• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Karlı havalarda düşmeden yürümenin püf noktaları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uzmanlar, yoğun kar yağışı ile birlikte buzlanmanın da etkili olduğu bu günlerde, olası düşme durumlarıyla oluşabilecek yaralanma riskini engellemek için uyarılarda bulunuyor.

İLKHA`ya açıklamalarda bulunan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Tayfun Açıkgöz, karlı ve buzlu yollarda yürümenin, düşme ve yaralanma riskini arttırdığını söyledi.

Bu durumda yaşanabilecek düşme hadislerinin ciddi sıkıntılara sebep olabildiğini belirten Dr. Tayfun Açıkgöz, "Bu gibi havalarda sokakta yürürken çok dikkatli olunması gerekiyor. En sık oluşan kırık çıkık gibi iskelet sistemi yaralanmaları el bileği, dirsek ve omuz çevresi ile ayak bileği ve kalça çevresinde oluşmaktadır. Gençlerde burkulma ve yumuşak doku travmasına sebep olan bu kazalar, yaşlılarda ise ciddi kırıklara yol açabilmektedir." dedi.

Bazı küçük önlemler alarak karda yürümenin keyfini çıkartılabileceğini söyleyen Dr. Açıkgöz, "Bu keyfi yaşamak istiyorsak, 3 altın kuralımız var, bunlara riayet etmeliyiz. Bunlar arasında en önemlisi acele etmeden kısa, küçük ve yavaş adımlarla yürümek. Buzlu yollarda yürürken dengeli olmak, düşme riskini azaltmak için önem taşımaktadır." diye konuştu.

"Buzlu yolda yürürken dengenizi koruyabilmek için, ellerinizi asla cebinize sokmayın"

"Karlı ve buzlu yolda yürürken dengenizi koruyabilmek için, ellerinizi asla cebinize sokmayın." diyen Açıkgöz, "En az bir elinizin boşta olması gerekiyor. İki elin dolu olması, kayma anında tutunmayı ve vücudun dengeyi sağlamasını güçleştirmektedir. Bu da sakatlanmaya yol açabilecek sert düşüşlere neden olabilir. Ayakkabı ve giysi seçiminize dikkat edin. Kaymayan tabanlı ayakkabı ve kışlık botlar ile bedeninizi saran palto –manto ve mont tarzında yumuşak, kaba giysilerin giyilmesi yararlı olmaktadır. İşte bunlara dikkat edildiği takdirde karda yürümek bir eziyet değil keyif haline dönüşebilir." ifadelerini kullandı.

Düştüyseniz nasıl hareket etmelisiniz?

Bütün bu önlemlere rağmen düşüldüğü takdirde kişinin yeniden ayağa kalkabilmesi için gerekli güvenli ortamın oluşturulmasını belirten Dr. Açıkgöz, "Bulunduğunuz alan güvenli bir alan değilse gerekirse başkalarından yardım isteyerek kendinizi ek yaralanmalardan korumak için güvenli bir alana alın. Güvenli bir alandaysanız hemen kalkmaya çalışmayın. Öncelikle kendinizi kontrol edin. Ağrılı bir bölgenin olup olmadığına bakın. Çünkü bu durumda oluşabilecek bir kırık, hareket etmenizle ek yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle darbe alan bölgeye yük vermemek gerekir. Yürüyemeyecek durumdaysanız 112'den yardım isteyin. İlk müdahaleye kadar o uzvu yüksekte tutarak ödemin oluşmasını önlemek gerekir. Bu amaçla soğuk uygulamak da faydalı olacaktır. En kısa zamanda da en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Kırık durumunda profesyonel bakım gereklidir. Geçici olarak karton ya da mukavva ile sarmak ağrıyı azaltabilir." ifadelerini kullandı. (Zeki Aras- İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir