Trilyonluk mezbahanın kullanılmamasına tepki
Şanlıurfa`da 12 milyon TL harcanarak inşa edilen mezbahanın kullanılmamasına tepki gösteren hayvan pazarı esnafı, yetkililerden yardım çağrısında bulundu.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında 9 bin metrekarelik alana inşa edilen mezbahaya açılıştan kısa bir süre sonra kilit vuruldu.
Günlük 400 küçükbaş ve 150 büyükbaş hayvanın kesilebildiği mezbahanın kapanması, hayvancılıkla uğraşan birçok kişiyi mağdur ediyor.
Toplu hayvan kesimi için mezbaha bulamayan tüccarlar, yol masrafı yükünü göze alarak hayvanlarını Gaziantep, Adana ve benzeri illere götürüp kestiriyorlar.
Yüklü miktarda para harcanarak inşa edilen mezbahanın açılışından hemen sonra kapanmasına anlam veremediklerini belirten hayvan pazarı esnafı, duruma tepki gösterdi.
Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, "Faruk Çelik'in 400 projesinin içerisinde yer alan bir mezbahamız vardı. Bu mezbaha Avrupa Birliği hibesiyle Fakıbaba döneminde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir yerdir. Sonradan da Nihat Çiftçi döneminde açılışı yapıldı. Daha sonra bir şahsa kiraya verildi ama o şahıs da iş yapamadığından dolayı zarar ederek eşyalarını alarak çıktı. Şu anda 12 milyon liraya mal olan bu et kombinesi çöplük halindedir. Hırsız ve baliciler şu anda buraya girmektedir." dedi.
Mezbahanın, projesindeki yanlışlıklar nedeniyle kapandığını savunan Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda Tarım Bakanlığına ait bir mezbahamız dahi yok. Yetiştiriciler, besiciler ve tüccarlar olarak hayvanlarımızı Antep'te, Denizli'de, Adana'da kesiyoruz. Sadece eski bir yer var. Orada da insanlar nasıl kesim yapabiliyorsa onu da anlamadım. Çünkü orasının sistemi çok eskidir."
"12 milyon TL için belediyelerden hesap sorulmalıdır"
Çiftçi, söz konusu mezbahanın yıkılıp yerine daha büyük mezbaha inşa edilmesi gerektiğini dile getirerek, "İlimizde bazen günlük yirmi bin hayvanın kesildiği oluyor. Şimdi burası nasıl bize yetecek? Bazen sadece bir tüccarın kestiği bin hayvan oluyor. Bu adam sadece 400 hayvan kesen bir yerde iki gün boyunca kesimi bekleyemez. Diyelim ki biri kesti peki ya diğer 100 kişi ne olacak? Sıkıntı da buradadır, iş çıkaramıyor. Hatta bu proje bir daha faaliyete geçirilse dahi kapasitesi yetmediği için yürümez. Burasının yıkılıp yerine daha çok kapasiteli bir mezbahanın açılması gerekiyor. Ayrıca bu proje için harcanan 12 milyon için de belediyelerden hesap sorulmalıdır. Bu proje yapıldığı zaman Belediye Başkanı Fakıbaba medyaya çıkıp burası için gerekli açıklamayı yapmalıdır. Sonradan belediye başkanı olan Nihat Çiftçi de çıkıp bunu açıklamalıdır. Çünkü bu proje Nihat Çiftçi'nin üzerine yıkılıyor." ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa`da mezbaha yetersizliği nedeniyle birçok hayvanın denetimsiz kesildiğine de değinen Çiftçi, buna dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
"Mezbahanın kapatılmasını anlamış değiliz"
Mezbahanın faaliyette olmamasının kendilerini mağdur ettiğini ifade eden Ahmet Çalışkan adlı kasap, "Burası ve şehirdeki eski kesim yeri arasında mesafe çok. Bu yüzden çok zaman kaybı yaşıyoruz. Eğer burası açık olsaydı işimizi daha çabuk bitirirdik. Buradan oraya gidene kadar çok geç kalıyoruz. Bu yüzden de diğer kesicilerle çoğu zaman tartışıyoruz. Bu mezbahanın açıldığı gibi tekrar kapatılmasını biz de anlamış değiliz. Buranın bir an önce faaliyete girmesini istiyorum." şeklinde konuştu.
"Burası süs olarak mı yapıldı?"
Mezbahanın açıldıktan kısa bir süre sonra kapanmasını değerlendiren besici Mahmut Karakuş, duruma tepki göstererek, "Burası süs olarak mı yapıldı?" diye sordu.
Mezbahanın kapanmasının yanlış olduğunu ifade eden Nebi Kılınç ise "Önce burası açılacak diye gönlümüzü hoş ettiler. Dünya kadar paraya mal ettiler ama bir hafta bile çalışmadı. Çalıştığı bir hafta süresince hep olumsuz olarak görüldü. Doğru bir tesisat kurulmamış. Hep yan sanayi malzeme takmışlar diye kapandı. Şimdi millet rezil olmuş. Hayvanlarını aşağı götürüp kesiyorlar ya da sağda solda kesiyorlar. Kesilen yerler de maalesef sağlıksız halde. Hayvan pisliğine basarak kesim yapılıyor." dedi. (Osman Gülebak/Ramazan Casuk-İLKHA)