• DOLAR 32.286
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2439.779
  • ...
`Yatırımlar dışarıya değil bölgeye yapılsın`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğu ve güneydoğuda artan işsizlik, bölgedeki olaylar ve iş adamlarının yatırımlarını geri çekmesiyle beraber emlak piyasası da payına düşeni aldı. Bölgede emlak piyasası durağanlaşırken kira fiyatlarının yükselmesi ise halkın mağduriyetler yaşamasına sebep oluyor.

Emlak piyasasının durağanlaşması ile emlakçılar, iş yapamaz hale geldiklerini ve yetkili mercilerden gerekli adımların atılmasını beklediklerini ifade etti.

Emlak piyasasındaki durgunluğun bölgede yaşanan 6-8 Ekim olaylarıyla da doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen emlakçı Mustafa Koyuncu bölgedeki iş adamlarının yatırımlarını batıya doğru kaydırdığını söyledi.

Koyuncu, "Bölgede yatırımlar olmadığı halde kiralar çok yüksek. Vatandaş, ev ve arazi satın alamadığı gibi kiralık evi tutmakta da çok zorlanıyor. Vatandaş, gelip kiralık ev soruyor, kiralar yüksek olunca kimse kiralık ev bile tutamıyor." dedi.

Koyuncu sözlerine şöyle devam etti. ‘`Müteahhitler inşaat işi yapmaktan soğudular. Artık daire yapma istek ve hevesi kimsede kalmadı. Müteahhitlerin de haraca zorlandıklarını ve inşaat işinden vazgeçtiklerini söylüyorlar. Durum böyle olunca emlak piyasası çok durgun ve insanlar ev satın almada çok zorlanıyor."

"Osman Baydemir ve kardeşi araziler üzerinden rant sağlıyordu"

Emlak piyasasının eskiye nazaran çok değer kaybettiğini ifade eden Koyuncu, "Emlak piyasası çok iyi bir durumdaydı. Fakat birileri bundan rahatsız olmuş olmalı ki emlak piyasasına dönemin Belediye Başkanı Osman Baydemir bir açıklama yaparak adeta işi bitirme noktasına getirdi ve artık toparlanamaz oldu. Bunun sebebi ise Osman Baydemir ve ağabeyi Aziz Baydemir`dir. Bunlar ağabey ve kardeş beraber bu işi yapıyordu. Aziz Baydemir, imarsız ve ifrazsız arazileri önceden ucuz bir fiyata alınca kardeşi Osman Baydemir ise alınmış olan o arazilere imar ve ifraz uygulayarak karşılıklı bir şekilde rant elde ediyorlardı."

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine taleplerinin olduğunu belirten Koyuncu, "Yeni araziler imara açılsın, emlak sektörünün yeniden canlandırın çünkü biz emlakçılar olarak millet çok mağdur durumdayız. Yatırımlar sadece dışarıya değil bölgeye yapılsın." diye belirtti.

Emlak piyasasındaki durgunlaşmasından yakınan emlakçı İsmail Babacan ise şunları söyledi:

"HDP/PKK çukur siyasetinden dolayı emlak piyasası gerçekten çok durgun bir hale geldi. Bölgenin zengin iş adamları batıya yöneldiği için bölgede sadece maaşlı insanlar kalmış. Maaşlarla çark dönmediği için bölge ekonomik olarak çok durgun bir hayat yaşıyor. İnsanlar artık saatlik ticaret yapıyorlar. İnsanlar nerede bir huzur varsa parasını oraya akıtıyor. Emlak piyasası bu halde olduğu için çok mağdur durumdayız ve hükümetin bir an önce bu duruma el atması gerekiyor."

Doların yükselmesinin piyasaya yansıdığını ifade eden Babacan, "Doların yükselmesiyle insanlar kendi ellerindeki parayı harcamıyorlar. Harcamadıkları bu parayı dolara yatırıyorlar. Dolar da yükseldiği için insanlar ticaret yapmıyorlar. Bu yüzden emlak piyasası tamamıyla durma noktasına gelmiş. Siyasi istikrar sağlanmadan bu bölgeye huzur barış gelmesi mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

2004 – 2014 yıllarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olan Osman Baydemir`in yaptığı açıklamalarının emlak piyasasını etkilediğini belirten Mehmet Ağaçtutan ise, "Osman Baydemir`in emlak piyasasına dair açıklamalarına kadar piyasalar çok haraketliydi. O açıklamadan sonra arsa fiyatları düştü. Sur olayları başladıktan sonra emlak sektörü daha da düşmeye başladı. İnsanlar evinden, yurdundan oldu. Kiraların artması mağduriyetler yaşattı ve durumdan bazı fırsatçılara gün doğdu. Aylık kirası 500 lira olan daireler 700 liraya kadar çıktı ve insanlar mağdur oldu." diye konuştu.

Yetkililere seslenen Ağaçtutan "Dicle vadisi projesi, raylı sistem projesi HDP`li belediyeler tarafından faaliyete geçirilmedi. Belediyeye yeni atanan kayyum belediye bu projeleri yapacağını söylüyor. Bu durumda piyasa canlanır. İnşallah önümüzdeki süreçte kentte yatırım yapılır ve her şeyin iyiye gideceğini ümit ediyoruz." şeklinde konuştu. (Osman Yürür, Emrah Deniz- İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir