Çavuşoğlu: Yunanistan`ın kararı manidar!
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunanistan`a kaçan darbeci askerlerle ilgili mahkemeden iki farklı karar çıkması üzerine, "Üç kişiyle ilgili bir karar verip, diğer üç kişiyle ilgili başka bir karar verilmesi esasen manidar. Niye böyle oldu? Gerekçeleri görmemiz lâzım. Temennimiz hepsinin Türkiye`ye iade edilmesi" dedi.
BRÜKSEL (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantı'sına katılmak için bulunduğu Brüksel'de gazetecilerin soruları üzerine, Yunanistan'a kaçan darbeci askerlerin Türkiye'ye iadesiyle ilgili açıklama yaptı. Askerlerden üçünün iadesine, diğer üçünün de iade talebinin reddine karar verildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Oysa bunların sekizi de aynı, darbeci. Tabii ki gerekçelerini de iyi görmemiz lâzım. Ama esasen ret kararı verilen üç kişiyle ilgili de itirazda bulunuldu. Arzumuz bir an önce sekiz kişinin de Türkiye'ye iade edilmesi. Bunlar darbeci" dedi.
"Karar manidar"
Türkiye ve Yunanistan arasında ilkili anlaşmalar olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Hukuk ortada. Biz hiçbir zaman 'Hukukun dışına çıkalım' demiyoruz. Ama anlaşmalar, hukuk, uluslarası kaideler ve sözleşmeler ortada. Bu kişilerin iade edilmesi gerekiyor. Üç kişiyle ilgili bir karar verip, diğer üç kişi ile ilgili başka bir karar verilmesi esasen manidar. Niye böyle oldu? Gerekçeleri görmemiz lâzım. Süreci yakından takip ediyoruz. Temennimiz hepsinin Türkiye iade edilmesi" diye konuştu.
FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Sikorsky tipi askeri helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç kentine kaçan darbeci askerler, ülkeye sığınma talebinde bulunmuştu. Askerlerden üçünün Türkiye'ye iade edilmesine, diğer üçünün de iade taleplerinin reddine karar verilmişti. Geriye kalan ikisiyle ilgili değerlendirme ise sürüyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere geldiği Brüksel'de, AB Komisyonunun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos'la görüştü.
Görüşmelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Biz Türkiye olarak pozisyonumuzu, düşüncelerimizi ve NATO'nun karşı karşıya kaldığı yeni sınamalar ve terör gibi sorunlara karşı hangi adımları atması gerektiğini açıkça söyledik. Verdiğimiz destekleri vurguladık." dedi.
"AB yetkileri ile göç anlaşması, geri kabul ve vize serbestini görüştük"
Türkiye'nin rolünün ne kadar önemli olduğunu dünden beri görüştüğü AB yetkilileri ve dışişleri bakanlarının vurguladığını kaydeden Çavuşoğlu, "Bugün de Timmermans ve Avramopoulos'la göç anlaşması, geri kabul ve vize serbestini konuştuk. Bu konuda Türkiye üzerine düşeni yapıyor. Son üzerinde çalıştığımız kriterler dahil, AB'nin yapması gerekenler, 3 milyar avro artı 3 milyar var. Bu miktarın Türkiye'ye ulaştırılması, gönüllülük esası ile yeniden yerleşim gibi aksayan konuları değerlendirdik." şeklinde konuştu.
"Bir kere daha bir araya gelerek bu işe bir netice koyacağız"
Esas itibariyle geri kabul anlaşması ve vize serbestisinin uygulanmasını konuştuklarını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Biz son çalışmamızı kendilerine ulaştıracağız. Ondan sonra bir kere daha bir araya gelerek bu işe bir netice koyacağız. Bundan sonra AB ile ilişkilerimizin nasıl devam etmesi gerektiğini açıkça söyledik, duyduğumuz rahatsızlıkları dile getirdik. Son günlerde gerek NATO marjında gerekse buradaki görüşmelerimizde bir yumuşama olduğunu görüyoruz. Türkiye`nin önemine vurgu yapıyorlar. Biz AB'nin önemini yok saymadık. Her zaman Türkiye'nin neden ihtiyaç duyduğunu sağduyulu bir şekilde izah ettik. Özellikle AB ülkeleri iç politika ve popülizm, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı gibi birçok sebepten dolayı Türkiye`nin önemini yok saydılar. Ama bir musibet bin nasihattan iyidir derler, son gelişmelerden bu yana daha olumlu tavır takınmaya başladılar. "
"Bizi eşit ortak gibi görmek durumundalar"
Türkiye'nin ikinci sınıf muameleyi kabul etmediğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bizi eşit ortak gibi görmek durumundalar. Biz üye olmak istiyoruz diye biz ikinci sınıf, onlar birinci sınıf değil. Bugün birçok kurumda, NATO'da üyeyiz. Orada eşit olup da burada nasıl birinci sınıf, ikinci sınıf oluyoruz. Avrupa Konseyinin kurucu üyesiyiz. Avrupa Konseyi ile AB'nin çok büyük farkı yok. Bize yapılan bu tür muameleleri kabul etmediğimizi söylüyoruz." değerlendirmesini yaptı.
"AB'nin net olmasını istiyoruz"
AB yetkililerinin başarısız olan darbe girişimi sonrasındaki yaklaşımlarının yanlış olduğunu söylediğini aktaran Çavuşoğlu, "Burada hatalarını kabul ediyorlar. Biz Türkiye olarak her konuda net duruyoruz, AB'nin de bizimle net olmasını istiyoruz." dedi.