• DOLAR 32.534
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2438.668
  • ...
`Engelliler ile engelsizlerin tek farklı yönü yaşam biçimleridir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Üniversitesi ve Bingöl Engelliler Kültür Dayanışma Derneği tarafından organize edilen “Engellileri Anlamak” konulu panel Bingöl Üniversitesinde düzenlendi. Panelde, toplumu engelliler ve engelsizler diye ayırmaya gerek olmadığı vurgusu yapıldı.

Programdaki konuşmasında engellilerin toplumda var olduğu bilincinin yayılması ve toplumun bir bireyi olduğunu anlatmak için paneli düzenlediklerini belirten Bingöl Engelliler Kültür Dayanışma Derneği Başkanı Bahattin Tüz, engellilerin kendilerinden utanmaması gerektiğini söyledi.  

Toplumun da engellinin varlığından haberdar olması gerektiğinin altını çizen Tüz, engellilerin sağlık, eğitim, sosyal yaşam hakları gibi durumları ele alındığında mevcut haklarından hem kendilerinin hem de toplumun bunların bilincinde olmasını amaçladıklarını söyledi.

Açılış konuşmasının adından Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hakan Olgun`un moderatörlüğünde “Engellileri Anlamak” konulu panele geçildi.

Panelin konuşmacıları Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Cemal Merdan ve Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yunus Bucuka, birer sunum yaptılar.

Öğretim Görevlisi Yunus Bucuka, engellilerin yaşam içinde karşılaştıkları zorluklar üzerinde durdu. Engellilerin muzdarip oldukları konuların başında önyargıların geldiğini ifade eden Bucuka, “Engellilik olgusu çok boyutludur. Aileden eğitimcilere, politikacılardan toplumun farklı kesimlerine kadar herkesi ilgilendiren bir olgudur. Toplumda 8 milyonluk bir nüfusu ilgilendirdiği için de ayrıca özenle yaklaşılması gereken bir konudur. Engellilerin toplumdan en çok istedikleri şey, toplumun onların yaşam haklarına değer vermeleridir.” dedi.

Farklılıkların yaşamın zenginliğini oluşturduğunu ve farklılıkların yaşama engel olmadığını söyleyerek sözlerine başlayan Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Cemal Merdan, “Engelliler ile engelsizleri çok fazla ayırmaya gerek yok. Engelsiz insanların ne kadar sorunu varsa, engellilerin de o kadar sorunu var. Engelliler ile engelsizlerin tek farklı yönü yaşam biçimleridir. Özürlülerle ilgili sorunların çözümüne yönelik olarak sosyal politikaların oluşturulması için örgütlü bir mücadele şart. Engellilerin diğer insanlardan hiçbir farkı yoktur. Engelliler, yalnızca yaşamlarını farklı yaşayan insanlar olarak sürdürüyorlar.” diye konuştu.

Panelin koordinatörü Prof. Dr. Hakan Olgun ise, engellilere daha yaşanabilir bir dünya için bütün kurumların kendi üstüne düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini belirterek,  Bingöl Üniversitesi olarak her zaman engellilere destek olacaklarını söyledi. (İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir