• DOLAR 32.523
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2454.5
  • ...
PİYANGO!  MİLLİ AYIP
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / NİHAT KANAT 

Piyango ve benzeri kumar çeşitlerinin haram olduğunu söyleyen Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Olgun, piyangonun ‘milli` ifadesi taşıması onun kumar olma özeliğini ortadan kaldırmadığını, inananların kesinlikle uzak durması gerektiğini belirtti.  ‘Milli Piyango` ve benzeri kumarlar ile ilgili konuşan Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Olgun, kumarın Kur`an-ı Kerim`de ilgili ayetlerde ‘şeytanın pis işleri` olarak anıldığını söyledi. Olgun, “Milli Piyango, her ne kadar yılbaşından yılbaşına gündeme getirilen bir konuymuş gibi görünse de, esasen yıl boyu medyadan takip edebildiğimiz kadarıyla sürekli tekrarlanan ve uygulanan bir çekiliş oyunudur. Yılbaşında özelikle vermiş olduğu ikramiyenin büyüklüğü sebebiyle halkın daha çok dikkatini çekmektedir. Bu konuda da yoğun olarak reklam yapıldığı için yılbaşında gündeme daha fazla gelmektedir. Yılbaşında özelikle belli kesimler tarafından bir cazibe merkezi olarak insanların karşısına çıktığını görüyoruz.” dedi. 


Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Olgun

“DİNİMİZ, PİYANGOYU KESİNLİKLE KUMAR OLARAK DEĞERLENDİRMEKTEDİR”

Kumardan uzak durulması gerektiğini ifade eden Olgun, “Piyango ve adı ne olursa olsun, esasen karşılığı belli olmayan ve başkalarının parasıyla oluşturulan bir havuza el koymak anlamında, dinimiz, bu tür uygulamaları kesinlikle kumar olarak değerlendirmektedir. Kumar Kur`an-ı Kerim`de ilgili ayetlerde ‘şeytanın pis işleri` olarak anılır. Putların önünde kesilen kurbanlar, fal okları, içki ve kumarı Cenabı Hak hepsini birlikte söylüyor. Bunların hepsinin, ‘şeytanın kirli işleri, pis işleri` olduğunu ifade ediyor.” diye konuştu. Piyango günümüzde kullanılan yönüyle esasen Osmanlının son döneminde batılı ülkelerin elçilerinin İstanbul`da başlattıkları bir uygulama olduğunu söyleyen Olgun, “İstanbul`daki Gayri Müslim cemaatlerden Ermeni kilisesi kendi adına bir piyango düzenlemiştir. Ülkemize meselenin girişi daha çok batılı büyükelçiler ve Gayri Müslim cemaatlerin uygulamaları olarak girmiştir. Dönemin Osmanlı padişahları, bunlarla mücadele etmeye kalkmış ama ne yazık ki, yıkılış dönemi olduğu için çok da başarılı olduklarını söyleyemeyiz.” diye konuştu.

“BATILILAŞMA SÜRECİNİN UYGULAMASI OLARAK KARŞIMIZA ÇIKTIĞINI GÖRÜYORUZ”

Olgun, Piyangonun ülkemize girmesi süreciyle ilgili: “Meseleyi Cumhuriyet dönemine indirgediğimizde, Batılılaşma politikaları sonucunda piyango Tayyare Cemiyeti adına ve yararına düzenlenmiş. Yine hava araçları gibi bir takım günümüzde uçak sanayinin güçlendirmesi adına, eşya piyangoları gibi bir takım çekilişler düzenlenmiş ve bu zaman içinde ‘Milli Piyango` adıyla devletin resmi kuruluşu haline gelmiştir. Dolayısıyla süreç anlaşıldığı kadarıyla tamamen batılılaşma sürecinin bir uygulaması olarak karşımıza çıktığını görüyoruz.” Dedi.

“MİLLİ DENMESİ ONUN KUMAR OLMA ÖZELİĞİNİ ORTADAN KALDIRMIYOR”

Olgun, “Bu kumar türüne ‘Milli` denmesi, devlet eliyle resmi olarak işletilen bir kurum olması hasebiyledir. Ama bakın burası çok önemli, ona ‘milli` denmesi onun kumar olma özeliğini ortadan kaldırmıyor. Şunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz, milli de dense gayri milli de dense piyango bir kumardır ve inanan insanların kesinlikle uzak durması gereken ‘şeytanın pis işleri` olarak karşımıza çıkıyor.” diye belirtti. 

“KUMAR İNSANLARIN KÜÇÜK BİR PARA ORTAYA KOYUP, BÜYÜK KAZANÇLAR PESİNDE OLMASIDIR”

“Kumar yapısı itibarıyla insanların küçük bir para ortaya koyup büyük kazançlar pesinde olmasıdır.” diyen Olgun, daha sonra şunları kaydetti: “Buna kulağa hoş gelen tabiriyle ‘ikramiye` diyorlar. Aslında ikramiye tabiri çok doğru bir tabir değildir. Bir lütuf, bir rahmet gelmiş gibi algılanıyor. İkramiye olarak nitelenmesi yanlıştır. Haksız yoldan elde edilmiş haram bir paradır. Hâlbuki dinimizde içinde yetiştiğimiz örf ve adetler, elinizin emeği ile alnımızın teri ile çalışılmasını, az da olsa helal ile çoluk çocuğumuza rızık temin etmemizi, eşimize dostumuza helalinden, temizinden yememizi ve yedirmemizi hem Cenabı Hak emrediyor. Dolayısıyla hak edilmeden, emek verilemeden bir kazancın peşinde olmak dinen haram olduğu gibi ahlâken de çok ciddi bir sorunu doğuruyor.”

“PİYANGO BENZERİ KUMAR ÇEŞİTLERİ, GAYRİ MEŞRU KAZANÇ YOLLARINA YÖNELTMEKTEDİR”

‘Milli Piyango` gibi kumar oyunlarından uzak durulması gerektiğini vurgulayan Olgun, “Piyangonun bu kadar aleni olması, hem dini hem de ahlâki açıdan toplumumuzu dejenerasyona uğratacak bir uygulamadır. Kaldı ki işsiz gençlerimiz var, herhangi bir mesleğe sahip olmayan fakr u zaruret içinde olan insanlarımız çare olarak; Piyango başta olmak üzere, bir takım kumar olan, at yarışları, toto, loto gibi gayri meşru kazanç yollarına yöneltilmektedir. Bu hem dinen sorunludur hem de ahlâken çok ciddi bir sorundur. Batılılaşma ile ortaya çıkıp, günümüz Türkiye`sinde resmi bir kurum olarak ortaya konulan, ‘Milli Piyango` gibi pek çok kumar unsurunun, uzak durulması gereken ‘şeytanın pis işleri` olduğu bilinci içerisinde olalım.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir