Balıkların yaşaması için büyük çaba harcıyorlar
Bingöl`de aşırı soğuklar nedeniyle Sülük Göleti`nin 50 santimetre kalınlığında buz tutan yüzeyini hızarla kesen köylüler, balıkların yeteri oksijeni alabilmeleri için büyük çaba harcıyor.
Bingöl merkeze bağlı Sarıçiçek (Tarbasan) köyünde bulunan Sülük Göleti'nin yüzeyi aşırı soğuklar nedeniyle buz tuttu. Buz tutan gölette balıkların oksijensiz kalıp ölmemesi amacıyla bir araya gelen köylüler ise göl yüzeyinin çeşitli noktalarında delikler açarak balıkların yeteri oksijeni almaları için çabalıyor.
Önceki yıllarda aşırı buz ve don nedeniyle binlerce balığın telef olduğu Sarıçiçek Sülük Göleti'nde bir daha balık ölümlerinin yaşanmaması amacıyla köylüler, hızar ve balta ile gölettin farklı bölgelerinde 50 santimetre kalınlığındaki buzları kesiyor.
"Daha önce aşırı buzlanma nedeniyle balıklar telef oluyordu"
İLKHA`ya konuşan Sarıçiçek köyü Muhtarı Ahmet Arslan, "Köyümüzde bulunan Sülük Göleti'nde daha önce aşırı buzlanma nedeniyle birçok balık telef oldu. Köy olarak her yıl gelip, bu gölde balıkların ölmemesi için farklı yerde delikler açıyoruz. Gölde Aynalı Sazan bir de Alabalık var. Yani 3-4 çeşit balık var. Bu şekilde göl yüzeyinde delikler açtığımızda balıklar hava alıyor ve telef olmuyorlar." dedi.
"Balıkların yaşaması için gölde delikler açarak oksijen almalarını sağlıyoruz"
Köy sakinlerinden Mehmet Özel ise "Üzerinde bulunduğumuz ve buzla kaplı olan göl burada Sülük Gölü olarak bilinir. Bingöl`ün en büyük göllerindendir. Her üç yılda bir yavru balık bırakılıyor. Bazı yıllar aşırı soğuk ve dondan dolayı göl buzla kaplanınca balıklarda oksijen almadığı için telef oluyor. Bu yılda aynı durumla karşı karşıyayız. Köylüler olarak hızarla gölde balıklar için havalandırma delikleri açıyoruz. Bu balıkların yaşaması için sık sık oksijen vermek lazım. Biz köylüler de bu işlemi yapmaya çalışıyoruz. Aslında yetkililer tarafından iki koruma verilirse ve sık sık buzu kırarlarsa bu durumla karışı karşıya kalmayız. " ifadelerini kullandı.
"Balıkların yaşaması için yapılan işlemler doğrudur"
Bingöl Sarıçiçek köyünde bulunan gölün üzerini kaplayan buz tabakasını incelemek için köye geldiklerini belirten İl Tarım Gıda Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Mühendisi Ayşe Ercan, "Tarım İl Müdürlüğü personeli olarak buradayız. Göletimizin üzerinde mevcut olan buz tabakasında beklediğimizden daha çok yoğunluk söz konusu. Köylüler ile birlikte buz kütlelerini keserek, göl içindeki hava akışını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kontrolleri devamlı olarak yapacağız." diye belirtti.
Göldeki Sazan Balığının dayanıklı olduğu için gölün dip yapısı da bitkisel olduğu için beslenmeye müsait olduğundan yaklaşık 30 gün burada yaşayabildiğini anlatan Ercan, "Köy muhtarının dediğine göre buzlanmanın 15 gün önce başladığını var sayarsak, balıkların yaşaması için yaklaşık 15 gün bir süremiz var. Bu takip olayımız da devam edecek. Bu sürede aynı şekilde, buz kütlelerini kesmeye devam edeceğiz. Balıkların yaşaması için yapılan işlemler doğrudur." dedi.
"İki yıl önce bu gölete 40 bin adet sazan balığı bırakıldı"
İl Tarım Gıda Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım ise konu hakkında açıklamalarda bulunarak, "Bu sene çetin kış şartları nedeniyle göletimiz yaklaşık 50 santimetre kalınlığında bir buz tuttu. İki yıl önce bu gölete Tarım il Müdürlüğü olarak, 40 bin adet sazan balığı bıraktık. Bu balıkların ölmemesi için köylü, muhtar ve Tarım İl müdürlüğü ekipleri olarak, zaman zaman buradaki buzları, bölge bölge kesiyoruz. Bu göldeki balıkların oksijen almalarını sağlamak için büyük çaba sarf ediyoruz. Sürekli bu göletlerimizi denetliyoruz. İnşallah bu balıklarımız yaşayacak ve yaşamaları için gayret sarf ediyoruz." şeklinde konuştu.
Balık ölümlerini engellemek için ellerindeki hızar ve baltalarla buzları keserek balıkların oksijen almalarını sağlayanlar köylüler, daha sonra yanlarında getirdikleri balık yemini açtıkları havalandırmalardan gölete bıraktılar. (Nihat Kanat-İLKHA)