• DOLAR 32.601
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2492.704
  • ...
Tepkiler tahliye yolunu açtı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

■ ABUZER ATASOY -  MEHMET TAHİR ÖZSOY / DOĞRUHABER 

Suriye`de son bir aydır rejim ve destekçilerinin Halep`te yaşattığı insanlık dışı saldırı ve katliamlarına karşı yapılan protesto ve tepkiler nihayet sonuç verdi. Doğu Halep`te, önceki gün yapılan ateşkesin sabote edilmesinin ardından dün ateşkes konusunda yeniden uzlaşmaya varıldı.Doğu Halep`te 5 mahalleye sıkışan on binlerce kişi Türkiye ve Rusya`nın garantörlüğünde yapılan ateşkes antlaşmasıyla İdlib ve Türkiye`ye tahliye ediliyor.

DÜNYA BAŞKENTLERİNDEKİ EYLEMLER HAREKETE GEÇİRDİ

Binden fazla sivilin son bir ayda katledildiği Halep için Türkiye ve Rusya arasında yapılan ateşkes antlaşmasında Türkiye`nin birçok ili olmak üzere dünya başkentlerinde yapılan protesto eylemlerinin etkili olduğu kaydediliyor. 

Halep`e yönelik saldırıların durması için İstanbul, Gazze, Saraybosna, Amman, Kopenhag, Paris, Londra, New York, Lahey, Kiev, Rabat, Kuveyt ve San`a gibi dünya başkentlerinde bir araya gelen vicdan ehli insanlar, Suriye rejimini ve destek veren ülkeleri protesto etmişti.

TAHLİYELER DÜN SABAH BAŞLADI

Kuşatma altındaki Doğu Halep`te ilk tahliyeler dün sabah 09.00`da başladı. Ancak, yaralıları taşıyan konvoya keskin nişancılar tarafından ateş açıldı, 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı. Saldırının ardından konvoy, kuşatma altındaki bölgeye geri döndü. Konvoy, saat 13.00`da yeniden yola çıktı ve yaralıları aldı. 17 otobüsten oluşan konvoy rejim denetimindeki 4 kilometreyi geçerek Halep`in batı kırsalında muhaliflerin denetimindeki bölgeye ulaştı. Sivillerin bölgeden çıkmaya başlaması ve sürecin sorunsuz işlemesi halinde otobüslerle tahliyenin hızlandırılması öngörülüyor. İlk etapta yaralılar tahliye edilirken durumu ağır olanların Hatay sınırından giriş yaparak Türkiye`ye nakledilmesi bekleniyor. 

RUSYA GARANTİ VERDİ

Ateşkes müzakerelerine katılan muhaliflerin temsilcisi El Faruk Ebu Bekir, yaptığı açıklamada tahliyenin Kızılhaç denetiminde gerçekleşeceğini belirtti. Buna göre önce yaklaşık 200 yaralı çıkarılacak. Bu aşama planlandığı gibi giderse silahlı muhalifler daha sonra hafif silahlarıyla kentten çıkacak. Çıkarılacak siviller Halep`in batı kırsalına ya da kuzey kırsalına gitme konusunda tercihi kendileri yapacak. Ebu Bekir, Rusya`nın kuşatılmış bölgelerden çıkacak araçlara zarar gelmemesi konusunda da garanti verdiğini söyledi. Doğu Halep`ten çıkıp muhalif bölgelere ulaştıklarında araçları İHH yetkilileri karşılayacak ve barınma konusunda yardımcı olacak.

MUHALİFLERİN BİR KISMI FIRAT KALKANI OPERASYONU`NA KATILABİLİR

Halep`ten çıkacak olan siviller ve muhalifler isterlerse İdlib`e yerleştirilecek, isterlerse Türkiye sınırının Suriye tarafında kurulacak çadır kentlere yerleştirilecek. Halep`ten çıkacak muhaliflerden bir kısmının ise Fırat Kalkanı Operasyonu`na katılacağı belirtiliyor.

TÜRKİYE 80 BİN KİŞİ KAPASİTELİ ÇADIRKENT HAZIRLIYOR

Türkiye, tahliye edilecekler için sınırın Suriye tarafında temel ihtiyaçları karşılanacak şekilde 80 bin kişi kapasiteli çadırkent hazırlıklarını sürdürüyor. Hatay`ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı`na UMKE, Türkiye Kızılay`ı araçlarının girdiği gözlenirken bölgeye ambulanslar sevk edildi. Sınır kapısından giren ambulanslar tampon bölgede bekleyişe başladı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ: KARDEŞLERİMİZİ BEKLİYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Doğu Halep`ten tahliyeler başlıyor. İdlib`te ve Türkiye tarafında bütün tedbirlerimizi aldık. Kardeşlerimizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

RUSYA: 3 BİN 674 MUHALİF İDLİB`E GÖTÜRÜLDÜ

Öte yandan Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Suriye`nin başkenti Şam kırsalında muhaliflerin denetiminde olan Şan-eş-Şih ve Et-Tell yerleşim yerlerini ele geçirdiklerini ve 3 bin 674`ü muhalif olmak üzere 5 bin 744 kişinin İdlib`e götürüldüğünü açıkladı.

Halep Protestoları

Suriye`nin Halep kentinde yaşanan sivillere yönelik saldırılar, dünyanın birçok yerinde protesto edildi. İstanbul, Gazze, Saraybosna, Amman, Kopenhag, Paris, Londra, New York… Ve daha birçok yerde Halep`e yönelik saldırıların durması için eylemler gerçekleştirildi.

Ankara ve İstanbul`da Halep`teki saldırılara yönelik protestolar gerçekleştirildi.

ANKARA/İSTANBUL

Suriye`nin Halep kentinde yaşanan sivillere yönelik saldırılar, Ankara ve İstanbul`da protesto edildi. Sivil toplum kuruluşlarının da desteklediği eylemlerle bir araya gelen vatandaşlar, Rusya ve İran konsoloslukları önünde eylemler gerçekleştirdi. Ellerinde saldırıları kınayan dövizlerle “Tankları durdurduk, katliamları durdurabiliriz”, “Halep zalimlerin günahı, dünyanın utancıdır”, şeklinde sloganlar atıldı.

DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDE HALEP`TEKİ SALDIRILAR PROTESTO EDİLDİ

Bosna Hersek/SARAYBOSNA

Bosna Hersek`in başkenti Saraybosna`da, “Dünya metropollerine Halep ve Suriye çağrısı” sloganıyla Halep`e destek mitingi düzenlendi. Saraybosna Çocukları Meydanı`nda buluşan farklı din ve milletlere mensup yüzlerce insan, üzerinde “Suriye`deki sivillerin ölümüne son”, “Savaş asla bir çözüm olamaz”, “Suriyeliler de insan” ve “Dün Srebrenitsa, Vukovar. Bugün Halep. Peki yarın?” yazılı dövizler taşıyarak, Halep`te yaşanan katliama dikkati çekti. Ülkedeki kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen mitingde konuşan Saraybosna Belediye Başkanı İvo Komsic, Halep ve Suriye`ye dayanışma mesajı göndermek için toplandıklarını bir araya geldiklerini belirterek, Saraybosna`nın da bin 400 günden daha uzun bir süre kuşatma altında kaldığını ve burada 11 bin sivilin öldürüldüğünü anımsattı.

Danimarka/KOPENHAG

Suriye`nin Halep kentindeki saldırılar, başta başkent Kopenhag olmak üzere Danimarka`nın birçok şehrinde protesto edildi. Yardım hareketi Mellemfolkeligt Samvirke (Action Aid) ile Suriyeli aktivist ve hekim Haifa Awaad öncülüğünde, Kopenhag`da parlamento binası Christiansborg Sarayı önünde yaklaşık 7 bin kişinin katılımıyla “Meşaleli Protesto: Halep`te Sivillere Yönelik Katliamı Durdur” adlı eylem yapıldı.

Fransa/PARİS

Halep`teki sivil halka yönelik saldırılar, Fransa`nın başkenti Paris`te protesto edildi. Bazı sivil toplum örgütlerinin girişimiyle Pompidou Sanat Merkezi yakınında düzenlenen gösteriye, yüzlerce kişi katıldı. Gösteriye katılanların bir bölümü, saldırılarda ölenlerin anısına mum yaktı.

Hollanda/LAHEY

Hollanda İslam Federasyonu ve Milli Görüş Federasyonu üyeleri, Suriye`nin Halep kentinde sivillere yönelik saldırıları Lahey kentinde protesto etti. Rusya Konsolosluğu önünde toplanan göstericiler, “Halep için kıyama”, “Halep`i kurtar” ve “Suriye`den çek git” yazan dövizler taşıdı. Federasyonlar adına yapılan basın açıklamasında ise Halep`te yaşananların herkes için bir utanç lekesi olduğu belirtilerek, savaştan buna gösterilen tepkilerin yetersizliğine dikkat çekildi.

İngiltere/LONDRA

Halep kentindeki sivillere yönelik saldırılar, İngiltere`nin başkenti Londra`da protesto edildi. Halep`teki duruma dikkati çekmek amacıyla sosyal medya platformları üzerinden örgütlenen çok sayıda kişi, Londra`daki İngiltere Başbakanlığı binasının önünde bir araya geldi. Başbakan Theresa May`i, Halep`teki gelişmelere ilgisiz kalmakla eleştiren protestocular, bölgeye havadan gıda yardımı bırakması için hükümete çağrıda bulundu.

Amerika/NEW YORK

New York`ta Suriye Halkıyla Dayanışma Komitesi adlı grup tarafından gerçekleştirilen gösteride protestocular, Rusya`nın Manhattan`daki BM Daimi Temsilciliği yakınında toplandı. Birçoğunun ellerinde kandil bulunan protestocular, saldırıların mağdurlarından bazılarının fotoğraflarıyla Suriye rejimi ve destekçilerini kınayan dövizler taşıdı.

Ukrayna/KİEV

Ukrayna`nın başkenti Kiev`de bir grup aktivist Rusya Büyükelçiliği önünde Halep`te sivillere yönelik saldırıları protesto etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Beşşar Esed aleyhine pankart açan protestocular elçilik önündeki demir parmaklıklara Suriye`de öldürülen sivillerin fotoğraflarını astı. Halep`te sivillere yönelik saldırıların durması çağrısında bulunan protestocular, elçilik önüne Suriye`deki çocuk ölümlerini temsilen kırmızı boyalı bir bez serdi ve üzerine oyuncak bebekler ve “Putin, bebekleri bombalamayı durdur” yazılı pankart bıraktı.

Fas/RABAT

Suriye`nin Halep kentindeki saldırılar, Fas`ın başkenti Rabat`taki parlamento binası önünde protesto edildi. Sosyal medya üzerinden organize olan göstericiler, Esed rejimi ve destekçileri aleyhine sloganlar atarak, Halep`teki sivil halka yönelik saldırıları protesto etti.

Kuveyt/KUVEYT

Kuveyt`te aralarında milletvekillerinin de yer aldığı kalabalık bir grup, Rusya`nın Kuveyt Büyükelçisi Alexey V. Solomatin`in sınır dışı edilmesini istedi. Suriye rejimi ve müttefiklerinin Halep kentinde yaptığı katliamı protesto etmek için Rusya`nın Kuveyt Büyükelçiliği önünde toplanan ve aralarında milletvekillerinin de bulunduğu kalabalık bir grup, Büyükelçi Solomatin`in sınır dışı edilmesini talep etti.

Yemen/SAN`A

Yemenli kadınlar başkent Sana`da Suriye rejiminin Halep`teki sivillere yönelik saldırılarını protesto etti. “Sana`nın Özgürleri” adlı kadın hareketi Birleşmiş Milletler (BM) merkez binasının önünde düzenlediği gösteride, rejim güçlerinin Halep`teki sivillere yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

Ürdün/AMMAN

Ürdün`ün başkenti Amman`da yüzlerce Ürdünlü, Suriye rejimine ait güçlerin Halep`e yönelik saldırılarını protesto etti. Ürdün`deki İslami Hareket`in çağrısıyla El-Hüseyni Camisi önünde toplanan yüzlerce kişi En-Nahil Meydanı`na kadar yürüdü. Göstericiler, Suriye ve Halep`te yaşananları ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov`u kınayan sloganlar attı.

Filistin/GAZZE

Suriye`nin Halep şehrinde devam eden saldırılar, Filistin`in Gazze şeridinde de protesto edildi. Gazzeli çocuklar, uluslararası topluma çağrıda bulundu. Gazze`deki Uluslararası Kızılhaç Örgütü (ICRC) binası önünde toplanan çocuklar, Halep`teki sivillere yönelik saldırıları protesto etti. Çocuklar, “Halep`te insanlık nerede?”, “Katliamı durdurun”, “Halep yakılıyor” yazılı dövizler taşıdı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir