• DOLAR 32.465
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2453.279
  • ...
Köylüler sonraki kış için tezek istifliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş’un kırsal kesimlerinde yaşayan köylüler soğuk havaya rağmen ahırlarda biriken hayvan gübresini dışarıda istifleyerek sonraki kışın yakacağı için hazırlık yapıyorlar.

Köylüler, halk arasında ‘Kerme’ veya ‘Tezek’ olarak bilinen ve aynı zamanda köylüler için kışlık yakacak olan hayvanların gübresini ahıra yakın bir yerde istifleyerek gelecek kış kullanmak üzere bekletiyorlar.

Havanın eksi 20 dereceyi bulduğu Muş Merkeze bağlı Konukbekler (Anzar) köyünde yaşayan Haşim Tarhan’ın ahırında biriken hayvan gübresini istiflemek için bir araya gelen köylüler, üşüdüklerinde dışarıda yaktıkları ateşle ısınmaya çalışıyorlar.

Yardım için gelen köylülerin soğuktan sakalları ve bıyıkları donsa da yardımlaşarak iş yaptıklarında işlerin hafiflediğini belirten köylüler, köyde halen işlerin yardımlaşarak yapıldığını ve böylelikle köy halkı arasındaki muhabbetin de arttığını söylüyorlar.

Komşusuna yardıma gelen Fesih Argun, sonraki kış için hazırlık yaptıklarını belirterek, “Biz komşumuz olan Haşim’in tezeklerini çıkarıyoruz. Sonraki kış yakacak olarak kullanmak için dışarıda istifliyoruz. Biz mecburen bu işlemi yapıyoruz, çıkarmasak olmaz. Hayvanlara da faydası var. Çıkarmadığımızda hayvanların altı ıslak kalıyor, atıkları hayvanlara yapışıyor. Biz köylüyüz, hava soğuk ama biz bunu yapmaya mecburuz. Komşumuz tezek çıkarıyor, biz de ona yardım etmeye geldik.” ifadelerini kullandı.

Aşırı soğuktan bıyıkları buz tutan Behçet Alkan ise istifledikleri tezekleri seneye yakacak olarak kullanacaklarını belirterek, “Biz tezek çıkarmak için komşumuza yardım etmeye geldik. Hava gerçekten çok soğuk, biz de ısınmak için ateş yaktık. Biz bunu hayvanların altı kirlenmesin diye yapıyoruz. Hayvanların altını temiz tutmak zorundayız. Bu tezekler bizim için seneye yine yakacak olacak. Zahmetlidir, hava soğuk ve bıyıklarım buz tutmuş ama, komşularımıza yardımcı olmamız gerekiyor. Bizim işimiz olunca onlar da bize yardıma geliyorlar. Biz yardımlaşıyoruz ki işlerimiz erken bitsin.” şeklinde konuştu. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir