• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Ahşaptan sanat eseri yapıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa'da çeşitli kurumlara bağlı personellerin boş vakitlerini değerlendirmek amacıyla ahşaptan yaptıkları sanat eserleri büyük ilgi görüyor.

Bursa Akademik Odalar Birliğinde sergilenen el yapımı eserler, birçok ziyaretçinin beğenisini topluyor.

Teknolojik cihazların yardımı olmadan eserlerini oluşturduklarını belirten ahşap oymacıları, bu şekilde rahatlamaya çalıştıklarını söyledi.

Projenin öncülüğünü yapan ahşap oymacısı Kani Dursun, "Yaklaşık 20 yıldır hobi olarak ahşap oymacılığı yapıyorum. Kalas şeklindeki ahşap ilk olarak belirli ölçülere göre ebatlandırılıyor. Daha sonra yapılmak istenen desen ahşaba çiziliyor. Bu iş tamamen sabırla yapılıyor. Tarım İl Müdürlüğü personeli olarak boş vakitlerimizde ahşap oyma atölyelerinde 38 kişiyle bu işi yapıyoruz. Çalışmalar bir haftadan önce bitiyor. Bazı çalışmalar bir ay, bazı çalışmalar 3 ay sürüyor. Yani çalışmanın inceliği ve detayına göre süre değişebiliyor. Bazen bir an önce bitmesini istiyoruz. Bittiği zaman mutlu oluyoruz." dedi.

"Amacımız, gördüğümüz güzellikleri ahşaba yansıtmak"

Bu vesileyle boş vakitlerini değerlendirdiklerini dile getiren Dursun, sözlerini şöyle tamamladı: "Beyinlerimizdeki yoğunluğu atıyoruz, çeşitli hastalıkların rehabilite edildiğine şahit oluyoruz. Bu hobiyle rahatlıyoruz. Sıkıntılarımıza iyi geliyor. Bursa ahşap açısından zengin ancak oymacılık açısından fakir bir yerdir. Birçok arkadaşım bu sanatın ölmemesi için çalışıyor, bunun için direniyor. Amacımız, gördüğümüz güzellikleri ahşaba yansıtmaktır."

Bursa`da ahşap oymacılığını ileri bir seviyeye taşımanın gayreti içinde olduklarını söyleyen Muhsin Çaka da eserlere fiyat biçilemeyeceğini ancak bu sanatı değerlendirmek adına bazılarını sattıklarını ifade etti.

Eserlerin 250 TL ile 10 bin TL arasında alıcı bulduğunu sözlerine ekleyen Çaka, "Eserin yoğunluğuna, yapılan işçiliğe, harcanan zamana göre değişkenlik gösteriyor. Birçok arkadaşımız satma taraftarı değil zaten. Kendileri bu işin tadını çıkarmak için çocuklarına ve torunlarına bir hatıra bırakmak babında istiyorlar." şeklinde konuştu.

“Bu hobi hastalığıma iyi geldi”

10 yıllık Parkinson hastası olduğunu söyleyen Burhan Alıcı ise bu hobinin hastalığını unutturduğunu ve rahatladığını söyledi. Alıcı, "Hastalığım nedeniyle günde 8-10 saat ayaklarım tutuluyordu. Ancak yaptığım bu işle iki saate düştü. Bu terapinin etkisi olduğunu herkes görmüş oldu.  Bu hobiyi herkese tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı. (Zeki Aras–İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir