• DOLAR 32.576
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2447.426
  • ...
Oto galericiler kan ağlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’te ikinci el otomobil alım-satımı yapan galerici esnafı, ayda bir araç bile satamadıklarını ve bunun nedeninin ise dövizdeki yükseliş ile ekonomideki dalgalanmalara bağlı olduğunu söyledi.

Bölgedeki şiddet olayları, 15 Temmuz darbe girişimi ve döviz kurları ile ekonomideki dalgalanmaların kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirten galerici esnafı, ikinci araç alım-satımında ciddi bir düşüş yaşandığını belirttiler.

Vatandaşın eskiye oranla lüks araç alım oranın düşmesine rağmen satış yapamadıklarını söyleyen esnaf, bir zamanlar tıklım tıklım dolu olan iş yerlerini şimdi sadece günlerini geçirmek için bir büro olarak kullandıklarını ifade ettiler.

Döviz kurları ile ekonomideki dalgalanmaların satışlarını olumsuz yönde etkilediğini belirten galerici esnafı Mustafa Kaya, internet üzerinden gerçekleştirilen otomobil satışlarının da galericileri olumsuz etkilediğini söyledi.

Galericiler olarak eski günlerini bir türlü yakalayamadıklarını dile getiren Kaya, “Piyasada ciddi anlamda durgunluk var. Şu an galericiler, eski günlerini bir türlü yakalayamıyor. Araç satışlarının internet üzerinden de yapılması bizi olumsuz etkiliyor. Vatandaşlar daha çok internet üzerinden araç alımı tercih ediyor. Bu da haliyle ikinci el araç satışı yapan esnaf etkiliyor. Vatandaşta uygun ve sıfıra yakın araç istiyor. Piyasayı daha çok internet üzerinden yapılan araç satışları etkiliyor.” dedi.

“Sıfır araçlar, ikinci el araçlara göre daha ucuz”

Geçen yıllara oranla satışlarının düşük olduğunu ifade eden Kaya, sıfır araçların ikinci el piyasasını olumsuz etkilediğini belirterek, "Piyasanın canlanması için belli bir oran var. Sıfır araçlar piyasayı yükselttiği için ikinci el araç fiyatları haliyle yükseliyor. Müşteri bir ikilemde kalıyor. Sıfır araçlar, ikinci el araçlara göre daha ucuz satılıyor." diye konuştu.

6 aydan bu yana ancak bir araç satabildiğini belirten Zeki Karan ise piyasasının durgun olduğunu ve galerici esnafının kan ağladığını ifade etti.

Karan, "Arabalarımız satılmıyor. Sattığımız araçların da ödemesini alamıyoruz. Vatandaşlar perişan. Çünkü vatandaşlarda ciddi nakit sıkıntısı yaşıyor. Ben esnaf olduğum halde bende bile para yok. Çok sıkıntı çekiyoruz. Daha önce haftada en az bir araç satıyorduk şu anda ise 6 ayda ancak bir otomobil satabiliyoruz. Ondan da kâr edemiyor, zararına satış yapıyoruz. İşler şu an çok durgun. Bu işlerin düzelmesi için yetkililerin bir şeyler yapması gerekir." şeklinde konuştu.

Geçen yıla oranla satışlarının istenilen düzeye ulaşamadığını belirten Halil Akşam, galerici sektörünün her geçen gün kan kaybettiğini ve esnafın ayda bir araç dahi satamadığını söyledi.

"Bırakın araç alanı, soran bile yok"

Suriye’deki iç savaş, bölgedeki olumsuz gelişmeler ve döviz kurları ile ekonomideki dalgalanmalardan sonra aylarca siftah yapamadıklarını belirten Akşam, “Alış-veriş yok. Bayağı bir durgunluk var. Sitenin halini görüyorsunuz. Gün boyunca bir müşteri dahi gelmedi. Doğu illerinden gelen müşterilerimiz artık gelmiyor. Suriye’deki iç savaş ve bölgedeki olumsuz gelişmeler, doların da bayağı yükselmesi piyasayı olumsuz etkiliyor. Bırakın araç alanı, soran bile yok! Bırakın siftah yapmadığımız günleri, siftah yapmadığımız aylar oluyor. Geçen ay hiç alış-veriş yapmadık.” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllara oranla ikinci el araç alım-satımının büyük bir oranda düştüğünü kaydeden Aziz Kaya da son dönemlerde döviz kurları ile ekonomideki dalgalanmaların, ikinci el araç piyasasını olumsuz etkilediğini, esnaf olarak eski günlerini mumla aradıklarını ifade etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 























Bu haberler de ilginizi çekebilir