• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Tarihi Bakırcılar Çarşısı esnafı zor günler yaşıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğu ve Güneydoğuda meydana gelen şiddet olayları ile doların yükselişe geçmesinin esnafı iflasın eşiğine getirdiğini belirten Gaziantep’in Tarihi Bakırcılar Çarşısı esnafı, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında olan Bakırcılar Çarşısı’ndan yerli ve yabancı turistlerin tamamen çekildiğini söyledi.

Türkiye’nin en eski çarşılarından biri olan Tarihi Gaziantep Bakırcılar Çarşısı esnafı,  Türkiye ve bölgede meydana gelen şiddet olaylarının ardından çok sıkıntılı günler yaşadıklarını belirterek, Bakırcılar çarşısına eski ilginin kalmadığından yakındı.  

Gaziantep’e özgü eski eşyaları ve bakırlarıyla her zaman turistlerin ilgisini çeken tarihi bakırcılar çarşısı  esnafı, işlerinin tamamen durduğunu dile getirdi.

Tarihi çarşıda 25 yılı aşkın bir süredir esnaflık yapan Mehmet Gezer, geçen yıldan bu yana satışlarının tamamen durduğunu, aldığı emekli maaşı ile geçimini sağlamaya çalıştığını söyledi.

Okullar tatil olmasına rağmen bekledikleri hareketliği göremediklerini belirten Gezer, “Şimdi birkaç tane gezen kişilere bakmayın. Şu an okul tatil olduğu için bunlar buraya gezmeye gelmişler. Ellerinde bir tane bile alış-veriş poşeti yoktur. Geçen hafta burada hiç kimse yoktu. Ama okullar tatil olduğu için bugün biraz hareketlilik var. İşlerimiz sıfır, hiç iş yok. Benim emekli maaşım olmasa ben buradan geçinemem.”  dedi.

Yıllardır yapmış olduğu el sanatlarını İstanbul’a gönderdiğini, ancak son bir-iki yıldır bir tane eser bile gönderemediğini söyleyen Gezer, “Ekonomik bir kriz var. Bu durgunluk da ondan olsa gerek. Sadece Türkiye’de değil, dünyada bir kriz var. Burası zaten turistik bir yer. Sanata pek ilgi de kalmadı, bu bir gerçek. Ben çalıştığımın ve yaptığım ürünlerin yüzde 80’inini İstanbul’a gönderiyordum. Bir yıldan beri ise bir parça bile göndermedim. Yaptığım ürünler olduğu gibi elimde duruyor. Emekli olmasam geçinemem. İşler olsa esnaf neden dükkanını açmasın? Buraya gelip kira veriyor. Bugün İstanbul’da turistik iş yapanların ve bizim buradan mal gönderdiğimiz kişilerin yüzde 80’i kapalı. 80-100 bin TL hava parası veren adam, şimdi dükkanına anahtarı vurup kapatmış. Yani bizler esnaf olarak çok zor durumdayız.” ifadelerini kullandı.

Durgunluğun asıl sebebinin doların yükselmesi ve son dönemlerde yaşanan olaylar olduğunu belirten Mustafa Güneş adlı esnaf ise, satış yapamayan esnafın, kirasını, elektriğini, çek ve senedini ödeyemez durumda olduğuna dikkat çekti.

Esnafın çok zor bir durumda olduğunu aktaran Güneş, “Burası tarihi bir çarşı olduğu için eskiden daha çok hareketliydi. Ama bu 3-5 seneden beri ekmek parasını dahi bulamıyoruz. Şu an esnaf olarak bizler çok zor durumdayız. Ne müşteri geliyor, ne de alış-veriş oluyor. Önceden toptancılar geliyordu. Şu an onlar bile gelmiyor. Biz bu işlerin bir an önce düzelmesini istiyoruz. Gördüğünüz gibi bizimki tamamen Antep’in yöresel el sanatlarıdır. Satış yapamayınca ne kiramızı verebiliyoruz, ne de doğalgaz, elektrik ve su faturalarımızı ödeyebiliyoruz.  Artık bir çözüm bulunmasını istiyoruz.” çağrısında bulundu.

Yaşanan durgunluğu Ortadoğu’daki gelişmeler ile doların yükselmesine bağlayan Güneş, şöyle devam etti:

“Savaş, insanların alım gücünün kalmaması ve doların yükselmesi işlerimizi düşürdü. Esnafın durumu göz önündedir. Bu terör olaylarının yaşanması, işlerimizi oldukça olumsuz etkiledi. Önceden insanlar buraya gezmeye geliyorlardı. Diyarbakır ve Urfa’ya gezmeye geliyorlardı. Ama şimdi gezmeye gelen de yok. Ekseri terör olayları bizi olumsuz etkiledi. Önceleri biraz bir hareketlilik vardı. Şu an önceki senelere oranla işlerimiz çok kötü düştü.”

Esnafın günlerce satış yapamadığı günler olduğunu belirten Ali Taşçı da, geçtiğimiz yıllara oranla işlerinin çok düşük olduğunu ve bakırcılar çarşısında bir önceki yıla göre turist sayısının yüzde 100 azaldığını dile getirdi.

Taşçı, “Esnafın durumu zaten belli. Her yerde bir kriz var. Doların yükselmesi ve savaşların da çıkması ister istemez biz esnafların satışlarına da yansıyor. Müşteri gelmiyor. Bu şekilde sıkıntılar yaşıyoruz. İnşallah ileriki zamanlarda düzelir diye bekliyoruz. Geçen yıllara oranla işlerimiz bayağı düşük. Artık kiralarımızı veremeyecek duruma geldik. Artık son demlerimizi yaşıyoruz. Bıçak kemiğe dayandı. Allah sonumuzu hayır etsin. İyi olur diye temenni ediyoruz. Elimizden ancak beklemek geliyor. İnşallah iyi olur. Yine de müşteri geliyor, ama eskisi gibi değil. Millet sadece gezmeye geliyor. Gelen de bir şey alamadan gidiyor. Çünkü parası yok. Bin 400 TL asgari ücret alan bir vatandaş ne yapsın?” diyerek hem esnafın hem de vatandaşların çok zor günler geçirdiğini kaydetti.

37 yıldır bakırcılar çarşısında esnaflık yapan Hasan Gül ise, “Bizler esnaf olarak bu durgunluğu terör olaylarına bağlıyoruz. Vatandaş korkuyor. Terör olaylarından dolayı vatandaşlar buraya gelmeye dahi korkuyorlar. İşlerimiz çok durgun. Dolar yüzünden de tam durdu. Şu an piyasa hiç iç açıcı değil. Çünkü her gün zam geliyor. Biz de bunu ürünlere yansıtamıyoruz. Bu defa esnaf olarak biler çok zor durumda kalıyoruz. Yetkililerin bu duruma bir çare bulmalarını istiyoruz.” talebinde bulundu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

                



















Bu haberler de ilginizi çekebilir