan katiller çetesi Academy üyesi olduğu iddia ediliyor.

KAMYON KAMYON SİLAH

Paravan yardım derneği Mercy Corps'un, Suriye PKK'si PYD'ye yardım aktardığı tespit edilmiş, bölgede International Medical Corps ve Medical Relief gibi örgütlerle birlikte hareket ettiği belirlenmişti. Bu kuruluşların sözde yardım kamyonları, PKK'ye silah taşıma ve kaçakçılık faaliyetleri için kullanılıyordu. PKK, Mercy Corps işbirliğiyle yasadışı silah, organ ticareti ve kaçakçılık yaparak yılda yüz binlerce dolar gelir sağlıyordu. Bu yasadışı faaliyetlerin tamamının ABD'li kurumların 'yardım' kılıfı altında gerçekleştirildiği belirtiliyor.

SAHTE KİMLİK ÖRGÜTLERİ

Mercy Corps ve benzeri ABD menşeli kuruluşlar, Avrupa'dan bölgeye insan taşıma amaçlı olarak da kullanılıyor. Bölgeye gelen batılıların bu dernekler üzerinden Suriye topraklarına geldiği ifade edilirken Haseke, Ayn el-Arab, Afrin ve Tel Abyad'dan bazı teröristlerin de 'aktivist' adı altında sahte kimliklerle bölgeye getirildiği, oradan da Avrupa'ya ulaştırıldığı iddia ediliyor. Ayrıca Avrupa'dan gelen yabancı militanlar da yine bu sözde yardım kuruluşları aracılığıyla Türkiye'ye gelerek PYD'ye katılıyor. Terör örgütlerine paravan olan bu ve benzeri derneklerin, PYD bölgesinde de ciddi siyasi angajmana sahip olması dikkat çekiyor. PKK/PYD'lilerden bazıları, bu derneklere ait kimlikleri kullanarak Türkiye'de toplantılar düzenlemişti. 'Seminer' adı altındaki örgüt toplantılarından bazıları da bu kimliklerle Mersin'de yapılmıştı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir