"Seçmeli ders seçim süresi uzatılmalı"
Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Ergin, Milli Eğitim Bakanlığının seçmeli ders seçim süresini uzatması gerektiğini belirtti.
Okullarda seçmeli olarak okutulan Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed'in (sav) hayatı ve temel dini bilgiler derslerini tercih süresi 24 Şubat Cuma günü son buluyor.
Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Batman Şube Başkanı Mehmet Ergin, bu derslerin daha verimli geçmesi için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) arasında iş birliği sağlanması gerektiğini söyledi.
Seçmeli ders uygulamasının oldukça faydalı olduğunu ve ailelerin bu konuyu ihmal etmeyip, en güzel şekilde değerlendirmeleri gerektiğini belirten Ergin, "Okullardaki seçmeli ders programı verimli işlenirse geleceğimizin teminatı olan çocuklar acısından son derece güzel sonuçlar elde etmiş olacağız. Seçmeli dersin birinci amacı velinin öğrenci ile yapmış olduğu istişare sonucu dersin belirlenmesidir. Seçmeli dersin belirlenmesinde okul idaresi, müdür yardımcıları ve öğretmenlerin müdahil olmaması en doğal bir sonuçtur. Veli ve öğrenci ders seçtiği zaman derse olan ilgi ve alaka o derece güzel ve iyi sonuçlar elde etmiş olacaktır." dedi.
"Okullarda ilahiyat ve din kültürü öğretmenleri bulunmalı"
Tercih edilen Kur'an-ı Kerim ve siyer derslerinin branş öğretmenleri tarafından verilmesi gerektiğini ifade eden Ergin, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle veli ve ailelerden isteğimiz peygamber efendimizin hayatı, Kur'an-ı Kerim ve temel dini bilgiler derslerini tercih etmeleridir. Branş öğretmenleri veya ilahiyatçılar bu derslere girerse derse olan ilginin artacağı ve dersin daha verimli olacağı görülecektir. Bunlar olmadığı takdirde ek ders karşılığı ilahiyat mezunu ya da 2 yıllık ilahiyat mezunu öğretmenlerin seçimi yapılır. Bunların da ihtiyacı karşılamadığı durumda mahallede, köyde din görevlisi öğretmenlere görev verilmesi dersi daha verimli hale getirecektir."
"Seçmeli derslerin işlemesinde MEB ile DİB iş birliği sağlamalıdır"
Bu derslerin işlenmesi açısından MEB ile DİB arasında iş birliği sağlanması gerektiğini vurgulayan Ergin, "Milli Eğitim Bakanlığından isteğimiz Kur'an-ı Kerim, Arapça derslerinin okutulmasında öğretmen ihtiyacının karşılanması, bu konudaki boşluğun doldurulması ve dışarıda bekleyen 4 yıllık ilahiyat mezunu kardeşlerimizin de bu konuda istihdam edilmesidir. İnşallah bu daha verimli sonuçlar verecektir. Seçmeli derslerin işlemesinde Milli Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasındaki olumlu iş birliğinin sağlanması, boş geçen ya da geçebilecek dersleri din görevlilerinin ve diğer Kur'an kursu hocalarının doldurması bu konudaki verimliliği artıracaktır." ifadelerini kullandı.
"MEB seçmeli ders seçim süresini uzatmalı"
Ergin, seçmeli derslerin seçimi için belirlenen sürenin yetersiz olduğuna da değinerek, "Şu an süre bitmek üzere. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığımızın bu süreyi uzatması gerekiyor. Velilere bir duyuru daha yapılırsa bu derslere olan ilginin daha da artacağı görülecektir. Bu milletin kadim bir geçmişi vardır. Gelinen son süreçte çocuklarımız bu derslerden ve alandan uzaklaştılar. Belirlenen seçmeli ders sayısının yetersiz olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu alandaki derslerin ve ders sayısının artırılması, gereken duyarlılığın gösterilmesi ve gereken reklamın yapılmasının toplumun dönüşümüne önemli bir katkı sunacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu. (M. Sait Çelik-İLKHA)