• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
Tespih hobisi dede mesleğine yönlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`te dede mesleği olan tespihçilik mesleğini devam ettiren Adil Dağ, tespih hobisini mesleğe dönüştürerek, kentin en tanınan tespih ustalarından biri oldu.

Tespih hobisi ve dede mesleğine olan ilgisinin kendisine mesleğini bıraktırdığını belirten Dağ, icra ettiği meslekten memnun olduğunu ifade etti.

Tespihçilik mesleğini üçüncü kuşak olarak yaptığını söyleyen Dağ, "Benim esas mesleğim elektronikçiliktir. Fakat bu meslek dedemizin mesleği olduğu için geri dönüp geldik. Biz şu anda tespih satışı yerine daha çok tespih tamiratı yapıyoruz. Tespih tamiratı yapmayı birkaç ustadan öğrendim. Artık tamiratı kendim yapıyorum.” dedi.

Yeni model tespih tamiri ve satışı yaptığını söyleyen, Dağ, tespih yapımı ve tamiriyle ilgili bilgiler vererek, “Tespihte önemli olan imamedir. En çabuk kırılan parçada imamedir. İmameden başka da kırılan parça yoktur. İmamede en çok kırılan yer göbek ve arka kısmıdır. Bu iki kısmı oturduktan sonra bunları çok hassas bir şekilde yerine oturtuyoruz. Bunun ayarını kaçırdığınız zaman imame yan döner.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep`te özellikle genç ve orta yaştaki insanlarda aksesuar haline gelen ve farklı özelliklere sahip taşlardan oluşan tespihlerin birçok hastalığa iyi geldiğini belirten Dağ, tespih kullanmanın bir kültür ve tutku olduğunu söyledi.

Dağ, “Ben bu mesleğe bir merak üzerine başlamadım. Tespihçilik dede mesleğim olduğu için devam ettiriyorum. Herkes tespih satıyor. Ama iş tespihi tamir etmekte. Antep`te tespih tamiri yapan adam sayılıdır. Özel olarak yapan ise 3-5 kişidir. Çünkü fazla yapan yoktur. Bir bayanın aksesuarı ne kadar takı boncuk eşyaları ise erkeğinki de tespihtir. Halk arasında adeta bir kültür haline gelen tespihler, büyük küçük herkesten ilgi görüyor.” şeklinde konuştu.

Tespih yapmanın bir zanaat olduğu gibi sabır isteyen bir iş olduğunu da söyleyen Dağ, bir tespihi çok kısa sürede hazırladığını söyleyerek, “Durumuna bağlı eğer işim yoksa bir tespihi en fazla beş dakika içerisinde tamir edilir. Ama eğer tespih özel bir tespih ise ve özel ustalıklar isteyen tespihler ise bu biraz zaman alır. Bu tür özel tespihleri de yapmamız 15-20 dakika sürüyor.” diye konuştu.

Tespihin sadece elde sallamak için kullanılan bir malzeme olmadığını da belirten Dağ, tespihle daha çok zikir çekilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir