• DOLAR 32.563
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2446.624
  • ...
Yahudiler ezanı yasaklıyor mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsrail meclisi Knesset, ezanı yasaklamak için Çarşamba günü yaptığı tartışmalı oturum sonunda 55 oyla kabul etti. Ancak aralarında Arap vekillerinin de bulunduğu 47 kişi bu karara karşı çıktı. Bu vekillerden biri kanun tasarısını yırtarak, kararın Müslümanlara karşı ve ırkçı olduğunu belirtti.

Düşman meclisinden çıkan karara göre, gece saat 11.00`den sabah saat 07.00`a kadar ezanın hoparlörle okunması yasaklanıyor. Yasağı delen camilerin mali cezaya çarpıtılacağını ve bütün camilerin kanuna uyması gerektiğini savunuyor. Düşman vekiller sınırı daha da aşarak ezanı gürültü olarak gördüğünü söyledi. Bunlardan biri, “bizim yeni bir kanuna ihtiyacımız yok. Gürültüyü yasaklayan kanun zaten bulunuyor ve bunu ezan için de uygulayabiliriz” diye konuştu.

Ezanı yasaklayan bu oturum mecliste bulunan Arap ve Yahudilerin yaptıkları ciddi tartışmalar sonucunda kabul edildi. Arap vekiller dinlerini savunuyor. Sabah namazında ezan sesini duyması onların hakkıdır. Bu vekillere göre Yahudilerin hedefi ezanı tamamen kaldırmaktır. Bunun için Arap asıllı milletvekili Ahmed et-Tiybi, Filistinli Müslümanlardan evlerin çatılarında ezan okumaları çağrısında bulundu. Böylece kararın ırkçı ve İslam`ı hedef aldığını kabul etsinler dedi.

Onun bu açıklaması, Arap ve Müslüman yöneticilerin, İslami kurum ve kuruluşların bu yasağı duyup, düşman hedefinin ne olduğunu anlaması içindir. Yine dünya Müslümanlarının, Yahudilerin ezanı sadece bir gürültüden ibaret olarak gördüklerini anlaması için değerlidir. Ayrıca her şeye rağmen sessiz kalanları harekete geçirip, düşmanın bu şekilde aldığı ırkçı kararları lanetleyip, kınaması için önemlidir. Bu yasak İslam`a ve Müslümanların mukaddesatına yapılan bir düşmanlıktır. Bu sessizlik sürerse düşman, ırkçı kararlar almaya devam edecektir.

Arap yöneticileri beğenmediği her şeye karşı çıkarlar. Ancak konu İslam ve Müslüman mukaddesatları olunca sağırlaşıyorlar. Sanki İslam babasız kalmış, onu savunacak ve düşmanın yaptığı ırkçılığı şikâyet edecek kimse bulunmuyor.

Herkes çok iyi biliyor ki, düşman yöneticileri Yahudilere has bir devlet istiyorlar. Bunun için büyük çoğunluğun Arapların oluşturduğu mahallelerde Müslümanların rahat hareket etmesi onlara elem veriyor. Yine Arapların İslam`a tekrar sarılması ve İslami cemaatlere özgürce destek vermesi onlara acı çektiriyor. Bundan dolayı Yahudiler, aralarında Arapların bulunmasına, İslami cemaatlerin faaliyetlerine, İslam mukaddesatlarına ve İslam`ın bizzat kendisine karşı duruyorlar. Bu karar Yahudi devletinin ilkelerini gerçekleştirmek için alındı. Yoksa gürültüyle alakası yok. Ezanın süresi o kadar da uzun değildir. Beş dakikayı geçmiyor. Yahudi ve Arapların karışık olduğu mahalleler de çok azdır. Yine taassuplarından dolayı Arapların Yahudi mahallelerinde ev kiralamalarını engelliyorlar.

Düşman devleti bu kanunu uygulamaya koyacaktır. Çünkü Filistin sınırları dışında Arap ve Müslümanlardan düşmana geri adım attıracak, onlara uygun cevap verecek kimse bulunmuyor. Daha önce bunun gibi kararlarda da olduğu gibi, protestolar sadece işgal topraklarındaki Araplardan gelecektir. Bu protestolar da Yahudilerin İslam`dan ve şiarlarından elini çekmesine yetmeyecektir. Daha önce Aksa`yı ve Halil İbrahim camilerini hedef aldıkları gibi bu karardan da geri adım atmayacaktır.

Doktor Yusuf Zerka

Çeviri: Mücahid Temel / doğruhaber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir