• DOLAR 34.518
  • EURO 36.421
  • ALTIN 2874.105
  • ...
`Bölgede hayvancılığın teşvik edilmesi lazım`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, hayvancılık sektöründe yanlış politikalar nedeniyle ortaya çıkan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Hayvanlara küpe takma çalışmasının besicilerden istenen ücret nedeniyle rağbet görmediğini belirten Çiftçi, bunun da piyasada çok sayıda küpesiz hayvan bulunmasına sebep olduğunu söyledi.

Çiftçi, "Hayvancılıkta ihracatın azalmasında küpe sorunu etkilidir. Bir yıl içerisinde yaklaşık 700 bin kuzuyu küpeleri olmadığı için batı illerine kaçak yollarla göndermek zorunda kalıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığının, ceza verilen binlerce esnafa küpe affı getirmesini bekliyoruz. Bu sorunun çözümü için yeni doğan kuzulara küpe takma konusunda teşvik verilmesi gerekiyor." dedi.

"Küpe takılması için teşvikte bulunulmadı"

Uzun süredir yapılan çalışmalar neticesinde hayvanların yüzde 70`inin kayıt altına alınabildiğini ifade eden Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti: "Küpe takılması için teşvikte bulunulmadı. Küçükbaş hayvanları kayıt altına almak istersek çiftçi hayvan başına 65 TL para cezası ödemek zorunda kalıyor. Yani bir çiftçinin yüz küçükbaş hayvanı varsa 6 bin 500 TL`ye denk geliyor. Bundan dolayı kimse bunu göze almıyor. Bu hayvanları pazarlarda satarak elinden çıkarmaya çalışıyor."

“Hayvan pazarındaki sorunlarımız devam ediyor”

Mevcut hayvan pazarındaki birçok sorunun hâlâ çözüm beklediğine değinen Çiftçi, "Türkiye'nin en büyük hayvan pazarı olarak kurulan pazarımızda 600-700 civarı esnafa ahır yeri verildi ama hayvan pazarı alt yapısı yapılmadan taşındı. Bu da en büyük sorunlarımızdan biri haline geldi. AB hibesiyle yapılan 12 trilyonluk et kombinemiz yanlış yapıldığından dolayı şu an harap olmuş durumdadır. 4-5 trilyona yapılan alt yapı ihalesi yarıda bırakıldı. Şu an kanalizasyon sularımız sağa sola akıyor. Kokudan dolayı esnafımız bir yere giremiyor. Oraya taşındığımızdan beri Telekom hattı çekilmedi. Normalde orada veteriner hekimlerin olması lazım ama İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından verilmiş bir eleman yok. Bunu defalarca talep ettik." ifadelerini kullandı.

Çiftçi, Organize Sanayi Bölgesinin yanlış politikalara kurban edildiğini savunarak, "Organize Sanayi Bölgesi 30 trilyon harcanan bir yerdir ama halen yapılamadı. Yanlış politikalar yüzünden 30 trilyon boşuna heba edildi. Hayvancılık yapmayan insanların orada bulunmasından dolayı nasıl yapılacağı belli değil. Orada hiçbir sonuca varılamaz. Büyükbaş hayvancılığın mağaralardan taşınması için yapılacaktı ama çok az kişi başvurdu. Büyük para harcanarak yapılan bu yer, düzensiz bir şekilde, alt yapı düşünülmeden ve şehrin batısında yapılan bir yerdir. Çiftçilerle, dernek başkanlarıyla, besicilerle görüşülmeden sadece birkaç kişi tarafından rant elde etmek için yapılan yerdir." şeklinde konuştu.

"Bölgede hayvancılığın teşvik edilmesi lazım"

Bölgede hayvancılığın teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Çiftçi, "Genç Çiftçi Projesinden az kişi faydalandı. Bunun genişletilmesi lazım. Özellikle bu sıkıntılı dönemde doğu bölgesinde hayvancılığın teşvik edilmesi lazımdır. Burada terörün bitirilmesi amacıyla proje üretiyorsak önce hayvancılıktan başlamamız gerekiyor. Hayvancılık mesleğini yapan insanlara faizsiz kredi sağlanması lazımdır. Ahır yerlerinin temin edilmesi ve köylerin projelendirilmesi lazımdır. Kamulaştırma bile bitmedi. 3-4 seneden beri yağmur yağmadığından dolayı yeraltı su kaynağımız kuruyor. İnsanlarımız elektrik borcunu ödeyemiyor. Bu konuda sıkıntılarımız çoktur. Bir an önce sorunlarımızın birinci ağızdan dinlenmesi lazımdır.” dedi. (Osman Gülebak/Ramazan Casuk-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir