• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Diyarbakır`da AB-Türkiye Güneş Enerjisi Konferansı düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), AB Bilgi Merkezi ve Dicle Üniversitesi işbirliğinde "AB-Türkiye Güneş Enerjisi Konferansı" düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Kongre Salonunda düzenlenen konferansa, DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.Hasan Maral, Ticaret Borsası (DTB) Başkan Vekili Şeyhmus Ayhan, DÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Dr. Abdullah Toprak, DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Metin Aslan, Mesut Altın, yönetim kurulu üyeleri, akademisyenler, kamu kurum temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar yaptı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yenilenebilir enerji kaynaklarından, özellikle güneş enerjisi potansiyeli bakımından Türkiye'de ilk sırada olduğunu dile getiren Sayar, uzun yıllar su ısıtmada kullanılan güneş enerjisinin artık elektrik üretimi için de bölgede ve Diyarbakır'da kullanılmaya başladığının altını çizdi.

Yapılan son mevzuat değişiklikleri ile sulama ihtiyacını karşılayacak kadar güneş santralinin kurulmasının önünün açıldığını belirten Sayar, özellikle yaz aylarında çok ciddi bir elektrik tüketimi oluşturan sulamadaki elektrik ihtiyacının güneş enerjisinden karşılanmasının, elektrik kesintilerinin azaltılmasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ise ülkede ve dünyada büyük enerji sorunlarının mevcut olduğuna değinerek, konvansiyonel enerji kaynaklarının tüketilerek hızla azaldığını ve bununla beraber çevrenin de ciddi şekilde kirletildiğini söyledi.

Konferansta “Enerji Politikalarında ve Yatırımlarında Geleceğe Yönelik Öngörüler” konusunu İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin, ‘Türkiye`de Yenilenebilir Enerji Potansiyeli, Yatırımları ve İlgili Mevzuat` konusunu da Makine Mühendisi Murat Kaplaner anlattı.

Dünyada toplam elektrik üretiminin yüzde 65`ini kömür ve doğalgaz kaynaklı üretimin oluşturduğunu söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin, yenilenebilir enerjinin uygulamada iki temel problemi bulunduğunu, bunlardan ilkinin kaynak bazında yaşanan süreksizlik, ikincisinin ise teknolojik anlamda karşımıza çıkan düşük verimlilik olduğunu belirtti.

Makine Mühendisi Murat Kaplaner ise Türkiye'nin, OECD ülkeleri içerisinde geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği, dünyada 2002 yılından bu yana elektrik ve doğal gazda Çin`den sonra en fazla talep artış hızına sahip ikinci büyük ekonomi olduğunu söyledi. (İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir