• DOLAR 35.391
  • EURO 36.547
  • ALTIN 3020.44
  • ...
"Kemik erimesi sinsi bir hastalık"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Op. Dr. Cengiz Yeşilbaş, halk arasında 'kemik erimesi' olarak bilinen osteoporoz hastalığına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Kemik erimesi hastalığının sinsi bir hastalık olduğunu belirten Yeşilbaş, osteoporozunun 3 tipini olduğunu söyleyerek korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.  

Kemiklerin, vücudu dış tehlikelerden koruyan (beyin, kalp) hareket etmek için eklemler oluşturan, bazı mineralleri depolayan, kemik iliği denilen ve kanın şekilli elemanlarının da yapıldığı dokuları içinde barındıran çok özel yapılar olduğunu belirtti. Yeşilbaş, "Kemiklerde kemik yapan ve kemik yıkan iki tip hücre bulunur. Hayatın başlarından 20–25 yaşlarına kadar kemik yapan hücrelerin üstünlüğü sürer. 40-45 yaşlarına kadar bir yapım, yıkım dengesi görülürse de bu yaşlardan itibaren yıkım artar. İşte bu yıkımın artması kemiğin taşıdığı mineral miktarını azaltır bu azalma kırıklara sebep olacak kadar ciddi boyutlarda olabilir. Kemiklerin taşıdıkları mineral içeriği ciddi oranda azalınca osteoporoz oluşur." dedi.

"Osteoporozun 3 tipi var"

Genelde orta ve ileri yaş, postmenapozal kadın hastalığı olan osteoporozla her geçen yıl daha çok insanın yüz yüze geldiğini belirten Yeşilbaş, "Birinci tip osteoporoz daha çok kadınlarda görülür. Östrojen, kadınlarda büyük miktarlarda yumurtalıklar tarafından üretilir. 45 yaşlarındaki kadınlarda yumurtalık fonksiyonları azalır ve bitmeye başlar, kadınlar adetten kesilir. Bu döneme menopoz denir. Yumurtalık faaliyetleri bitince vücuttaki östrojen miktarı birden bire düşer. Kemik yıkan hücreler kontrolsüzce kemikleri yıkmaya başlarlar. İkinci tip osteoporozda, 40–45 yaşlarından itibaren kemiklerde oluşan yıkım fazlalığı, yaş ilerledikçe belirgin bir hal alır ve özellikle 70 yaşından sonra kendini gösterir. Üçüncü tip osteoporoz, sıklıkla kortizon kullanan hastalarda görülür." şeklinde konuştu.

"Osteoporozdan korunmanın yolları"

Osteoporozdan korunmak için yapılması gerekenleri anlatan Yeşilbaş, "Magnezyum ve C vitamin takviyesi alınız. Yüksek proteinli beslenmeden kaçınmalısınız. Tuz alımını azaltın. Lifli besin ve sebzelerle beslenin. Alkol ve kahveden uzak durun. Doktorunuzun uygun göreceği egzersizi yapın. Çorap ve ayakkabı giyerken bir yere oturun. Uygun ayakkabı seçin. Ağır eşyaları taşımayın. Eğilmeniz gerekiyorsa, belinizi bükmeden, dizlerinizi bükerek eğilin. Ani hareketlerden kaçının. Buzlu ve kaygan zeminlerde dolaşmamaya özen gösteriniz. Yatak odası ve banyo arasındaki yolu her zaman aydınlatın. Banyo ve tuvaletlere sağlam tutunabileceğiniz tutma kolları yaptırın. Banyo küveti ve zemininin kayganlığını önleyecek tedbirleri alınız." ifadelerini kullandı. (İLKHA) 




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir