• DOLAR 35.493
  • EURO 36.434
  • ALTIN 3043.57
  • ...
Küçükbaş hayvan yetiştiricileri zor günler geçiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğu Anadolu Bölgesi'ni etkisi altına alan kar merkezi yerlerde yapılan çalışmalarla temizlenirken, kırsalda yaşayan vatandaşların yaşamını kısıtladı. Çetin kış mevsimi nedeniyle çok sıkıntı yaşadıklarını ifade eden küçükbaş hayvan yetiştiricileri, hayvanlarını belemede büyük sıkıntı yaşadıklarını belirttiler.

Küçükbaş hayvanlarını beslemede büyük güçlük çektiklerini belirten hayvan sahipleri, kış mevsiminin kendileri için çileye dönüştüğünü söylediler.

Muş'a bağlı Konukbekler köyünde yaşayan hayvan sahipleri, bölgede kış mevsiminin 6 aya yakın sürdüğünü belirterek, kışın hayvancılık yaptıklarını yazın da çiftçilikle uğraştıklarını ifade ettiler.

Kış nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyleyen küçükbaş hayvan yetiştiricilerinden Tahsin Turan, bir taraftan çetin kış koşullarıyla mücadele ettiklerini diğer taraftan da hayvanlarına yem bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek, kendilerine yardım edilmesini istedi.

Turan, "Devlet, hayvanlarımız için bize yem ve arpa yardımında bulunmasını istiyoruz. İşimiz, gücümüz yok. Ben 5 defa anjio oldum bir defa cilt felci geçirdim. 6-7 ameliyat geçirdim ve 7 nüfusluk bir aileyiz, imkânımız yok. Devletin bize destek olmasını istiyoruz. Hayvanlarımızın doğum dönemidir. Zor bir süreçten geçiyoruz, hayvanlarımız aç kalmasın diye uğraşıyoruz. Devlet bu konuda bize yardım ederse, hibe desteğinde bulunursa iyi olur. Hayvancılık çok zordur. Çok fazla bir geliri yok, gelen geliri de yeme veriyoruz." dedi.

Muş'un kış memleketi olduğunu söyleyen hayvan sahiplerinden Maşallah Turan da her şeye rağmen helal kazanç olduğu için yaptığı işten zevk aldığını belirtti.

Turan, "Kış geldiği zaman 6 ay kardır, diğer 6 ayda normal ilkbahar, sonbahar ve yaz geçecek. Biz burada çiftçilik yapıyoruz, hayvanları besliyoruz. Tabi bizim burada başka işimiz olmadığı için yazın çiftçilik, kışında hayvancılık yapıyoruz. Kış ve yaz sezonları ayrı geçiyor. Bizim memleket böyledir. Ama yine helal olduğu için bizim yaptığımız bu ticaret, çiftçilik ve hayvancılık diğer işlerden daha güzeldir. İnsanoğlu helal çalıştığı zaman Allah onlara yardım ediyor. Biz halimizden memnunuz.” ifadelerini kullandı.

Saman ve arpa fiyatlarının yüksek olmasından yakınan Turan, “Şu anda arpanın tonu bin ile bin yüz TL civarındadır, saman da aynı şekilde çok pahalı olmuş.  Kar nedeniyle birçok insanın ihtiyacı karşılanamıyor. Biz yine merkeze yakın olduğumuzu için bir şekilde ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Dağ köyleri daha çok sıkıntı yaşıyorlar. Onların geçimleri daha sıkıntılıdır. Oralara kar daha çok yağıyor, yolları kapalı kalıyor, gelen-gidenleri olmuyor, dolayısıyla samanları bitince çok sıkıntı çekiyorlar.” şeklinde konuştu.

6 ay kar altında olduklarını ve bunun kendileri için çileye dönüştüğünü ifade eden bir başka küçük hayvan yetiştiricisi Siracettin Alataş ise "Bizim buralarda kış zorludur. 6 ay kar altındayız, zahmetli ve çilelidir. 24 saatimiz hayvanların içinde geçiyor. Samanımız yetmeyecek diye korkuya kapılıyoruz, bazen yetiyor ama kış uzarsa kalmıyoruz. Doğunun kışıdır ne olacağını bilemiyoruz. Hayvancılık zordur, masrafı çoktur, kâr ve zararımız birbirini karşılamıyor. Başka yapabileceğimiz bir iş yok, sadece hayvancılık var elimizde. Günlük geçimimizi yapıyoruz bununla.” ifadelerini kullandı. (Ayetullah Tarhan-İLKHA) 




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir