• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Sulama barajlarının bir an önce bitmesi lazım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son iki yıldır yaşanan kuraklığın çiftçileri olumsuz yönde etkilediğini belirten Şehitkâmil Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Yiğit, GAP projesi kapsamında yapımı süren barajların bir an önce tamamlanması gerektiğini belirtti.

1 Kasım seçimleri öncesi dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu`nun 64`üncü Hükümet programını açıkladığında GAP`ın büyük oranda tamamlanmış olan ana kanallar sonrasında şebeke inşaatlarına daha da hız verileceğini ve sulamalar tamamladığında GAP`ın gıda üreten ve dünyaya ihraç eden bir ‘üretim ve ihracat merkezi` haline geleceğini dile getirmişti.

GAP projesinin Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, ve Mardin gibi bölge illeri için çok önemli olduğunu,  ancak projenin çok ağır işlediğini belirten Yiğit, kuraklıkla mücadele için baraj ve gölet yapımına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

GAP kapsamında 22 baraj ve 19 hidroelektrik santrali ile sulama şebekelerinin yapımının planlandığını belirten Yiğit, “İki yıldır Güneydoğu'da kuraklık oluyor. Ama bu sene çok kötü vurdu. Hububat hiç yok. Çiftçi çok zor durumda. Böyle giderse zaten zor günler yaşayan hayvancılık da bitecek. Çiftçilerimiz artık hayvanlarını satmaya başladılar. Eğer uzun yıllardan beri planlanan GAP Projesi hayata geçmiş olsaydı kuraklıktan bu kadar etkilenmeyecektik. GAP'ın bir an önce tamamlanması gerekiyor.” dedi.

Kuraklığın son iki yıldır bölge tarımını ciddi bir şekilde olumsuz etkilediğini vurgulayan Yiğit, Gaziantep genelinde kurak kış mevsimi nedeniyle geçtiğimiz yıl tarım ürünlerinin büyük oranda zarar gördüğünü ifade etti.

Son yağışlarla birlikte biraz sevindiklerini, ancak bu yağışların yetersiz olduğunu belirten Yiğit, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını belirterek, “Gaziantep son yılların en kurak kış mevsimlerinden birini yaşıyor. Meydana gelen kış kuraklığı nedeniyle çok sayıda tarım ürünü kuraklıktan etkileniyor. Sulama sorunu için barajların yapılması gerekiyor. Çünkü kuraklığa tek çözüm barajlar. Bunun için de GAP projesi hızlandırılmalıdır. Çünkü bu yıl da istediğimiz yağışlar olmadı. Bu yıl da kuraklıkla geçecek gibi görünüyor.”ifadelerini kullandı.

Geçen yıl hububat eken çiftçilerin büyük kısmının kuraklıktan olumsuz etkilendiğini ifade eden Yiğit, “Geçtiğimiz yıl etkili olan kuraklık bu yıl da etkisini gösteriyor. Çiftçilerimizin büyük bir kısmı yağışların olmamasından dolayı ekin ekmek konusunda tereddütte kaldı. Kimi çiftçimiz ekim yaptı. Ama özellikle küçük toprağa sahip çiftçiler, ekim yapamadı. Ancak yağışların olmaması durumunda bu yıl da sıkıntı yaşanacak gibi görünüyor.”şeklinde konuştu.

Yiğit son olarak, “GAP projesi kapsamında yapımı süren barajların bir an önce tamamlanması gerekiyor. Çünkü tarım alanları zarar görüyor. Önümüzdeki yıl da benzer bir kuraklığın yaşanması durumunda yeraltı kuyularının büyük bir kısmı kuruyacak. Yaşanan kuraklık bölgenin önemli geçim kaynağı olan ürünleri de olumsuz etkiliyor. Yani çiftçi her şekilde mağdur oluyor. Bu yıl geçen yılki kuraklık nedeniyle fıstıkta yanmalar başladı. Böyle olunca çiftçiler fıstığı erken toplamak zorunda kaldılar. Bundan dolayı da çok zarar ettiler.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir