• DOLAR 32.554
  • EURO 34.949
  • ALTIN 2444.693
  • ...
Bayık: Hizbullah İle Çatışma Yaklaşımımız Yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
PKK’ye yakın bir haber ajansının haberine göre Hizbullah Hareketinin manifestosunu yayınlamasının ardından, bir değerlendirmede bulunan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Cemil Bayık, “Biz bir yönüyle bunun Kürdistan`da AKP ve Fetullahçıların iflas etmesi anlamına geldiğini düşünüyoruz” dedi. Bayık, “Hizbullah’a karşı herhangi bir tutum alma, karşı karşıya gelme, gerilim, çekişme ve çatışma içine girme gibi bir yaklaşımımız yoktur” diye ekledi.
 
Amaç BDP içinde Aykırı Sesler Çıkarmak
Sözkonusu ajans röportajında KCK operasyonlarını değerlendiren Bayık: “Kuşkusuz alternatif bir Kürt hareketi yaratma, Kürtleri bölme, hatta BDP`yi parçalama gibi politikalar var. Nitekim siyasi soykırım operasyonlarını Kürt demokratik siyaseti üzerindeki baskıyı kaldırmak adına yaptıklarını ifade ediyorlar. Bunun anlamı bu baskılarla BDP içinde bazılarını aykırı sesler çıkartmaya yöneltmektir. Bunlar çok denendi ama başarılı olamadı.” dedi.
 
Bahse konu röportajda Kürdistan’da kendileri dışında farklı Kürd hareket ve partilerinin de bulunduğuna dikkat çeken Bayık: “Kürdistan`da farklı Kürt partileri zaten var. Çalışır ve mücadele ederlerse kendilerini geliştirebilirler. Bunun önünde bir engel yoktur.” dedi.
Röportajında PKK’ya yönelik ajanlık söylemlerinin kabul edilemeyeceğini dile getiren ve Hizbullah hareketiyle çatışma gibi bir tutumlarının olmadığını dile getiren Bayık’ın geçmişte çatıştıkları sol tandanslı Kürd örgütlerini eleştirirken Hizbullah hareketini Hizbulkontra şeklinde anması da dikkat çekti.
 
Burkay’a Cevap
Kemal Burkay’ın son zamanlarda Pkk’yle ilgili dile getirdiği ajanlık ve PKK’yi MİT’in kurduğu şeklindeki iddialara değinen Bayık: “Bir de PKK’nin kendilerine bilmem nasıl saldırdığını iddia ediyorlar. 12 Eylül’den önce PKK`ye saldırıp bitirmek isteyenler sizler değil miydiniz? PKK`nin gelişmesini durdurmak için cephe kurup saldıran, onlarca PKK`liyi öldüren kimdir? Mahkemelerde bu sabit değil mi? PKK’liler onlardan kaç kişi öldürmüş, onlar PKK’den kaç kişi öldürmüş?” şeklinde iddialarda bulundu.
 
Hizbullah Manifestosu
Ajans muhabirinin “Hizbullah bir manifesto yayınladı, burada bazı değerlendirmeleri vardı, bunları nasıl karşılıyorsunuz?” şeklindeki sorusuna Bayık’ın Hizbullah’ı eski söylemleriyle itham etmeye devam etmesi samimiyetsiz olduğu şeklinde yorumlandı.
 
Bahse konu soruya ilişkin sözlerine devamla: “Biz kimseyle çatışmaya girmeyeceğiz deniliyor. Bu değerlendirme olumludur. Buna bağlı kalınması gerekiyor… Eğer yeni bir dönem başlatacaklarsa, bu söylemlerine bağlı kalmaları önemlidir.” diyen Bayık: “Bizi Hizbullah’a karşı herhangi bir tutum alma, karşı karşıya gelme, gerilim, çekişme ve çatışma içine girme gibi bir yaklaşımımız yoktur. Geçmişte çok derin acılar, ağır bedeller olmasına rağmen, yine de bunu bir kan davasına dönüştürme gibi bir yaklaşım içinde değiliz. Bizim için önemli olan halkımızın özgürlüğü ve çıkarlarıdır. Böyle yaklaşım gösteririz. Eğer herhangi bir yönlendirme ile hareketimize ve halkımıza karşı olumsuz bir duruma girilmezse, bizim tarafımızdan böyle bir yaklaşım içine girilmesi söz konusu olamaz. Hatta son manifestoda Kürt sorununa karşı bir duyarlılık da ortaya koyuyorlar. Biz isteriz ki Türkiye`nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümünde bu duyarlılığın bir katkısı olsun.”
Bir yandan Hizbullah hareketiyle bir kan davası içerisinde olmadıklarını dile getiren Bayık’ın, diğer yandan Hizbullah hareketini itham etmeye devam etmesi çelişki ve samimiyetsizlik olarak değerlendirildi.
 
“Kültürel İslam” Söylemi Dikkat Çekti
Röportaj’da dikkat çeken hususlardan biri de Bayık’ın İslam’ı “Kültürel İslam” şeklindeki nitelemesiydi. Bu şekildeki nitelemesiyle İslam’dan bihaber olduğu anlaşılan Bayık sözlerine devamla: “İslam’ın değerlerine de, kültürel İslam’a da kesinlikle değer biçiyoruz. Kültürel İslam’ın sadece Kürtler değil, bütün Ortadoğu halkları açısından önemli bir değer olduğunu biliyoruz. Ancak bu değerlerin halkımızın özgürlük ve demokrasi taleplerinden vazgeçmesi biçiminde kullanılması gerçeği vardır. Devlet şimdiye kadar bunu kullanmıştır. Hizbullah devletin bunu kullanması karşısında doğru tutum takınırsa, bu gerçekten Kürtler açısından çok önemli bir tutum olur. Kürtlerin özgürlük ve demokrasi mücadelesinde önemli bir yer tutar. Hem Kürt halkının birliğinin sağlanmasında hem de Türk devletinin Kürt sorununun çözümsüzlüğündeki ısrarının kırılmasında etkisi olabilir. Bu yönüyle negatif yaklaşmak istemiyoruz.” Dedi.
 
Bahse konu röportajında Bayık’ın gerek İslam inancı, gerekse de Hizbullah hareketiyle ilgili geçmişten gelen sorunlu yaklaşımının devam ettiği görülürken, diğer yandan kendileriyle ilgili dile getirilen iddiaları Hizbullah hareketi için dillendirmesi Bayık’ın nasıl bir mantık çelişkisi içerisinde bulunduğunu ortaya koydu.
 
Azad Rastan / Bangaheq.net
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir