• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"İhmal edilen gastrit ciddi hastalıklara neden olabilir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İhmal edilen gastrit ciddi hastalıklara neden olabileceği uyarılarında bulunan uzmanlar, midede yanma, ağrı ve şişkinlik gibi belirtilerle kendini gösterebilen gastritin, mide iç duvarının iltihaplanması anlamına gelebileceğini belirterek, önemsenmeyip tedavisi geciktirilirse kansere kadar gidebilen ciddi hastalıklara zemin hazırlayabileceğini vurguladı.

Memorial Dicle Hastanesi Gastroenteroloji Bölüm Uz. Dr. Remzi Beştaş gastrit hakkında bilgi verdi.

“Gastrit mutlaka erken dönemde tedavi edilmeli”

‘Gastrit, her yaşta görülmekle birlikte genellikle erişkin yaştaki bireylerde ortaya çıkmaktadır.` diyen Beştaş şunları söyledi:

“Gastrit akut yani aniden ve kronik yani yavaşça gelişen gastrit olmak üzere iki ayrı grup altında toplanmaktadır. Alkol, aspirin, ağrı kesici ilaçlar ve stres genellikle akut gastrit tablosuna yol açarken, helikobakter pylori adı verilen ve mide iç duvarında yaşayan, genellikle çocukluk çağlarında kirli sulardan bulaşan çubuk şeklindeki bakteri, kronik gastritin en önemli nedenidir. Günümüzde birçok insanın problemi olan gastrite safra reflüsü ve bazı enfeksiyonlar da yol açabilmektedir.  Tedavi edilmeyen kronik gastrit vakalarında, mide iç duvarında çeşitli doku değişiklikleri oluşabilmekte ve bu durumda genetik yatkınlığı olan bireyler ile kanserojen maddelere maruz kalan kişilerde kanser oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir.”

Gastritin belirtileri hastadan hastaya farklılık gösterdiğini belirten Beştaş,“ Gastrit genellikle mide yanması, ağrı, bulantı, kusma, şişkinlik hissi, geğirme, erken doyma, iştahsızlık ve yemeklerden tiksinme gibi şikâyetlere neden olmaktadır.  Bu tarz şikâyetleri olan hastaların mutlaka bir uzmana başvurması önerilmektedir. Gastrit tanısı, hasta öyküsünün alınması ve yapılan muayene ile rahatlıkla konulabilmektedir.  Ancak hastalarda ağrı şiddetli ise, aşırı veya sürekli bulantı ve kusma varsa ve buna kilo kaybı da eşlik ediyorsa, ilaç kullanımına rağmen iyileşme olmuyorsa veya bu şikâyetler 55 yaşın üzerindeki bir kişide yeni ortaya çıkmışsa, hasta ileri tetkiklerle değerlendirilmelidir.  Bu tetkiklerden en önemlisi, midenin içinin ucunda kamera olan ve endoskopi denilen bir alet ile görüntülenmesidir. Bu sayede doğru tanı konulabilmektedir.” dedi.

Beştaş gastrit hastalarının uyması gereken 8 önemli öneride bulundu:

“Hastalığın en önemli tedavisi yaşam tarzı değişiklikleri, diyet önerileri ve ilaç tedavisinden oluşmaktadır. Bu hastaların uyması gereken öneriler şunlardır:

-Hızlı yemek yeme alışkanlığı bırakılmalı,

-Gıdalar iyi çiğnenerek yutulmalı,

-Sigara ve alkolden kaçınılmalı, kızartmalar, aşırı yağlı yemekler ve baharatlı gıdalar tüketilmemeli,

-Sucuk, salam, sosis gibi besinlerden uzak durulmalı,

-Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar ile içeceklerden uzak durulmalı,

-Gazlı içeceklerin yerine su tüketilmeli,

-Bol miktarda taze sebze ve meyve ile beslenilmeli.”

“Gastrit ilaç ve diyet önerileri ile genellikle başarılı bir şekilde tedavi edilebilen iyi seyirli bir hastalıktır.” diyen Beştaş son olarak, “Hastalara asit baskılayıcı ilaçlar ve eğer helikobakter pylori pozitif saptanmışsa buna yönelik antibiyotikler verilmelidir. Düzenli takipler ihmal edilmemelidir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir