• DOLAR 32.547
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2444.094
  • ...
Rahman Suresi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SURELERİ  TANIYALIM / DOĞRUHABER

Rahman suresi Mushaftaki sıralamada elli beşinci, iniş sırasına göre doksan yedinci sûredir.Adını ilk kelime olan “Rahman”, sureye ad olarak verilmiştir. Bu ad, surenin muhtevasıyla da alakalıdır. Zira surenin içinde baştan sona kadar Allah`ın rahmeti ve rahmetinin tezahürleri zikredilmiştir.

Genellikle müfessirlerin tümü, bu surenin Mekki olduğu görüşündedirler. Gerçi bazı rivayetler, İbn Abbas, İkrime ve Katade`nin bu sureyi Medeni olarak niteledikleri şeklinde ise de, bu rivayetler diğerlerine ters düşmektedir. Ayrıca surenin muhtevası, diğer Mekki surelerle kuvvetli bir benzerlik göstermektedir. Hatta bu benzerlikler, surenin Hicretten çok önceleri Mekke`de nazil olduğunu teyid etmektedir.

Esma binti Ebu Bekir, şöyle bir rivayette bulunur: “Ben Rasulullah`ı Harem-i Şerif`te, Hacer`ul-Esved`in bulunduğu köşede gördüm. O dönemde henüz, “sana vahyedileni açıkça tebliğ et” ayeti nazil olmamıştı. Ancak müşrikler, Rasulullah namaz kılarken, “Febi eyyi alai Rabbikuma tukezziban” (şimdi Rabbinizin hangi nimetini yalanlıyorsunuz?” kelimelerini işitiyorlardı.” (Müsned-i Ahmed) Bu rivayetten anlaşıldığına göre bu sure, Hicr Suresi`nden önce nazil olmuştur.

İbn Ömer`den rivayet edildiğine göre, Rasulullah bir defasında, Rahman Suresi`ni okumuş (ya da bu sure onun huzurunda okunmuş) ve sonra “Niçin sizlerden cinlerin, Rabbine verdiği gibi bir cevap işitmiyorum?” demiş Sahabe “O cevap nedir ya Rasulullah?” diye sorunca, Hz. Peygamber (s.a) şöyle cevap vermiştir:

“Ben ‘Şimdi Rabbinizin hangi nimetini yalanlıyorsunuz?`” ayetini okuduğumda onlar “La bişeyyin min nimeti Rabbina nukezzibu” (Biz Rabbimizin hiçbir nimetini yalanlamıyoruz) dediler.

Bu sure bir hitabe biçimindedir. Coşku ve belağat dolu olan bu hitabede, Allah`ın kudretinin mükemmelliği, O`nun Cebbar ve Kahhar oluşu birer birer anlatılmıştır. Ceza ve mükafaat en ince ayrıntılarıyla beyan edilerek insanlara ve cinlere şöyle sorulmuştur: “Şimdi Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?” buyurularak Cenab-ı Allah`ın mahlukata bahşettiği nimetler sıralanmaktadır.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir