• DOLAR 34.555
  • EURO 36.602
  • ALTIN 2915.131
  • ...
"Biz zaten engelli insanlarız önümüze engel koymayın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Cumhuriyet Mahallesi'nde ikamet eden engelli Tunç çifti, yaşadıkları zorlu yaşam koşullarını İLKHA`ya (İlke Haber Ajansı) anlattı. Engellilerin sadece bir günde değil, her gün hatırlanması gerektiğini belirten çift, önlerindeki engellerin kaldırılmasını istediler.

Yürüme engelli olan Burhan (38) ile Yasemin Tunç (38) çifti, Batman`ın sokak ve caddeleri engellilere uygun olmadığı için işleri olsa bile bazı günler evden çıkamıyor. Çocuklarının henüz küçük yaşta olmaları nedeniyle kendi işlerini kendileri yapmak zorunda kalan çift, her şeye rağmen şükür etmeyi ihmal etmiyor.

Burhan Tunç, 2 yaşındayken yanlış iğne nedeniyle çocuk felci geçirerek ömür boyu engelli oldu ve şimdi 38 yaşında.... Yasemin Tunç da, 22 yaşına kadar hiçbir engeli olmadığı halde geçirdiği brusella hastalığı nedeniyle omurilik zedelenmesi sonucu felç oldu ve 16 senedir tekerlikli sandalyeye mahkûm...

"Batman`ın sokakları ve caddeleri hiçbir engelliye uygun değildir"

Engellerinin yanı sıra Batman`ın sokaklarının kendilerine engel olduğunu dile getiren Yasemin Tunç, "Ben ve eşim her ikimiz de engelli insanlarız. Biz dışarıya çıkamıyoruz. Bütün Batman`ın sokakları ve caddeleri hiçbir engelliye uygun değildir. Hep sorun yaşıyoruz. Gülistan Caddesinin başında ve sonunda araçlar park etiği için  çıkamıyoruz. Birileri bize yardım ederse çıkabiliyoruz. Bizler o şekilde çıkmak istemiyoruz. Pazara gitmek istiyoruz, ama sokağımız şu an berbat. Biz zaten engelli insanlarız önümüze engel koymayın. Lütfen bize yardımcı olun, Batman`da bir mağazaya gitmek istesek  giremiyoruz. Çünkü engelli rampası yok. Çocuklarımıza alışveriş yapmak istiyoruz, yapamıyoruz." dedi.

"Bizler zaten engelliyiz bu engelleri aşmak istiyoruz"

Engellilerin sadece bir günde değil, her gün hatırlanması gerektiğini belirten Tunç, "Sizler nasıl sağlam insansanız, her şeyi kendinize göre yapıyorsanız, biraz da engelli insanları düşünün. Sözde bu hafta Engelliler Haftası ama, hiçbir şey engelliye göre yapılmamış ve uygun değildir. Lütfen yetkililerin yardımcı olmalarını istiyoruz. Bizler zaten engelliyiz, bu engelleri onların bize yardımlarıyla aşmak istiyoruz. Zaten her şey bize engel, bari sağlam insanlar bizim önümüze engel koymasınlar. Batman sokaklarının her tarafı bizlere engeldir. Sadece Diyarbakır Caddesi biraz rahat, diğer tüm yerler aynı. Kaldırımların Diyarbakır Caddesi gibi engellilere uygun yapılmasını rica ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Her bir insan bir engelli adayıdır"

Herkesin engelli adayı olduğunu anımsatan Yasemin Tunç, 22 yıl boyunca yürüdüğünü ve ani bir hastalıkla 16 yıldır tekerlikli sandalyeye mahkum olduğunu belirterek, "Tüm sağlıklı insanlardan bir ricamız daha var. Ben şu an engelli bir insanım 22 yaşından sonra engelli oldum. Brusella hastalığının omirliği zedelemesiyle yürüyemez hale geldim. 21-22 yaşından sonra yürüyemez hale geldim ve tekerlikli sandalyeye mahkum kaldım.Lütfe bütün insanlarımızın duyarlı olmalarını rica ediyoruz. Her bir insan bir engelli adayıdır. Hiçbir insan kendi sağlığına güvenmesin, lütfen bütün insanlar bizlere duyarlı olsun. Bizi gördükleri zaman hor görmesinler, sanki başka insanmış gibi bize bakmasınlar. Bütün duyarlı insanlardan rica ediyoruz. Bizi de içlerine alsınlar. Tüm sağlam insanlar gibi baksınlar bizlere."

"Biz evimizden çıkamıyoruz"

Sokaklarının çamurdan geçilmediğini dile getiren Burhan Tunç da, Batman Belediyesine seslenerek sokaklarının bir an önce yapılmasını istedi.

Tunç, "Biz zaten engelli insanlarız bizim sokaklarımızı iki aydır bozmuşlar. Üstüne kış ta gelince çamur deryası oldu. Biz evimizden çıkamıyoruz. Çocuklarımız hastalanıyor, hastaneye götüremiyoruz. Herhangi bir ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Biz evde mahsur kalıyoruz. Bizim sokaklarımızı düzeltmelerini istiyoruz. Eğer şu an yapma durumları olmasa bile bir kum dökseler daha rahat bir şekilde akülerimizle evden çıkarız, her türlü ihtiyacımızı gideririz." diye konuştu.

"Trenler bizim için bedava olmasına rağmen biz treni kullanamıyoruz"

Önlerindeki diğer bazı engelleri de dile getiren Tunç, "Kaldırımların ortasına konulan reklam panoları bizi engelliyor. Biz caddeden gidiyoruz şoförler kızıyor. Kaldırımdan girmek istiyoruz, kaldırımda engelli rampası yok ve kaldırım ortasına reklam panoları ile otobüs durakları var. Sadece bir insan zorla geçebiliyor. Ne akülü geçebiliyor nede motosikletle geçebiliyoruz. Ayrıca trenleri kullanamıyoruz. Şu anda ben böbrek hastasıyım. Diyarbakır`a gitmek istiyorum, minibüs ile gidemiyorum. Trenle gitmek istiyorum ama  tren bize uygun değildir. Sözde bizim için asansör yapmışlar, ama iki senedir asansörün üstünü örtmüşler. Trenler bizim için bedava olmasına rağmen biz treni kullanamıyoruz ve binemiyoruz. Bizim için rampa yapılsa o rampa ile rahat bir şekilde trene binebiliriz. Bu konuda yetkililerimizin duyarlı olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. (M. Sait Çelik - İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir