• DOLAR 35.448
  • EURO 36.383
  • ALTIN 3064.54
  • ...
Diyarbakır`da "Tarihi Çevrede Yapılaşma Deneyimleri Çalıştayı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Mimarlık Fakültesi tarafından organize edilen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu yanı sıra Dicle Üniversitesinden ve diğer üniversitelerden gelen çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı “Tarihi Çevrede Yapılaşma Deneyimleri Çalıştayı” gerçekleşti.

Açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Neslihan Dalkılınç, çalıştayın bu alanlardaki ulusal ve uluslar arası ölçekte gerçekleştirilen başarılı uygulamalar ışığında, Diyarbakır Suriçi ve benzer nitelikteki tarihi çevrelerde yürütülecek restorasyon ve yeni yapılaşma çalışmalarına katkı sunmasını amaçladıklarını dile getirdi.

Dalkılınç daha sonra, ait oldukları tarihin ve kültürün fiziksel bir taşıyıcı olan bu çevrelerin yeniden görünür hale gelmesi ve yaşamın içine nitelikli biçimde tekrar çekilmesinin bu çalıştayın düzenlenme amaçları arasında olduğunu belirten konuşmacı ilgili kuruluşların, yetkililerin ve meslektaşlarımızın bu çalıştaydan çıkan fikir ve düşüncelerden yaralanmasını umduklarını da dile getirdi.

Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mine Baran ise toplantının konusu tarihi çevrede yapılaşma deneyimine yönelik olsa da asıl amacın ortak tarihi ve kültürel mirasımızı korumak ve gelecek kuşaklara aktarabilmektir diye konuştu. Baran, çalıştayın verimli geçmesini, buradan çıkarılacak iyi deneyimler ve elde edilecek çıkarımlarla daha yaşanılabilir ve mutlu hissettiren çevreler oluşturulmasını dileyerek, temennilerini aktardı.

Çalıştayda söz alan, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Bekleyen de “Eskiyi Yeniye Uyarlama: Yerel Mimarideki Özlüğü Çağdaş Mimaride Yorumlama” konulu sunumuyla geçmişin özgün yanlarının (yerel mimari geleneklerin) geleceğin yaşam alanlarını tasarımında kullanılmasının zorunluluk olduğunu vurguladı.

Bekleyen daha sonra, mimarlık eğitiminde, mimarideki özgün yanları, Ortadoğu`nun ayrıcalıklı tasarım özelliklerini esin kaynağı olarak görerek öğretilmesinin Dicle Üniversitesi Mimarlık Bölümünün temel amaçlarından biri olduğunu da vurgulayarak, “Özellikle iklimsel tasarım stratejilerinin modern mimariye enjekte edilmesi oldukça önemlidir. Eğitim kurumlarında da bu özel mimari anlayışa odaklanmışız ve bunu geliştirerek devam ettirmek istiyoruz.” dedi.

İkinci oturumda Prof. Dr. Suha Özkan söz alarak “Koruma Kimin için? Bizim Dünyamızdan Örnekler” konulu sunumunu yaparken, Yüksek Mimar Asıl Özbay, “Nitelikli Değişim Umut Verir: Kapadokya`dan Bir Örnek, Argos” konulu araştırmasıyla çalıştaya katkıda bulundu. (İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir