• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Tarihte Bugün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN - 6 ARALIK

1727: Osmanlıda ilk matbaa İbrahim Müteferrika tarafından kuruldu. Macar yahudisi asıllı Osmanlı müteferrika, matbaacı, yayımcı, yazar ve çevirmen İbrahim Müteferrika, Osmanlı devletinde basımevi kurup Türkçe kitap yayımlayan ilk kişidir. İstanbul'da bir basımevi kurmak isteyen Sait Efendi ile tanıştıktan sonra bu matbaa kurmak için çalışmalara başladı. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa onların düşüncelerini destekledi. Matbaanın açılmasına ancak dini olmayan eserler basmak şartı ile izin verildi ve Şeyhülislâm Abdullah Efendi'den dinle ilgili olmayan eserlerin basılabileceği yönünde bir fetva alındı. Makina ve Latin alfabesi kalıpları yurtdışından getirtildi. (Arap alfabesi kalıplarının kaynağı ise açık değildir ve Müteferrika tarafından yapıldığına dair bulgular vardır.) Yalova'da bir kâğıt fabrikası (Kağıthane-i Yalakabad) kuruldu. 16 Aralık 1727 tarihinde matbaa çalışmaya başladı. Matbaanın ilk basılan kitabı Vankulu Lügatı oldu. Ardından tarih ve coğrafyayla ilgili ve sözlük olan 16 eser daha yayımladı ve bastığı toplam eser sayısı 17'yi, cilt sayısı ise 22'yi buldu.

1862 - ABD Başkanı Abraham Lincoln, Minnesota'daki Sioux bağımsızlık savaşına katılarak tutuklanan 303 kızılderiliden 39'unun asılmasına karar verdi; idamlar 26 Aralık'ta infaz edildi. Böylece Amerika kıtasının sahibi olan yerlilerin son direnişi ve bağımsızlık savaşı hazin bir şekilde son buluyordu.

1877 - Thomas Edison ilk ses kaydını gerçekleştirdi. Thomas Edison, fonografi kullanarak ilk kez insan sesini kaydetti.

1922 – Diyabet hastalarında hayat kurtaran İnsülin, ilk kez Kanada`da bir hastanede hastalar üzerinde denendi.

1971 - Hindistan, Pakistan'dan bağımsızlığını ilan eden Bangladeş Demokratik Cumhuriyeti'ni tanıdığını açıkladı. Pakistan Hindistan'la bütün diplomatik ilişkilerini kesti. Bağımsızlık ile beraber iki ayrı devlet haline gelen Hindistan ve Pakistan, toprak anlaşmazlığının yanısıra bölgede nüfuz sahibi olma noktasında da çekişme halinde idiler.

1981 - Kılık kıyafet yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Okullarda başörtüsü ve sakal yasaklandı.

1983: 12 Eylül cuntası tarafından kurulup 3 yıldır görev yapan Milli Güvenlik Konseyi, Cumhurbaşkanlığı Konseyi'ne dönüştü. MGK, çıkardığı son yasayla kendi dönemlerini kötüleyen ya da küçük düşüren her türlü yazılı ve sözlü beyanı yasakladı.

1990 - Malezya başbakanı Tunku Abdülrahman, 87 yaşında öldü. Tunku Abdurrahman Putra Elhac, 1957 - 1963 arasında bağımsız Malaya'nın, 1963 - 1970 arasında da Malezya'nın ilk başbakanı. Önderliği sırasında yeni yönetim istikrara kavuşmuştur. 1920 - 1931 arasında İngiltere'de öğrenim gördükten sonra Kedah'ta memuriyete girmek üzere Malaya'ya döndü. 1947'de yeniden İngiltere'ye gitti. 1949'da baroya kabul edildi ve Malaya Federal Adalet Bakanlığı'nda savcı yardımcılığına atandı. 1951'de politikaya atılmak için bu görevinden ayrıldı. Birleşik Malayalılar Ulusal Örgütü'nün başkanı oldu. Bu örgütün, 1951'de Malaya Çinliler Birliği ve 1955'te Malaya Hintliler Kongresi ile ittifak kurmasını sağladı. Başkanı olduğu İttifak Partisi'nin, 1955 seçimlerini büyük bir çoğunlukla kazanması üzerine kabine başkanı ve içişleri bakanı oldu. Abdurrahman başkanlığındaki bir heyet bağımsızlık konusunda görüşmelerde bulunmak üzere, Ocak 1956'da Londra'ya gitti. Hayet, Malaya'ya içişlerinde hemen özerklik tanınmasını ve Ağustos 1957'den sonra da bağımsızlık ilan edilmesini kabul ettirdi. Malaya'nın bağımsızlığını kazanmasından sonra, ülkenin ilk başbakanı ve dışişleri bakanı oldu. Bu görevini, 1963'te Malezya Federasyonu kurulduktan sonra da sürdürdü.

1993: Üç ayrı davadan tutuklu olan İSKİ eski Genel Müdürü Ergun Göknel'in İsviçre'deki Amerikan Discon Bank'ta 670.000 Alman Markı ve 30.000 Amerikan Doları bulunduğu tespit edildi. Göknel'in tüm hesaplarına el konuldu. Savcılık, İsviçre'deki paranın da iadesini istedi.

1996: Doğruyol Partisi Milletvekili Sedat Bucak, evine gelen DGM Başsavcısı Dilaver Kahveci'ye verdiği ifadede; “Emniyet Müdürü Hüseyin Kocadağ`ın Abdullah Çatlı`yı gerçek kimliğiyle değil ‘Mehmet Özbay` olarak tanıdığını ve araçta çıkan silahların kendisine ait olmadığını söyledi. Sedat Bucak, Abdullah Çatlı`nın öldüğü kazada yaralı olarak kurtulmuş ve çetecilik çerçevesinde sorgulanmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir