• DOLAR 32.517
  • EURO 34.99
  • ALTIN 2435.04
  • ...
`Kaçak yakıtın girişi ve satışının önüne geçilmelidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış mevsiminde kaçak katı yakıtların soba veya kalorifer kazanlarında kullanmasının zararlarını anlatan Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci, hava kirliliğini önlemek adına alınması gereken tedbirler hususunda bilgi verdi.

Konuyla ilgili İLKHA`ya konuşan Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci, hava kirliliğine neden olan kaynaklar ve hava kirliliğini önlemek adına alınan tedbirler hakkında bilgi vererek,  kalitesiz yakıt kullanımı nedeniyle kış mevsiminde hava kirliliği yaşanabildiğini söyledi.

Hava kirliliğinin doğrudan veya dolaylı olarak insan sağlığını etkileyerek yaşam kalitesini düşürdüğüne dikkat çeken Semerci, “Hava kirliliğinin canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen veya maddi zararlar meydana getiren havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerinde miktar ve yoğunluğa ulaşması olarak tanımlanmaktadır. Doğal yolla veya insan kökenli kaynaklardan çıkan kirleticiler bu dengeyi bozarak canlılara zarar vermeye başlamaktadır.” dedi.

“Kalitesiz kömüre getirilen sınırlama hava kalitesini artırdı”

2007 yılında doğalgazın yaygınlaşması ve kalitesiz kömüre getirilen sınırlamadan dolayı hava kalitesinde iyileşme sağlandığını ifade eden Semerci, “Fabrika, sanayi ve enerji santralleri gibi işletmelerde üretim yapmak için gerekli olan enerjiyi sağlamak amacıyla kullanılan yakıttan atmosfere kirletici çıkmaktadır. Özellikle kış aylarında düşük kaliteli yakıtların ısınma amaçlı kullanımları sonucunda hava kirliliği meydana gelmektedir. 2007 yılında doğalgaz kullanımının başlamasıyla, ayrıca kalitesiz kömüre getirilen sınırlama ile hava kalitesi geçmiş yıllara göre artmış, kirletici seviyelerinde büyük oranda azalma olmuştur.” şeklinde konuştu.

“Kent içindeki sanayi tesisleri yerleşim dışına taşınmalı”

Hava kirliliğin önüne geçilmesi hususunda kent içindeki sanayi tesisi ve imalathanelerin kent yerleşimi dışına taşınması gerektiğini belirten Semerci, “Şehrin yerleşim planlamasında, hava sirkülasyonunu sağlayacak boşluk alanlar oluşturulması sağlanmalı, rüzgârın şehir içinde akışını engelleyecek yapılaşma düzenine engel olunmalıdır. Sanayi tesisleri ile yerleşim alanları arasında belirli mesafe bırakacak imar düzenlemeleri yapılmalı, kent içindeki sanayi tesisi ve imalathanelerin kent yerleşimi dışına taşınması için altyapı çalışmaları yapılmalıdır.” dedi.

“Toplu taşıma araç kullanımı yaygınlaştırılmalı”

Hususi taşıt kullanımı yerine, toplu taşıma araçlarının tercih edilmesini tavsiye eden Semerci, “Bireysel araçlar yerine toplu taşıma araçlarının kullanımı yaygınlaştırılmalı, şehir içinde en yoğun ulaşım akımının olduğu güzergâhlar için en verimli toplu taşıma araçları tercih edilmelidir. Şehir içinde, kent sakinlerinin güvenli bir şekilde kullanabileceği bisiklet yolları oluşturulmalıdır. Yürüme mesafesindeki yerlere yürüyerek ya da bisikletle ulaşım tercih edilmelidir. Şehrin sakinlerinin tasarruflu enerji tüketim ürünlerini kullanması için bilgilendirme çalışması yapılmalı ve bu ürünlerin kullanımı teşvik edilmelidir.” şeklinde konuştu.

“Doğalgazın kullanımını yaygınlaştırmak için teşvikler uygulanmalıdır”

Doğalgaz kullanımın yaygınlaştırılması için tedbir ve teşviklerin uygulanması gerektiğini aktaran Semerci, “Bununla ilgili de üniversite, sanayi firmaları işbirliği ile kullanılabilir ve ekonomik teknolojik ürünlerin geliştirilmesi sağlanmalı ve bu ürünlerin kullanılması teşvik edilmelidir. Isınma amaçlı kullanılan yakıt türleri içinde kömürün oranını düşürmek ve daha temiz bir yakıt türü olan doğalgazın kullanımını yaygınlaştırmak için tedbirler ve teşvikler uygulanmalıdır. Altyapısı olmayan bölgelerde de doğalgaz kullanımını sağlayacak altyapı çalışmaları hızlandırılmalıdır.” diye belirtti.

“Kaçak yakıtın girişi ve satışının önüne geçilmelidir”

Kentte girişi yapılacak her tür katı yakıtın izinli firmalar tarafından satılmasının sağlanması gerektiğini belirten Semerci, bu kapsamda kaçak yakıtın girişi ve satışının önüne geçilmesi için düzenli denetimlerin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Semerci, “Doğalgazın altyapı sistemi kurulmadan da kullanılmasını sağlayan sıvılaştırılmış doğalgaz benzeri yöntemler geliştirilmelidir. Kömür-odun sobaları yerine doğalgaz sobalarının kullanılması sağlanmalıdır. Her yıl ilimizde satışı yapılacak katı yakıt türlerinin standartlarının ilan edilerek, bu standartlara uymayan yakıt tür ve cinslerinin İlimize girişi yasaklanmalıdır. Kentte girişi yapılacak her tür katı yakıtın izinli üretici/ithalatçı/dağıtıcı tarafından getirilmesi, izinli firmalar tarafından satılması sağlanmalı, bu yöntemle kaçak yakıtın girişi ve satışının önüne geçilmelidir.” diye konuştu.

Kent genelinde hava kirliliğine dair bir problem olmadığına, ancak emisyonu azaltma konusunda önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Semerci, “Mevcut durumda il genelinde çok büyük bir problem görülmemekle birlikte ileride oluşabilecek olan sorunların önüne geçebilmek için emisyon azaltımı konusunda önlem alınması gerektiği, ön görülmektedir.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA) 








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir