• DOLAR 32.558
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2447.868
  • ...
`Üç ülke garantör olacak`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Toplantıya saatler kala Rusya`nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov`un öldürülmesine rağmen planlandığı günde yapılan üçlü görüşme, Türkiye, İran ve Rusya`nın kendi aralarında bir araya gelerek yaptığı ilk toplantı.

Bu üç ülke arasında özellikle Halep`in tahliyesine yönelik olarak ikili düzeyde yoğun bir telefon diplomasisi gerçekleşiyordu. Ancak Moskova`daki toplantının gündemi tahliye konusunu aşacak bir kapsamda. Moskova, Ankara ve Tahran, Suriye krizinde çözüm yolunda mutabakat imkanlarına bakıyor.

Savunma bakanları ayrıca toplanıyor

Türkiye ve Rusya dışişleri bakanları bir araya gelirken, Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık da Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüştü. Türkiye Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, görüşmede başta Halep ve El Bab'ın durumu olmak üzere Suriye'deki gelişmeler masaya yatırıldı.

Rus Savunma Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, askeri uzmanlar, Suriye'de bir uzlaşmayı öngören Moskova Bildirgesi başlıklı bir metin üzerinde çalışıyorlar. Ortaya çıkan metnin uygulanmasının garantörleri de Rusya, Türkiye ve İran olacak.

Dışişleri Bakanları bir araya geldi

Toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, büyükelçiye yönelik suikastın Türkiye-Rusya ilişkilerini ve iki ülke arasında Suriye konusunda yapılan işbirliğini hedeflediği yönünde açıklamalar yaptılar.

Salı sabahı üçlü toplantı öncesinde Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya gelen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da aynı konuya dikkat çekti:

“Türkiye-Rusya son zamanlarda işbirliği yapınca neleri başarabileceğini sadece kendi halklarımıza değil tüm dünyaya gösterdi. Biz hem bu işbirliğimizi Suriye`de siyasi bir çözüme ulaşmak için devam ettireceğiz, hem de bu işbirliğimizi diğer alanlara da yayacağız.”

Lavrov da, “Üçlü toplantımız Suriye`deki çözüme, insani yardımın ulaşımının kolaylaştırılmasına ve siyasi çözüme yönelik çalışmalarımıza yeni bir ivme kazandıracaktır” dedi.

Üçlü toplantı öncesinde Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile de bir araya geldi.

Üçlü görüşmenin başlangıcında Zarif, Rusya, İran ve Türkiye`nin Suriye`deki duruma siyasi çözüm bulma sürecini başlattıklarını söyledi.

Bakanların üçlü görüşme sonrasında bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Kaynak: Al Jazeera, Anadolu Ajansı, Reuters

Bu haberler de ilginizi çekebilir