• DOLAR 32.377
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.71
  • ...
Tarihte Bugün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN - 7 ARALIK

1917 - I. Dünya Savaşı: ABD savaşa dahil oldu ve Avusturya-Macaristan'a savaş ilan etti.

1918: Fransızlar, Antakya`yı işgal etti. Uzun süre Antakya`da hakim olan Fransızlar, hem Türkiye`nin hem de Antakyalıların devamlı itirazı üzerine 1937 yılında buranın yönetiminden çekilmiş ve Hatay Cumhuriyeti kurulmuştur. Daha sonra yapılan bir referandumla Türkiye`ye katılma kararı alınmış ve Antakya(Hatay), bir il olarak Türkiye`ye bağlanmıştır.


1925 : İstiklal Mahkemesi Erzurum`da çalışmalarına başladı. Şapka kanununa karşı protesto yapan halkın yargılamaları başladı ve birçok kişi idam edildi. Şapka kanununun ilan edilmesinden sonra tüm memlekette olduğu gibi özellikle Erzurum`da büyük infialler ve protestolar olmuş; hükümet de halkın bu itirazlarını büyük bir güç ve şiddet kullanarak bastırmış ve Erzurum`da bir ay sıkıyönetim ilan edilmişti.

1941 - II. Dünya Savaşı: Kanada; Finlandiya, Macaristan, Romanya, ve Japonya'ya savaş ilan etti.

1941 - Pearl Harbor Saldırısı: Japon uçakları Amerikan deniz üssü Pearl Harbor'u bombaladı. 5 savaş gemisi, 14 gemi, 200 uçak yok edildi, 2400 kişi öldü. Pearl Harbor Saldırısı  (Hawaii Deniz Savaşı, "Pearl Harbor Bombardımanı", "Pearl Harbor Savaşı" ve "Pearl Harbor Baskını" olarak da anılır), Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin 7 Aralık 1941 (Japonya saatiyle 8 Aralık 1941) sabahı Hawaii adalarının Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı düzenlediği sürpriz saldırıdır. Operasyonun amacı, Büyük Okyanus'ta kuvvetle muhtemel olan bir Amerikan askeri müdahalesini önlemektir. Saldırı sonucu 12 Amerikan savaş gemisini ciddi şekilde hasara uğratmış veya batırmış ve 188 savaş uçağını imha etmiş, ve 2.403 Amerikan askeri ile 68 sivilin ölümüne neden olmuştur. Bununla beraber Pasifik Filosunun üç uçak gemisi, üssün önemli tankerleri, denizaltılar ve fabrika gemileri gibi unsurları limanda değildi ve zarar görmekten kurtuldu. Bu bakımdan, saldırı askeri olarak başarılı sayılmamaktadır.

1958— İstanbul'da sokaklarda genel ahlaka aykırı olduğu ve kent düzenini bozduğu gerekçesiyle ''hoola-hoop'' (hulahop) çevirmek yasaklandı. Hulahop ucunda top olan ipin, ayak bileğine takılıp döndürülmesi ve bu arada diger ayağın da her top gelişinde zıplatılması ile oynanan oyun ve bu oyunun ana materyali. Kimileri belde çevrilen çember oyununa da hulahop demektedir. Yasağa konu olan oyunun hangisi olduğu ise bilinmemektedir.

1975 - Endonezya, Doğu Timor'u işgal etti. Doğu Timor resmî adıyla Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da Timor adasının doğusu, Atauro ve Jaco adaları ile Oecussi-Ambeno bölgesini kaplayan devlet. Tek komşusu Endonezya'ya bağlı Batı Timor'dur. 14,609 km² yüz ölçümüne sahip olan Doğu Timor'un başkenti Dili'dir.
16. yüzyıl 'da Portekiz kolonisi olan Doğu Timor asırlarca Portekiz Timoru adıyla Portekiz'e bağlı kaldı. Endonezya tarafından işgal edilen Doğu Timor 1975 yılında kesin olarak Endonezya'nın 27. vilayeti oldu. 1999 yılında Endonezya bölgenin kontrolü üzerindeki iddialarından vazgeçti ve 20 Mayıs 2000de bağımsız oldu. Doğu Timor Güneydoğu Asya'nın Katolik çoğunluklu nüfusuna sahip 2 devletinden biridir.

1988 - Ermenistan'da 6,9 şiddetinde bir deprem meydana geldi: 25.000`in üzerinde ölü, 15.000'den fazla yaralı, 400.000 kişi evsiz kaldı. Gümrü Depremi olarak da adlandırılan Spitak Depremi, o tarihte Sovyetler Birliği bünyesinde bulunan Ermenistan'ın Spitak bölgesinde yerel saatle 11:41 'de meydana gelen 7.2, büyüklüğünde bir sarsıntıdır. Spitak kentinin tümü yıkılmış, komşu kentler Gümrü ve Vanadzor'da da orta ölçekli hasar meydana gelmişti. Sarsıntı, çevre köyleri de etkilemiştir. Metsamor Nükleer Santrali de deprem nedeniyle kapanmıştır. Bölgedeki çoğu hastanenin yıkılması ve çok düşük kış sıcaklıkları nedeniyle kurtarma çalışmalarına hemen başlanamadı. Ermenistan hükümeti deprem sonrası normal yaşama dönüş için destek vermeyi öneren yabancı yardım ekiplerinin ülkeye girmelerine izin verdi. Bu, Sovyetler Birliği tarihinde kurtarma çalışmalarına yabancı ülke ekiplerinin ilk kez katılması anlamına geliyordu.


1996: Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, Başbakan Necmettin Erbakan, Çalışma Bakanı Necati Çelik ile Milletvekilleri Şevki Yılmaz, Hasan Hüseyin Ceylan, RP Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe hakkında, yaptıkları konuşmaların Siyasi Partiler Yasası`na aykırı olduğu gerekçesiyle Yargıtay`a suç duyurusunda bulundu.

1996 :Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Mart 1995`de kendisine yapılan darbe girişimini, Türkiye Cumhurbaşkanı Demirel`in haber verdiğini söyledi.

2000: Genelkurmay Başkanlığı, Kürtçe televizyon konusundaki açıklamaları, ''başta Kürtçe eğitim ve yayın olmak üzere, son günlerde yapılan girişimler PKK'nın siyasallaşma çabaları'' olarak nitelendirdi.

2001: Afganistan`da ABD`nin başını çektiği koalisyon güçleriyle savaşan Taliban güçleri, direndikleri son yer olan Kandahar'ı kaybetti.

2002 - Bangladeş'te dört tiyatroya yapılan bombalı saldırılarda 18 kişi öldü, 200 kişi yaralandı. Olayların El-Kaide ile bağlantılı olduğu sanılmaktadır.

2004 – ABD yanlısı eski kral Zahir Şah`ın taraftarı Hamid Karzai, ABD işgali altındaki Afganistan`da devlet başkanlığı görevine getirildi.

2005: Başbakan Erdoğan, Avustralya'nın Melbourne kentindeki Türk toplumuna seslenirken, Türkiye'de kabul edilse de edilmese de başörtüsü konusunun bir sorun olduğunu ifade ederek, “Parlamentoda da büyük bir çoğunluğun bu mutabakatın içinde olması gerekir. Bu mutabakat sağlandığı andan itibaren, diğer kurumlardaki mutabakat noktasında da bu işin rahatlıkla çözüleceğine inanıyorum” dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir