• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
HALEP İÇİN VİCDAN ÇAĞRISI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - ENES DURMAZ - DOĞRUHABER

Suriye rejiminin büyük kısmını ele geçirdiği Halep`te, sivillere yönelik katliamlar sürüyor. Önceki gün ateşkesin sağlandığı ve Halep`in tahliye edileceği haberlerinin üzerinden çok geçmeden Esad güçleri, ateşkesi ihlal ederek katliamlarını sürdürdü. Halep`in yüzde 99`unda kontrolü sağlayan rejimin, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yönelik bombardımanı gece boyunca sürdü. Rejim güçlerinin Halep`in doğusundaki bölgeleri ele geçirmesinin ardından 180`den fazla kişiyi katlettiği aktarıldı. Yaklaşık 4 buçuk aydır kuşatma altında olan Halep`in doğusunda durum her geçen gün daha kötüye gidiyor. 8.6 kilometrelik alana hâkim olan muhalifler, 6 kilometrelik alana sıkıştı. Halep`te yaşanan bu vahşete sessiz kalmayan kamuoyu, bu katliamların bir an önce durması gerektiğini ifade ederek tüm dünyaya zulme karşı birlik çağrısında bulundu. Dünya Müslüman Âlimler Birliğince, tüm dünyadaki İslam âlimleri ve kanaat önderleri, Halep ile dayanışma içinde olmaya, Halep`e yardıma teşvik eden fetvalar vermeye ve gelecek cuma gününü Halep`e destek ve kızgınlık günü ilan etmeye çağrıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 32. Muhtarlar Toplantısı`nda yaptığı konuşmada, Halep`te yapılan katliama ilişkin olarak, “Gerçekten bugün Halep`te savrulan oradaki masumların canı, namusu değildir. Halep`te savrulan aslında insanlığın enkazıdır.” dedi. HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Erdal Elibüyük ise Müslümanların sorunlarını kendi aralarında çözmeleri gerektiğini ifade ederek, “Bundan 6 yıl önce Amerika Irak`ı istila ettiğinde Ebu Gureyb hapishanesinden bacılarımız Müslümanların kendilerini kurtarmalarını istemiştir. Onların tecavüze uğradıkları feryatları yükselirken, bugün çok uzaklarda değil hemen yanımızda Halep`te bu çığlıklar yükseliyor.” şeklinde konuştu.

Öte yandan Hamas yayınladığı bildiride, Halep'te masum sivillerin maruz kaldığı katliamları ve cinayetleri kınayarak, Halep halkının yanında olduğunu açıkladı. İslam ümmetinin tüm aklı başında ve özgür insanları ile yetkililerini Halep›teki sivillerin korunması için harekete geçmeye davet eden HAMAS Hareketi, kentte hayatta kalanların kurtarılmasını istedi.

DÜNYA MÜSLÜMAN ÂLİMLER BİRLİĞİ: HALEP İLE DAYANIŞMA İÇİNDE OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Dünya Müslüman Âlimler Birliğince, tüm dünyadaki İslam âlimleri ve kanaat önderleri, Halep ile dayanışma içinde olmaya, Halep`e yardıma teşvik eden fetvalar vermeye ve gelecek cuma gününü Halep`e destek ve kızgınlık günü ilan etmeye çağrıldı. Dünya Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Yusuf el- Karadavi ve Genel Sekreter Ali el-Karadaği imzasıyla yayımlanan açıklamada, Arap ülkeleri ile İslam dünyasındaki liderlere seslenilerek, Suriye halkına yönelik gaddarca saldırılara karşı ciddi bir tavır alınması gerektiği vurgulanarak, “Dünyadaki İslam âlimlerini, kanaat önderlerini, Halep ile dayanışma içinde olmaya, Halep`e yardıma teşvik eden fetvalar vermeye ve gelecek cuma gününü Halep`e destek ve kızgınlık günü ilan etmeye çağırıyoruz.” ifadesi kullanıldı.

MÜSLÜMANLARIN VİCDANLARINA, HALEP HALKINA YÖNELİK SOYKIRIMA SEYİRCİ KALMAYIN DİYE SESLENİYORUZ

Dünyanın gözleri önünde, yıkılan enkazlar altında parçalanmış ceset yığınlarının birbirine karıştığı, kanların aktığı, soykırım ve korkunç katliamların yapıldığı Halep başta olmak üzere Suriye`deki durumdan endişe duyulduğu belirtilen açıklamada, “İslam İşbirliği Teşkilatının, Arap Birliğinin ve dünyanın dört bir tarafındaki Müslümanların vicdanlarına Halep halkına yönelik soykırıma seyirci kalmayın diye sesleniyoruz.” ifadesine yer verildi. Açıklamada, kentteki sivillere yönelik saldırılara sessiz kalan uluslararası toplum kınanarak, katliamların bir an önce durdurulması istendi. İnsani yardım kuruluşlarından da mağdur sığınmacılara yardım talep edildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: “HALEP`TE SAVRULAN İNSANLIĞIN ENKAZIDIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi`nde gerçekleştirilen 32. Muhtarlar Toplantısı`nda yaptığı konuşmada, Halep`te yapılan katliama ilişkin olarak, “Ah Halep! Gerçekten bugün Halep`te savrulan oradaki masumların canı, namusu değildir. Halep`te savrulan aslında insanlığın enkazıdır.” dedi. Erdoğan, Türkiye`yi, Irak ve Suriye gibi parçalamak isteyenlerin olduğunu, ama ne pahasına olursa olsun buna izin vermeyeceklerini ifade etti. Halep`te yaşanan katliama sert sözlerle tepki gösteren Erdoğan, “Halep`te yapılan katliama ses çıkarılmamasıyla ülkemizdeki terör eylemlerine ses çıkarılmaması aynı saiklerden kaynaklanıyor. Hepsi aynı alçak oyunun parçasıdır. AH Halep! Gerçekten bugün Halep`te savrulan oradaki masumların canı, namusu değildir. Halep`te savrulan aslında insanlığın enkazıdır. Bildiğiniz gibi yoğun bir müzakerenin ardından bir ateşkes sağlandı. Bizzat takip ettiğim müzakereler neticesinde bir tahliye süreci başlıyor umudundaydık ki ne yazık ki tekrar füzeler atıldı. Bugün Putin ile akşamüzeri tekrar görüşeceğiz. Hala takip ediyoruz bir netice alır mıyız diye. Nitekim daha varılan uzlaşmanın üzerinden saatler geçmeden rejim güçleri tekrar saldırdı.” şeklinde konuştu.  

HÜDA PAR: BİR AN ÖNCE BU ZİLLETTEN KURTULMAMIZ LAZIM

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Erdal Elibüyük ise Müslümanların sorunlarını kendi aralarında çözmeleri gerektiğini ifade ederek, “Bundan 6 yıl önce Amerika Irak`ı istila ettiğinde Ebu Gureyb hapishanesinden bacılarımız Müslümanların kendilerini kurtarmalarını istemişti. Onların tecavüze uğradıkları feryatları yükselirken, bugün çok uzaklarda değil hemen yanımızda Halep`te bu çığlıklar yükseliyor. Biz başından beridir bu meseleyle ilgili, Müslümanların, kendi iç meselelerini kendi aralarında çözmeleri gerektiği noktasında bunları beyan ettik. Ancak geldiğimiz nokta itibariyle bu yaşadığımız durum, maalesef kendi içimizdeki sorunlarımızı batıya havale etmemizden, onlardan medet ummamızdan kaynaklı. Bakın Halep bombalanıyor. Suriye bombalanıyor. Müslümanlar birbirilerini vuruyor, ancak Rusya Dışişleri Bakanı ve Amerika Dışişleri Bakanı Müslümanlar adına ateşkes ilan ediyor. Bu çok acı verici bir durum. Bir an önce bu zilletten kurtulmamız lazım” dedi.

HAMAS: HALEP`TEKİ KATLİAMI DURDURUN!

İslami Direniş Hareketi (HAMAS) Suriye'nin Halep kentinde yaşananları büyük bir üzüntüyle takip ettiklerini belirterek, Halep halkının maruz kaldığı katliamların tüyler ürpertici olduğunu ifade etti. Filistin Enformasyon Merkezinin haberine göre HAMAS konuyla ilgili bir bildiri yayınladı. Bildiride HAMAS, Halep`te masum sivillerin maruz kaldığı katliamları ve cinayetleri kınayarak, Halep halkının yanında olduğunu açıkladı. İslam ümmetinin tüm aklı başında ve özgür insanları ile yetkililerini Halep›teki sivillerin korunması için harekete geçmeye davet eden HAMAS Hareketi, kentte hayatta kalanların kurtarılmasını istedi. Uluslararası kuruluşlara ve insan hakları örgütlerine de çağrıda bulunan HAMAS, Halep`teki korkunç katliamları durdurmalarını, çocukların ve kadınların yanında yer almalarını, onları katliamlardan korumalarını talep etti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir