"Budanan ağacın meyvesi erken olgunlaşıp daha da iri oluyor"
Budama mevsiminin başlamasıyla ağaçları budamaya başlayan çiftçiler, budanan ağacın daha kuvvetli olduğunu, meyvesinin ise daha iri olduğunu belirttiler.
Baharın kendini göstermesiyle başlayan budama mevsimi ile kolları sıvayan çiftçiler, budadıkları ağaçların daha kuvvetli olduğunu, meyvesinin ise daha iri olduğunu söylediler.
Budama işinin başlı başına bir meslek olduğunu ifade eden köylüler, kesilecek ve budanacak olan ağaç dalının dikkatlice seçilmesi gerektiğini belirtiler.
Diyarbakır`ın merkez Kayapınar ilçesine bağlı Keklik köyünde çiftçilikle uğraşan Cengiz Oruç, budama yapılmayan ağacın güçsüz ve verimsiz olduğuna dikkat çekti.
Baharın gelmesiyle köyde budama işine koyulduklarını dile getiren Oruç, “Bahar geldiğinden dolayı şu anda ağaçları buduyoruz. Budanan ağaç daha fazla nefes alıyor ve meyveler daha çabuk büyüyor ve iri oluyor. Budamada kuru olan ağaç dallarını kesiyoruz. Kestiğimiz dalları biriktirip ekmek yapımı için tandır da kullanıyoruz. Budama malzemelerini de şehirden alıyoruz. Budanan ağaç daha kuvvetli oluyor şayet budama yapmazsanız meyve çok tutar ama olgunlaşmaz. Çiftçiler budama yaptığında bu işin ehli olmalıdır. Gelişi güzel dallar kesilirse meyve tutan dal da kesilebilir. Budama işini bilen biri olursa meyve veren dalı ile kuru dalı ayırt edebilir. Şayet kuru bir dal ağaçta olursa ağaç kuvvetini o kuru dala verir durum böyle olunca genç dal zayıf kalır” dedi.
Ağaçların sağlığı için budama yaptıklarını ifade eden Abdurrahman Deniz ise ağacın budama ile ferahladığına vurgu yaptı.
Deniz daha sonra, “Budadığımız ağaç elma ağacıdır. Buraya misafir olarak geldik ve ağaçları budadık. Bu şekilde ağaç daha iyi gelişir. Ağacın üstündeki kuru dalların kesilmesinin ardından ağaç gücünü köküne verir. Bu şekilde vereceği meyve daha iyi olur” İfadelerini kullandı. (M. Hüseyin Temel / Emrah Deniz – İLKHA)