• DOLAR 32.52
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2450.534
  • ...
80 yıllık geleneği sürdürüyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tüm Müslümanlar için, özellikle de ticaretle uğraşanlar için Şanlıurfa`da örneklik teşkil eden dua geleneği 80 yıldır devam ediyor. Tarihi Kunduracılar Çarşısı esnafı sabah dükkânlarını açtıktan sonra hep birlikte duaya duruyorlar.

Haftanın 2 günü yapılan duaya birçok esnaf iştirak ederken pazartesi günü başka, cuma günü de bir başka esnaf duayı okuyor.

Dua başlamadan önce bir tellalın çarşı içinde gezip “Haydi duaya, dua başlıyor” diye çağırmasıyla yavaş yavaş çarşı ortasına toplanan esnaf, uzun saflar oluşturduktan sonra ellerini açıp dua etmeye başlıyor.

Yaptıkları duada hayırlı ve bereketli işler temenni eden esnaf, “Ya Rabbi günümüzü hayırlı, kazançlarımızı bereketli eyle. Cümlemize hayırlı işler nasip eyle, çarşılarımızı ve esnafımızı şeytanın ve zalimlerin şerrinden muhafaza eyle. İşlerimize kolaylıklar nasip eyle. Borçlarımıza edalar hastalarımıza şifalar, çocuğu olmayanlara hayırlı evlatlar nasip eyle. Ya Rabbi anamızı, babamızı ve bütün geçmişlerimiz af eyle. Üzerimizde kul hakkı bırakma.” diyerek dualarını Fatiha süresi ile bitiriyor.

Duadan hemen sonra çarşının en yaşlı esnafı olan Ahmet Hastaoğlu tarafından esans dağıtılarak iş başı yapılıyor. Bu geleneği yıllardır devam ettiklerini söyleyen Ali Basmaca, zamanla bu geleneğin terk edildiğini ama kendilerinin buna sonuna kadar sahip çıkacaklarını ifade etti.

Basmaca, “Bu daha önce esnafımızın yaptığı dua geleneğidir. Bir ara kaldırıldı. 2010`dan bu yana bu geleneği kesintisiz devam ettiriyoruz. Bizden sonraki esnafımızın devam etmesi için gayret gösteriyoruz. Amacımız burada birlik ve beraberliği sağlamak. Tüm geçmiş esnafımızın ruhlarına birer Fatiha göndermek. Ondan dolayı bu geleneğe devam ediyoruz. Bu gelenek Anadolu`nun birçok ilinde icra ediliyor. Bu geleneklerimiz bazı yerlerde terk ediliyor. Kimse geleneğine sahip çıkmıyor. Seçim zamanında siyasi partiler gelir, valimiz ve belediye başkanlarımız gelirler. Şanlıurfa`ya gelen yabancılar da denk geldiklerinde gelip katılırlar.” dedi.

Kunduracılar Çarşısı`nda esnaf olduğunu ve dua geleneğine katıldığını söyleyen Bakır Erişmiş, dua sayesinde çarşıda manevi bir atmosfer oluştuğunu ve inançlarının tazelendiğini dile getirdi.

Erişmiş, sözlerine şöyle devam etti: “1980 yılından beridir Eskiciler Pazarı`nda esnafım. O zamandan beri bu duayı gördük. Çocukluğumda da dedelerimiz tarafından yapılırdı. Bir ara kalktı ama 2010 yılında tekrar başladı. Duaya pazartesi, cuma günlerinde devam edildi. Bu günlerde tellal ve simsarlarımız çarşı esnafını duaya çağırır. Çarşı esnafımız toplanır ve duaya başlarlar. Duadan sonra herkes işinin başına döner. Her türlü kaza ve belanın, sıkıntıların defi için yapılan dua tabii ki etkili oluyor. İnançlarımız da tazeleniyor. Buranın manevi atmosferi devamlı vardır. Burada yetişen çok âlim vardır. Burası Şanlıurfa`nın kalbi demektir. Adnan Menderes dahi birçok siyasetçi çarşımıza gelmiştir. Çarşımız tarihi olmasına rağmen unutulmuştur. Yeni nesil bu çarşımızı tanımıyor.”

Çarşının tellalı olan Müslüm Cira, dua için çarşı esnafını gezip duaya çağırdığını belirterek, “Ben çarşının tellalıyım. Pazartesi ve cuma günleri burada dua yapılır. Hocamız bizden çarşının esnafını çağırmamızı ister. Biz de dua öncesinde çarşı esnafını ‘Dua başlıyor` diye çağırırız. Ben kendimi bildiğimden beridir devam ediyor.” dedi. (Ramazan Casuk-İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir