Suriyelilere kapsamlı mesleki eğitim kursları verilecek
Şanlıurfa`da birçok kurumun işbirliğiyle hayata geçirilecek olan "İstihdam Edilebilirlik ve Geçim İmkânları" proje kapsamında bin 750 kişiye sanayi, hizmet ve tarım sektörlerinde toplam 75 kurs verilecek.
Harran Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Uygulama Araştırma Merkezi (HARÜSEM), Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER), Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği (ŞESOB) ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) işbirliğinde yürütülen projenin “İstihdam Edilebilirlik ve Geçim İmkânları” başlıklı bileşeni kapsamında, bin 375 Suriyeli ve 375 Türkiye vatandaşı olmak üzere toplam bin 750 kişiye sanayi, hizmet ve tarım sektörlerinde toplam 75 kurs verilecek.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve UNDP Türkiye temsilcilerinin de katıldığı protokol imza töreninde, projenin paydaşlarından, eğitimlerin verileceği kurum temsilcileri Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, ŞESOB Başkanı Mehmet Şefik Bakay ve GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner protokole imza attı.
Projenin imzalanmasından sonra hayırlı olmasını temenni eden GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, projenin iki temel bileşen ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde sosyal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlamayı amaçladığını söyledi.
Karahocagil, projenin “İstihdam Edilebilirlik ve Geçim İmkânları” başlıklı ilk bileşeni kapsamında, bin 375 Suriyeli ve 375 Türkiye vatandaşı olmak üzere toplam bin 750 kişiye sanayi, hizmet ve tarım sektörlerinde verilecek toplam 75 kurs için 3 milyon 500 bin TL`nin üzerinde bir bütçe öngörüldüğünü açıkladı.
Şu an 500 Suriyeli öğrencinin Harran Üniversitesinde eğitim gördüğünü belirten Harran Üniversitesi adına imza atan Rektör Prof .Dr. Ramazan Taşaltın, şöyle konuştu:
“BM yönetmeliklerine göre gönderilen paraların hizmet sektöründe kullanılması gerekiyor. BM, projeler için verdikleri ücretlerin takibini yapıyorlar ki hizmetleri yerine ulaşsın. BM projeleri içerisinde Harran Üniversitesi ve GAP idaresi ile birlikte, eğitime uygun projeleri seçiyoruz. Bu proje ile Suriyelilere Türkçe dili kursu vereceğiz bunun yanında meslek edinme kursu da vereceğiz. Şu an 500 Suriyeli öğrencinin Harran Üniversitesinde eğitim görüyor. Suriye`deki yetişmiş eleman gücü, ilk etapta Avrupa ülkeleri tarafından kapıldı. Biz ülke olarak bunların önüne bürokratik engeller çıkardık. Bu yetenekli insanları mülakata tabi tutup almak yerine savaştan kaçmış, ülkesi harap olmuş insanlardan diplomanın aslını, kimliğin aslını istedik.”
Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Şefik Bakay ise Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) ile birlikte Suriyelilere yönelik kurs verme çalışmalarını başarıyla bitirdiklerini belirterek Harran Üniversitesi tarafından eğitimin verileceği bu projede yer alacaklarını dile getirdi.
Harran Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Uygulama Araştırma Merkezi (HARÜSEM), Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER), ŞESOB ve GAPTAEM`in de yer aldığı çok paydaşlı çalıştayın sonunda eğitimlerin içeriği konusunda fikir birliğine varıldı.
Çalıştayda belirlenen öncelikli ihtiyaçlara yönelik olarak, Suriyeli nüfusun ve ev sahibi toplumların beceri ve yetkinlik geliştirme hizmetleri, iyileştirilmiş yerel değer zincirleri ve yerel üretim ekosistemleri ve altyapıları aracılığıyla, geçim imkânlarını güçlendirmeye ilişkin eğitimler verilecek.
Türkçe dil eğitimi ve temel yaşam becerileri öne çıkıyor
Programın mesleki eğitim ve yetkinlik geliştirme kurslarını içeren faaliyetleri, tarım, sanayi ve hizmet sektörüne yönelik olarak geliştirildi. Böylece çeşitli ve kapsamlı geçim imkânları için yerel değer zincirlerini ve yerel üretim ekosistemlerini ve altyapılarının geliştirmesi yoluyla Suriyeli nüfusun ve ev sahibi toplumların farklı kesimlerinin istihdam edilebilirliğine katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Proje, mesleki eğitim programları, Türkçe dil eğitimi ve temel yaşam becerileri üzerine eğitimlerin desteklenmesi özelliğiyle öne çıkmaktadır.
Japonya Hükümeti tarafından finanse edilen ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından UNDP teknik işbirliğiyle gerçekleştirilen Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesi; Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Hatay`da illerinde uygulanıyor. 2018 Mart ayında tamamlanması hedeflenen projenin toplam 6 milyon 300 bin dolar bütçe ayrılan diğer bileşeni ise kamu hizmetlerinde belediye kapasitelerini güçlendirmeyi ve kamusal alanlar/sosyal bölgeler oluşturmayı amaçlamaktadır. (İLKHA)